Linkuri accesibilitate

Urmărim ca procesul de alegere a preşedintelui să fie unul constituţional din toate punctele de vedere


Mihai Godea: „Toate acţiunile care cadrează cu norma legală şi constituţională sunt permise şi sunt admisibile.”


Odiseea alegerii unui şef al statului îşi are finalul la fel de neclar şi îndepărtat ca mai înainte. Pentru aprilie coaliţia de la guvernare - AIE intenţionează să organizeze un referendum prin care să se ceară electoratului încuviinţarea pentru alegerea şefului statului cu mai puţine voturi ale deputaţilor. Decizia în acest sens a fost luată după ce Curtea Constituţională a invalidat la sesizarea deputatului Mihai Godea, ultima încercare de alegere a preşedintelui. Mihai Godea, care este şi liderul partidului creat recent, Partidul Acţiunea Democratică, va fi interlocutorul nostru în următoarele minute.

Europa Liberă: O nouă turnură în spectacolul politic de la Chişinău - referendum intenţionat în care electoratul ar urma să încuviinţeze alegerea Preşedintelui Republicii Moldova cu un număr mai mic de deputaţi, decât acum. În primul rând, Dvs. mai faceţi parte din AIE, dincolo de votul cu care vă alăturaţi de obicei opţiunii acestei coaliţii?

Mihai Godea:
„Este o întrebare care mi se pune dacă nu prea des, atunci des. În momentul în care m-am detaşat la 3 mai, dacă nu mă înşel la 14 mai am făcut o declaraţie în acest sens în care am punctat următoarele: voi sprijini toate proiectele de reformă ale AIE-2 pentru că am fost şi voi rămâne loial obiectivelor de reformare şi europenizare a ţării. Din păcate în ultima jumătate de an nu prea au venit proiecte de reformă în Parlament, dar atunci când ele au venit le-am sprijinit şi am insistat asupra adoptării lor.

Asta este punctul meu de vedere, eu nu am de gând să subscriu la toate mizeriile, pardon de expresie, pe care ne-a fost dat să le vedem nouă, cetăţenilor, în această jumătate de an şi nu voi subscrie niciodată deciziilor care nu sunt în interesul cetăţeanului, nu sunt spre binele comun, ci doar încearcă să ambaleze cumva interesele înguste de partid, deci eu nu pot subscrie la asemenea lucruri.”

Europa Liberă: Atunci când aţi sesizat Curtea Constituţională, intuind sau chiar ştiind care va fi decizia acesteia, Vă aşteptaţi că în consecinţă Alianţa va decide să mizeze pe referendum sau vă aşteptaţi totuşi la repetarea prezidenţialelor?

Mihai Godea:
„Eu nu bănuiam că va avea loc o asemenea turnură. Eu am spus-o şi în Parlament şi am spus-o şi public: că hotărârea Curţii Constituţionale nu este un mandat pentru un nou dezmăţ, nu este un mandat pentru un nou circ, ci este un moment în care în primul rând deputaţii, dar şi toţi oamenii politici trebuie să se oprească, să cântărească bine lucrurile şi să ia o decizie în conformitate cu buchia şi spiritul legii supreme, dar şi în conformitate cu angajamentele pe care şi le-au asumat şi cu aşteptările oamenilor. Din păcate, nu intuiam şi nici nu bănuiam că poate avea loc o asemenea turnură. Eu am definit chestia asta „muntele a născut un şoarece”. Cam în asemenea mod am văzut eu decizia AIE.”

Europa Liberă: Precedente de ignorare a obligaţiei de a păstra votul secret, de exemplu, au mai fost şi Curtea Constituţională nu a fost sesizată. Acum, dincolo de raţiunile de respectare a prevederii constituţionale, au existat şi raţiuni politice atunci când aţi sesizat curtea?

Mihai Godea:
„Eu nu am vrut să fiu parte a circului din parlament în 16 decembrie şi nu am vrut să mă umilesc. Or, ceea ce am văzut eu şi ce a văzut societatea moldovenească a fost o umilire totală a deputaţilor, a aleşilor poporului. Prin sesizarea curţii nu am vrut să fac altceva decât să întreb şi să solicit curţii să se pronunţe dacă a fost legală toată procedura care s-a desfăşurat pe 16 decembrie.”

Europa Liberă: Apropo, aţi fost unicul care n-aţi arătat buletinul – semn că ştiaţi că e neconstituţional. Aţi spus şi altora? Ştiau şi alţii? Sau a fost o revelaţie solo?

Mihai Godea:
„Credeţi Dv. că deputaţii, sau hai să nu zic majoritatea, dar o bună parte din deputaţii care au participat la alegerile din 16 decembrie chiar au vrut să fluture buletinele? S-au conformat unor indicaţii ale liderilor de partid. Şi este cu atât mai rău din punctul meu de vedere, şi chiar dramatic dacă nu tragi-comic ca un ales al poporului să nu ia decizii după cum îi dictează conştiinţa, dar să se conformeze unor indicaţii ale liderilor de partide care conduc pe de asupra şi la acţiuni anticonstituţionale.”

Europa Liberă: Nu aveţi de gând cumva să sesizaţi curtea şi despre întreruperea procesului de alegere a preşedintelui, dacă nu o fi cumva o încălcare a Constituţiei?

Mihai Godea:
„Noi analizăm foarte atent ce se întâmplă şi împreună cu colegii discutăm posibilitatea unor noi sesizări al Curtea Constituţională, cred că săptămâna viitoare vom face public şi punctul nostru de vedere. Aşa cum am declarat ieri împreună cu colegii mei în cadrul conferinţei de presă, noi nu facem abstracţie de la decizia alianţei şi sigur vom fi parte a luptei politice în acest sens, dar pe de altă parte urmărim deci ca procesul de alegere a preşedintelui să fie unul constituţional din toate punctele de vedere. Mă refer la normele legale care reglementează această procedură, unele din ele modificate foarte recent.”

Europa Liberă: De fapt, ce logică sau, cel puţin, ce calcule pot exista în intenţia de a cere electoratului să spună „da” într-o privinţă în care se vede cu ochiul liber că va spune „nu”? Adică ce logică sau calcul trebuie să existe ca să propui electoratului să renunţe la dreptul şi dorinţa cvasigenerală practic de a alege direct şeful statului?

Mihai Godea:
„Este mai rău. Alianţa de guvernământ nu face altceva decât să meargă la cetăţeni şi să spună: oameni buni, nu am făcut mare lucru în aceşti 2 ani de zile, dar acum daţi-ne dreptul să facem ce vrem în Parlament. Cam asta este chintesenţa deciziei alianţei. Şi încă un element care se întrevede: PLDM, fără acum gânduri negre, să spun aşa, a fost stindardul luptei pentru alegeri directe, a iniţiat şi un referendum ceva timp în urmă, s-au colectat 244 de mii de semnături. Atât de uşor să renunţă la o prevedere programatică, atât de uşor să renunţi la 244 de mii de semnături, mi se pare o decizie foarte proastă din partea partidului respectiv.”

Europa Liberă: Se spune deja că respectiva soluţie, dacă va trece cu bine de referendum, va fi convenabilă triumviratului de la guvernare. Poate fi pusă în felul acesta problema?

Mihai Godea:
„Convine pe moment. Dar dacă, Doamne fereşte, mai avem un partid majoritar cu 50 plus 1 care să vină la putere, atunci Republica Moldova va luneca iarăşi într-un regim autoritar, dictatorial, aşa cum l-a cunoscut în cei 8 ani de guvernare comunistă.”

Europa Liberă: Dar, pe de altă parte, odiseea nealegerii şefului statului este percepută ca fatală şi fără sfârşit, aşa că poate e o încercare de soluţie, totuşi?

Mihai Godea:
„Alegerea preşedintelui este în responsabilitatea directă a Parlamentului şi a partidelor parlamentare. Incapacitatea lor, interesele înguste care nu le permit spaţiu de manevră, interese străine celor afişate în programul de guvernare, nu trebuie să fie drept argumente în turnuri atât de spectaculoase în această problemă.”

Europa Liberă: În ce măsură chemările la proteste, la nesupunere civică, la alte acţiuni venite de exemplu de la opoziţia comunistă, dar şi din partea unor actori politici din afara Legislativului ar trebui luate în consideraţie?

Mihai Godea:
„Toate acţiunile care cadrează cu norma legală şi constituţională sunt permise şi sunt admisibile. Opoziţia comunistă nu de azi şi nu de ieri ameninţă cu proteste, nu de azi şi nu de ieri vorbeşte despre uzurparea puterii. Mă rog, este un fel de a fi. Cât priveşte alţi actori care ies acum la rampă, haideţi să nu fiu răutăcios, dar probabil vor să-şi crească şi ei vizibilitatea sau vor să se facă văzuţi în acest context politic care, de ce nu, poate fi favorabil pentru anumiţi lideri şi forţe politice.”

Europa Liberă: Ca să nu spuneţi că n-am întrebat: s-au tot făcut speculaţii despre faptul că aţi face parte dintr-un scenariu foarte încurcat, binecuvântat din umbră de politicieni sau un politican cu puterea financiară, cel puţin. Dumneavoastră insistaţi în continuare că partitura Dvs. politică de la plecarea din PLDM este strict proprie, adică n-a fost scrisă de nimeni altul?

Mihai Godea:
„Eu încă am capacitatea de a scrie partituri politice, spre deosebire de alţii care se folosesc de partituri străine. Sigur că de la plecarea mea şi până în prezent este orchestrată o puternică campanie de denigrare, eu înţeleg că contextul şi situaţia din Republica Moldova permit acest lucru. Am afirmat şi am comentat în repetate rânduri: eu îmi văd de drumul meu, indiferent ce gândesc cei trei Vlazi, şi cum se încurcă ei, şi cum se ceartă sau se împacă. Eu cred că ei reprezintă deopotrivă răul pentru această ţară.”

Europa Liberă: Deci calificativul de „controversat” atribuit politicianului care sunteţi e rodul urzelilor adversarilor, mai vechi sau mai noi. Dar dacă ar fi să contraziceţi ferm presupunerile că sunteţi subordonat unor forţe şi nu sunteţi independent în acţiuni cum aţi face?

Mihai Godea:
„Există o regulă: în momentul în care te justifici, începi să te autoacuzi. Adică un nebun aruncă piatra şi după care mulţi trebuie să se gândească cum să o scoată. Nu am de gând să fac spovedanii, să zic aşa, pentru că nu am pentru ce mă spovedi. Să urmărească oamenii şi mai ales observatorii politici acţiunile mele din 3 mai încoace şi dacă ele cadrează cumva cu interesul unui partid politici, a unui politician, mă rog, să se facă concluzii. Eu cred că nu.”

Europa Liberă: Dle. Godea, mulţumim.
XS
SM
MD
LG