Linkuri accesibilitate

Pakistanul pre-electoral și guvernarea armatei


Dacă guvernul Gilani cade, armata ar putea instala un cabinet care să-i fie favorabil.


Experti in politica internationala se tem ca in Pakistan armata ar putea prelua controlul. De la Washington, corespondentul Europei Libere Valeriu Sela se refera aceste risc, din perspectiva americana.

De cind a venit la putere in 2008, Partidul Poporului din Pakistan a avut o relatie buna cu armata. La acea vreme, armata pakistaneza incerca sa se reabiliteze dupa noua ani de dictatura militara nepopulara a generalului Pervez Musharraf. Reabilitarea a fost ajutata de succesele din nordul tarii, impotriva talibanilor. Dar relatia buna intre partidul de guvernamint si armata s-a stricat cind omul de afaceri, Mansoor Ijaz a dat la iveala o scrisoare secreta, trimisa unor persoane neidentificate din Statele Unite, in care se cerea sprijin pentru reducerea influentei armatei in Pakistan, in schimbul unor politici pro-americane. Acel document, de dupa uciderea lui Osama Bin Laden ar fi fost redactat intr-un moment in care regimul de la Islamabad se temea de o lovitura de stat militara.

Mesajul a stirnit un scandal urias in Pakistan si a dus la demisia ambasadorului pakistanez la Washington. Experti americani spun ca desi armata a condus Pakistanul jumatate din istoria tarii de 64 de ani, acum e putin probabil sa vrea sa o mai faca in nume propriu, pentru ca un astfel de act ar fi extrem de nepopular in rindurile populatiei, presei si la Tribunalul Suprem. Este mai probabil ca guvernul sa cada ca urmare a unei decizii a Curtii Supreme, in fata careia sint judecate in prezent doua cazuri, care ar putea antrena o schimbare politica. Intre ele unul il vizeaza pe primul ministru, acuzat ca a refuzat sa re-deschida procese de coruptie impotriva actualului presedinte, datind din anii ʼ90.

Daca guvernul Gilani cade, armata ar putea instala un cabinet care sa-i fie favorabil. Daca se va ajunge la alegeri, partidul de guvernamint nu are mari sanse: economia e in criza, inflatia ridicata, sistemul energetic deteriorat si mai presus de orice, regimul e discreditat din cauza coruptiei.

Intre alternative se numara o fosta vedeta de cricket, Imran Khan, apropriat de armata, care a cistigat popularitate masiva in ultima vreme, in special datorita retoricii sale anti-americane. Si generalul Musharraf a spus ca va reveni in exil, in ciuda faptului ca risca arestarea. Un fost premier, Nawaz Sharif vrea alegeri antiticipate pentru a nu-i permite lui Khan sa cistige in popularitate.
XS
SM
MD
LG