Linkuri accesibilitate

R. Moldova dă impresia unui ţarc sufocant compus dintr-o legiune a cunoştinţelor şi rudelor.


“Toate problemele voastre provin din faptul că Moldova e o ţară foarte mică, că e un soi de ţarc strîmt populat de oameni care se cunosc foarte bine între ei, un ţarc al cumetrilor-cuscrilor-cumnaţilor-prietenilor-finilor-nănaşilor-colegilor de şcoală şi de partid… ” E o confesiune pe care mi-a făcut-o odată un occidental care stătuse aici o vreme şi care tocmai se întorcea în Vestul prosper. Mărturisesc că m-a tulburat această confesiune a occidentalului. Tot gîndindu-mă la remarca lui am conchis că ea conţinea mult adevăr.

De bună seamă, RM-ul dă impresia unui ţarc sufocant compus dintr-o legiune a cunoştinţelor şi rudelor. Poate din această cauză, de-a lungul anilor, se tot repetă o ciudăţenie? Vezi cîte un omulean speriat, la televizor, prins cu mîţa-n sac, surprins în flagrant delict luînd mită, sau învinuit de păcate grele de instituţii onorabile şi de concetăţeni, după care trece o vreme şi-l revezi pe omulean senin, vesel, încrezător, fără nici o problemă. Fireşte, e posibil ca omuleanul să nu fi fost vinovat. Ciudat e însă că asemenea cazuri sînt foarte multe, iar şi mai ciudat e că omulenii prinşi cu mîţa-n sac nu mai vor să vorbească despre problemele din trecut. Ei se comportă aşa de parcă nimic nu li s-a întîmplat. Dar nu ar fi mai normal să iasă la rampă, în faţa presei, şi să spună răspicat: „Oameni buni! Am fost acuzat pe nedrept! A fost o mîrşavă înscenare tot ce aţi auzit despre mine! Am cîştigat în instanţa de judecată!” Uite că mulţi nu vor să declare asta.

Sau, iată, cum e posibil faptul ca tocmai 57% dintre angajaţii din Moldova să nu plătească întreg impozitul pe venit, adică să ia salariile în plic? Că doar avem controlori vigilenţi şi intransigenţi. E suficient însă să-ţi imaginezi ţarcul sufocant compus din rude şi cunoştinţe ca să ai imediat o dezlegare a misterului. Să zicem că eşti un angajator care fentează bugetul de stat mînă-n mînă cu angajaţii şi te pomeneşti la poartă cu un mare controlor, care nici nu vrea să audă de mită. Cum supravieţuieşti? Simplu cum simplă e ecuaţia elementară. Apelezi la un cumătru imfluent şi impozant care, prin cunoştinţele sale, îi temperează zelul controlorului.

Probabil, ţarcul e atît de strîmt, încît omuleanul şmecher poate găsi, în orice situaţie, un cunoscut, care prin intermediul altui cunoscut, să-l ajute să fie angajat, avansat, favorizat, ocrotit şi chiar ferit de legi şi impozite. Deşi, pe de altă parte, există doar ţări şi mai minuscule decît Moldova în care însă nu există atîta sărăcie şi corupţie ca la noi.
XS
SM
MD
LG