Linkuri accesibilitate

Intensificarea tensiunilor între Statelor Unite și Iran


Opțiunile pe care Obama le are la dispoziție, dacă decide să fie mai ferm, pot periclita securitatea și economia internațională.


Tensiunile intre Iran si Statele Unite se intensifica. Cum influenteaza aceasta situatie climatul politic in America? Răspunde corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama este intr-o situatie delicata cu privire la Iran. Republicanii il acuza ca a dat dovada de slabiciune fata de regimul de la Teheran, inca din campania anterioara cind s-a aratat dispus sa stea de vorba cu liderii iranieni. Pe de alta parte, unele dintre optiunile pe care Obama le are la dispozitie, daca decide sa fie mai ferm, pot periclita securitatea internationala, in caz de razboi, sau economia, daca sanctiunile sint inasprite si pretul titeiului creste.

In iunie, de exemplu, in plina campanie prezidentiala, Barack Obama va trebui sa decida daca pedepseste sau nu tari care nu respecta regimul de sanctiuni, unele dintre acele tari fiind aliati. Congresul i-a dat voie sa amine sanctiuni, daca acestea pericliteaza securitatea energetica a Americii, antrenind cresterea pretului petrolului.

Presedintele poate de asemenea sa scuteasca anumite tari de participarea la sanctiuni, din ratiuni de securitate nationala. Dar daca face asta, opozitia republicana il va acuza ca e slab cu inamicul. Candidatii republicani, intre ei si favoritul Mitt Romney au amenintat ca vor recurge la forta militara pentru a impiedica Iranul sa obtina armament nuclear. „Daca il realegeti pe Obama presedinte, Iranul va avea armament nuclear” - a spus Romney.

Administratia Obama nu doreste o optiune militara si a cerut si Israelului sa nu ia aceasta situatie in propriile miini. Statele Unite neaga ca ar fi amestecate in recentele asasinate din Iran, carora le-au cazut victime specialisti in domeniul nuclear. Daca presedintele Obama ridica stacheta sanctiunilor risca un impact negativ asupra economiei americane, de care practic depinde realegerea sa.

Experti mai spun ca, daca administratia Obama pare sa ezite si nu intareste regimul de sanctiuni, e posibil ca Israelul sa ajunga la concluzia ca nu are incotro decit sa actioneze impotriva Iranului. Si un astfel de scenariu are mari riscuri. Uniunea Europeana este pe cale sa intareasca regimul de sanctiuni, ceea ce face misiunea administratiei americane mai usoara.

Iranul incearca de acum sa trimita mesaje comunitatii internationale, asa cum s-a intimplat cu amenintarea ca va inchide Strimtoarea Ormuz, ceea ce a dus imediat la cresterea preturilor titeiului. Daca aceasta va fi consecinta masurilor anti-Teheran, victima a crizei ar putea deveni al doilea mandat al presedintelui Obama. O criza energetica ar antrena revenirea la recesiune.
XS
SM
MD
LG