Linkuri accesibilitate

„O enormă onoare”


Martin Schulz
Martin Schulz

Parlamentul European are un nou preşedinte, pe social-democratul german, Martin Schulz


În urmă cu un deceniu în Parlamentul European s-a derulat un schimb dur de replici între premierul de atunci al Italiei, Silvio Berlusconi şi deputatul european social-democrat, Martin Schulz. Acesta l-a criticat atunci pe liderul italian pentru exces de putere.
Apelînd la o comparaţie absolut inadecvată, Berlusconi a folosit tribuna Parlamentului pentru a lansa contra lui Schulz invitaţia de a prelua rolul unui Kapo într-un film, adică a unui supraveghetor al deţinuţilor din lagărele naziste de concentrare.

Cel vizat atunci de către comparaţia deplasată a lui Berlusconi este acum noul Preşedinte al Parlamentului European, ales marţi cu o majoritate covîrşitoare în această funcţie importantă.
Într-un interviu acordat marţi postului naţional de radio din Germania, moderatorul l-a întrebat pe Schulz (în vîrstă de 56 de ani) dacă percepe alegerea sa ca Preşedinte al Parlamentului European şi ca o satisfacţie tîrzie vis-à-vis de episodul cu Berlusconi. Schulz, bineînţeles, că a dat un răspuns negativ, referindu-se însă în acelaşi interviu la faptul că a fost ales în această funcţie, considerînd asta drept o „enormă onoare”.
Martin Schulz are faima unui politician bătăios, uneori incomod pentru adversari. Este un orator temut care dispune de toate registrele retoricii pentru a-şi convinge auditoriul de ideile sale expuse.

Concepţiile sale, desigur, sunt tributare social-democraţiei. Deja la vîrsta de 19 ani, Schulz devenise membru al Partidului Social-Democrat din Germania (SPD). Schulz a urmat liceul într-o regiune, situată în apropierea oraşului Aachen. După absolvire s-a făcut librar. Nu şi-a întrerupt niciodată activitatea politică, fiind ales în consiliul orăşenesc din localitatea Würselen, iar în 1987 devine - tot acolo - cel mai tînăr primar din Germania. Deţine această funcţie pînă-n 1998.

Între timp i se încredinţează funcţii de răspundere în cadrul partidului social-democrat, iar în 1994 candidează pe lista social-democraţilor germani pentru un loc în Parlamentul European. Atunci cîştigă primul său mandat pe care-l va păstra şi în anii următori.

Martin Schulz vorbeşte curent limba franceză şi engleză şi este cunoscut ca un promotor al apropierii franco-germane pe care o consideră drept un model pentru procesul de integrare europeană.
Ca Preşedinte al Parlamentului European şi-a propus, ca de acum încolo, să aibă o putere reală în raport cu instituţiile europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG