Linkuri accesibilitate

Pensiile cresc pe hârtie, reforma bate pasul pe loc (Adevărul)


Referendumul: o idee întîrziată și riscantă (Jurnal de Chișinău).


Pensiile cresc pe hârtie, reforma bate pasul pe loc”, scrie Adevărul dispre planurile autorităţilor de a indexa de la 1 aprilie pensiile cu aproape 8 la sută. Autorul articolului, Ion Preaşcă, menţionează că „mărimea medie a pensiilor va ajunge la aproape o mie de lei, dar, în pofida acestei creşteri, 90% din beneficiari vor primi plăţi sociale mai mici de aproape două ori decât coşul minim de consum”.

Viorica Antonov, expert asociat în politici sociale la IDIS „Viitorul”, citată în articol, susţine că „aceste majorări sunt de natură doar să le ungă ochi sutelor de mii de pensionari, iar pentru a se asigura pensii mai mari, ar trebui regândit întreg sistemul de plăţi sociale”.

Despre ideea referendumului anunţată de liderii AIE, analistul politic Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău că aceasta „pare nu numai mult întârziată, dar şi greşită, riscantă. E ca o fentă, un dribling impresionant, în apropiere de propria poartă, cu riscul de a pierde mingea. Uralele şi laudele care au răsunat şi care mai continuă nu sunt sincere, decât în măsura în care se referă la faptul în sine al înţelegerii dintre Filat, Lupu şi Ghimpu, al încheierii războiului nedeclarat dintre ei. Căci pericolul alegerilor anticipate nu dispare, ci devine aproape inevitabil de acum înainte”, apreciază dl Negru.

Analistul politic Petru Bogatu scrie în aceeaşi publicaţie că referendumul ar fi o soluţie, „pe gustul tuturor liderilor AIE, oricât de controversată ar părea”. „Referendumul îi convine lui Marian Lupu pentru că îi permite să-şi vadă visul cu ochii şi să fie ales, în sfârşit, Preşedinte al Republicii. Simplificarea procedurii de alegere în Parlament a şefului statului nu are cum să nu-i placă lui Vlad Filat, întrucât în această situaţie este bătută în cuie republica parlamentară ca formă de guvernământ, ceea ce consolidează poziţiile prim-ministrului. În fine, această soluţie îi surâde şi lui Mihai Ghimpu care, în conformitate cu prevederile acordului de constituire a Alianţei, va putea să preia funcţia de preşedinte al Parlamentului”, apreciază dl Bogatu.

Politologul Vitali Andrievski spune, într-un interviu pentru portalul „Tribuna”, că intenţia celor de la putere de a găsi o soluţie de depăşire a crizei, adresându-se poporului este salutabilă, „dar referendumul nu trebuie să înlocuiască procedura de alegere a şefului statului în Parlament, aşa cum prevede Constituţia”. Potrivit dlui Andrievski, „în paralel, ar trebui reduse împuternicirile Preşedintelui, o parte din ele fiind transmise Guvernului, iar alta – Parlamentului. Dar […] legea trebuie să intre în vigoare deja pentru viitorul Parlament”.

Premierul susţine că noi am început să trăim mai bine” – este titlul unui articol din Panorama, publicaţie de limbă rusă din Chişinău. „Recesiunea globală financiar-economică, profundă criză politică internă, atacuri raider - în ciuda a tot şi toate guvernul a reuşit să realizeze multe succese şi chiar să stabilească unele recorduri la nivel regional. Poate n-aţi observat, dar cel puţin aşa susţine şeful executivului Vlad Filat”, scrie autorul cu referire la raportul premierului prezentat cu ocazia unui an de la instalarea guvernului Filat-2. „Speriaţi de un fiasco al euro, moldovenii investesc banii în imobile”, scrie autorul unui articol din Panorama. „Informaţiile contradictorii despre soarta Uniunii Europene îi determină pe cetăţenii noştri să investească banii în lucruri mai sigure. În noiembrie – decembrie anul trecut a crescut cererea la apartamente în blocurile cu multe etaje. Potrivit lui Veaceslav Grosul, şeful secţiei comerţ a companiei de construcţii Reconscivil, creşterea vânzărilor în aceste două luni a constituit 50% din indicele mediu pentru zece luni anterioare ale anului 2011”, se spune în articol.
XS
SM
MD
LG