Linkuri accesibilitate

Pro-Referendum (Timpul)


Experți creditează cu puține șanse referendumul (Adevăru).


Primul și singurul comentariu din presă legat de decizia solidară a celor trei lideri ai AIE -2 de a organiza un referendum pe tema alegerii șefului statului este cel semnat de editorialistul de la Timpul, Constantin Tănase. Teza lui este că liderii Alianţei de guvernământ au realizat, se pare, în ceasul al doisprezecelea, că jocul de-a alegerea preşedintelui riscă să-i aducă pe comunişti la putere şi să schimbe vectorul politic al R. Moldova. Decizia va fi cu siguranță luată în furci de către comuniști, dar ea scoate din agenda politică punctul despre alegerile anticipate, mai crede Tănase.

Acum, există toate şansele ca până în luna iunie preşedintele să fie ales, să fie evitate alegerile anticipate şi să se pună capăt crizei politice. Opinia publică democratică nu poate decât să salute decizia celor trei lideri ai Alianţei deoarece aceasta deschide o perspectivă clară de revenire la normalitate, este concluzia lui Tănase.

Doi experți pe care îl citează Adevărul, doctorul în drept constitutional Nicolae Osmochescu și conferențiarul universitar Boris Negru, spun că Alianța n-ar fi epuizat toate posibilitățile pentru alegerea președintelui înainte de a recurge la plebiscit și creditează cu puține șanse referendumul.

Iar Oazu Nantoi, analistul politic care a vrut să candideze la funcţia de preşedinte, este citat de publicație cu declarația că această decizie e „o ruşine, o idee ce încalcă principiul fundamental al neretroactivităţii legii. „Actualul Parlament este obligat să aleagă preşedintele ţării cu cel puţin 61 de voturi sau să fie dizolvat", este de părere Oazu Nantoi.

Subiectul referendumului este și cel mai vizibi pe bloguri. Unul dintre bloggeri, Andrei Fornea, crede că AIE îşi elimină astfel toţi adversarii - de la comunişti și socialişti până la orice altă formațiune care aşteaptă să intre în Parlament la urmatoarele alegeri. În condiţiile actuale nu există mişcare strategică mai bună ca referendumul, mai crede bloggerul. Alianţei nu-i rămâne decât să elimine pragul prezenţei la vot şi să aibă o campanie de promovare comună şi sinceră.

„De ce s-a pierdut atita timp?", se întreabă pe de altă parte pe blogul său analistul Roman Mihăieș. Acest referendum trebuia organizat imediat dupa alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 si problema de mult ar fi fost rezolvata, crede el. Dar, mai bine mai tirziu decit niciodata, mai scrie Mihăieș. Referendumul, chiar și întârziat, e mai bun în opinia sa decât anticipate interminabile sau prostituarea totala a stingii cu dreapta si alegerea unui presedinte castrat.
XS
SM
MD
LG