Linkuri accesibilitate

„Imaginează-ți lumea fără informație gratuită”


Wikipedia, prima pagină, 18 ianuarie
Wikipedia, prima pagină, 18 ianuarie

Protestul Wikipedia împotriva legilor examinate în SUA ce ar putea limita libertatea pe Internet.



Enciclopedia online Wikipedia și-a închis astăzi site-ul în engleză pentru 24 de ore în semn de protest față de legislația examinată de Congresul Statelor Unite despre care spune că va limita libertatea pe internet. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciului central de șriri al Europei Libere.

Protestul se întitulează „Ziua Întunericului” iar site-ul Wikipedia în engleză, vizitat zilnic de milioane de oameni, afișează timp de 24 de ore o pagină neagră cu titlul „Imaginează-ți lumea fără informație gratuită”, urmat de câteva rânduri în care este explicată decizia de a protesta.

Wikipedia și alte site-uri populare cum este Google sau rețelele de socializare Facebook și Twitter consideră că două legi aflate în examinarea Congresului american pot mări dramatic controlul guvernului asupra acestui mediu de comunicare. Iar așa cum cele mai mari site-uri și motoare de căutare au baza în Statele Unite, operatorii avertizează că legile pot avea efecte la scară globală.

Cele două proiecte sunt menite să oprească pirateria pe internet și să protejeze proprietatea intelectuală.

În esență, se ciocnesc două industrii puternice: industria online și cea filmului și muzicii. Ultima spune că pierde milioane de dolari din cauză că produsele ei sunt distribuite ilegal pe internet.

Ceea ce doresc producătorii de film și muzică este să mute de la agențiile statului către firmele de internet responsabilitatea pentru prevenirea pirateriei online. Calea sugerată este ca motoarele de căutare pe internet americane să îngrădească accesul utilizatorilor către site-uri din străinătate care trafichează conținut piratat, furat sau contrafăcut.

Industria online, bazată pe inovație și libertatea de informare, reacționează sever la orice încercări din afară de a o reglementa. Mulți operatori cred că, în cazul adoptării, noile legi pot duce la procese sumare și închiderea unor site-uri acuzate de piraterie. De asemenea - pot inhiba inovațiile pe internet.

Olivia Solon, editoare la revista britanică despre cultura digitală Wired.com.uk spune că, din cauza felului cum funcționează internetul, blocarea accesului către site-uri pirat îi poate pedepsi pe mulți utilizatori din cauza încălcărilor comise de câțiva:

Pentru a explica mai bine, Solon aduce un exemplul: dacă pe o imensă rețea care conține sute de mii de bloguri un site străin introduce câteva articole cu un conținut problematic, guvernul american va putea teoretic bloca toate blogurile din acea rețea. „Cei afectați nu se vor putea plânge decât post factum – nu există vreo altă cale de a reacționa înainte ca întregul site să fie închis”, spune experta.

Dar ce soluții propun firmele de internet ca producătorii de film și muzică să nu fie jefuiți de pirații online?

Olivia Solon spune că, după părerea multora, industria filmului și muzicii ar trebui să se adapteze erei internetului și să fie mai creativă. În loc să irosească timp și bani pentru a-și apăra disperat vechiul model al distribuirii conținutului pe CD-uri și DVD-uri, producătorii ar trebui să inventeze o cale alternativă pe care consumatorii ar prefera-o descărcării de pe internet a produselor pirat”.

Între timp, protestul site-urilor ca Wikipedia are ecou. Casa Albă de la Washington a anunțat că nu va sprijini legi care „reduc libertatea de expresie, măresc riscurile de securitate cibernetică, sau subminează un internet global dinamic și inovativ”. În schimb, Casa Albă spune că va organiza în curând o conferință cu oponenții proiectelor aflate în Congres.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG