Linkuri accesibilitate

AIE - singura structură politică ce garantează cursul proeuropean şi democratic al R. Moldova (Timpul)


„Moldova planifică să-şi diversifice importurile resurselor energetice” (Panorama).


Editorialistul Constantin Tănase scrie în paginile cotidianului „Timpul” că politicienii trişează atunci cînd declară că vor să se menţină la putere de dragul cetăţenilor. Dl Tănase explică, totuşi, de ce a fost şi continue oarecum să fie mai „indulgent” faţă de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Pentru că AIE ar fi singura structură politică ce garantează cursul proeuropean şi democratic al R. Moldova. E altceva că liderii ei actuali au compromis-o, făcînd din AIE un nume de ocară – conchide dl Tănase.

Guvernul va plăti lui Birştein 41 de milioane” - titrează „Adevărul”. „Este suma pe care întreprinderea de stat Registru trebuie s-o achite, conform unei hotărâri a Curţii de Apel Economice, companiilor Intercomsoft şi Andimit controlate de omul de afaceri Boris Birştein”, precizează autorul. Banii ar fi recompensa pentru profitul ratat, după cum afirmă instanţa, în timp ce premierul Vlad Filat susţine că e vorba de un nou atac raider, se mai spune în articolul din „Adevărul”.

Moldova planifică să-şi diversifice importurile resurselor energetice, în particular să cumpere gaze naturale în Azerbaidjan”, scrie Dmitri Dimcioglo în „Panorama”. „Potrivit surselor „Panoramei” din guvern, racordarea la conductele de gaze alternative va permite Moldovei în viitorul apropiat să diminueze influenţa monopolistului rusesc „Gazprom” şi să reducă preţurile pentru acest combustibil”, notează autorul.

Ziariştii de la „Economist” scriu că libertatea investiţională, garantarea slabă a proprietăţii şi corupţia frînează dezvoltarea unui mediu favorabil pentru afaceri, chiar dacă la alte capitole agenţiile internaţionale de rating acordă Republicii Moldova punctaj maxim. Experţii economici spun că pentru înlăturarea carenţelor e nevoie de voinţă politică.
XS
SM
MD
LG