Linkuri accesibilitate

Lectura ca metodă de auto-observare critică


Stela Rusu
Stela Rusu

La „Librăria din cartier”, de vorbă cu Stela Rusu.



La rubrica „Librăria din cartier”, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Stela Rusu, masterandă la Facultatea administraţie publică.

Stela Rusu: „Cartea care mi-a plăcut foarte mult a fost de Al. Dumas „Dama cu camelii”, despre o fată tînără, fiind şi ea o domnişoară care, poate, nealegînd calea cea corectă, m-a făcut să mă gîndesc şi eu la multe momente din viaţa mea. Ne face să ne gîndim, uite, dacă aş fi fost eu, în situaţia ei, ce aş fi făcut. Deci, este şi un pic de autocritică, pînă la urmă.”

Europa Liberă: Ce mesaj ţi-a lăsat această carte?

Stela Rusu:
„Întotdeauna între bine şi rău, trebuie să alegem aceea ce ne face pe noi satisfăcuţi. Trebuie să ne împlinim pe noi înşine, indiferent dacă este bine asta, sau este rău, important este să fim noi împliniţi ca oameni.”

Europa Liberă: În societate există mentalitatea că pentru băieţi, pentru genul masculin ar fi mai acceptabile romanele de acţiune sau science-fiction, iar pentru fete – romanele de dragoste. Crezi că lecturile au gen?

Stela Rusu:
„În mare parte pot să spun că da. Eu citesc romane, în comparaţie cu prietenii mei, bărbaţi, ei citesc mai mult cărţi de acţiune, de război, de diverse evenimente care au parţial unele momente de violenţă, asta este ceva caracteristic genului masculin. Şi aici, dacă să vorbim, sunt unele fete care citesc cărţi de acţiune, sunt şi băieţi care citesc romane de dragoste, băieţi care sunt mai sentimentali.”

Europa Liberă: Cînd ajungi în faţa unui raft de cărţi, ce în primul rînd îţi atrage atenţie?

Stela Rusu:
„Întotdeauna mi-au atras atenţie romanele. Dar fiind acum la o perioadă aşa mai... la librării îmi atrag atenţie cărţile de culinărie, cărţi despre familie, despre crearea unei relaţii într-o familie sau chiar şi de prietenie. Aceste cărţi vin ca un ajutor, ca un sfat pentru noi, fetele în general, nu ştiu cum pentru altele, dar eu am simţit-o.”
XS
SM
MD
LG