Linkuri accesibilitate

Cine și ce a învățat, sau va mai învăța, din procesul interminabil de alegere a președintelui?


Valeriu Vasilică și Cornel Ciurea
Valeriu Vasilică și Cornel Ciurea

Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și inivitații săi Valeriu Vasilică și Cornel Ciurea.



La fel cum orice vacanță are un sfârșit, chiar și în condițiile Moldovei cam petrecărețe, tot așa ocolirea deliberată a temelor politice are o limită. Agenda Parlamentului m-a strâns la colț, chiar dacă mai am de explorat un metru pătrat de răcituri, vreo șapte coți de plăcinte și o vadră de vin de la Tighici. Împotriva noastră, a celor care purtăm numele cucernic Vasile au complotat nu doar deputații, dar și Curtea Constituțională, care i-a trimis pe parlamentari înapoi la linia de start, ca să reia cursa pentru alegerea președintelui. Cine s-a întristat? Cine s-a bucurat? Cui i-ar putea cădea bucuria în scârbă și invers. La aceste întrebări vor căuta să răspundă invitații mei de astăzi.

*

Așadar, în Studioul de la Chișinău al Europei Libere se află Valeriu Vasilică, directorul agenției de știri Info-Prim Neo, și Cornel Ciurea, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale ,,Viitorul”.

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
Europa Liberă: Am formulat întrebarea la care ar fi trebuit astăzi să răspundem în felul următor: cine și ce a învățat, sau va mai învăța din procesul acesta istovitor și chiar interminabil de alegere a președintelui. Primele reacții au arătat că mare lucru nu au învățat făptașii prinși cu mâța în sac, sau cu pufușor pe botișor. Reflexele îi îndeamnă să caute vinovatul în alte ogrăzi, în alte grădini. Totuși, sunt convins că va fi să învețe clasa politic, dar mai ales societatea, electoratul, dacă nu cumva s-a plictisit să se uite la acest spectacol. Am văzut chiar adineauri unul din exponenții importanți ai comuniștilor spunând că partidul de opoziție al comuniștilor va profita din plin, declară situație revoluționară, sau prerevoluționară, cheamă populația la nesupunere civică, etc. Domnule Corneliu Ciurea?

Cornel Ciurea: ,,În primul rând învăț eu și constat că nu am fost poate noi, societatea civilă, comentatorii suficient de activi la sfârșitul anului 2009, atunci când s-au pus în discuție chestiunea modificării Constituției. Eu cred că deriva politică, pe care o trăim astăzi izvorăște anume de acolo. Am admis la un moment dat că Constituția Republicii Moldova este proastă și că trebuie schimbată sau cel puțin trebuie modificat un articol - 78. Din această cauză am admis această involuție graduală, foarte înceată, incrementală, pas
Cu toții am contribuit la crearea acestei situații, inclusiv PCRM-ul, care de multe ori a permis ca liderii din Alianță să se joace cu legile și nu au fost atât de vehemenți în anumite situații critice.


cu pas. Și nu am sesizat această deteriorare permanentă a climatului tocmai pentru că era un proces târâtor, un proces foarte lent. Din această cauză este foarte greu să declari astăzi o situație revoluționară sau prerevoluționară, pentru că nu putem spune că această situație prerevoluționară a apărut ieri, sau alaltăieri. Ea are o istorie foarte îndelungată și de fapt cu toții am contribuit la crearea acestei situații, inclusiv PCRM-ul, care de multe ori a permis ca liderii din Alianță să se joace cu legile și nu au fost atât de vehemenți în anumite situații critice.”

Europa Liberă: Ei spun că au o scuză - erau bine intenționați.

Cornel Ciurea:
,,Toată lumea a fost bine intenționată. Și liderii din Alianță la fel au fost bine intenționați. Toată lumea crede că au vrut să facă bine. Și evident că vroiau să facă bine pentru popor. Dar ultimele acțiuni și evenimentele din 11, 12 ianuarie ne demonstrează că deja s-a mers prea departe și că suntem total în afara dacă nu a legalității, atunci a moralității cu siguranță.”

Europa Liberă: Domnule Vasilică, părerea Dumneavoastră?

Valeriu Vasilică: ,,Un a propos, referitor la intenții: este cunoscut de veacuri, dacă nu chiar de milenii că intențiile bune întotdeauna pavează un drum spre iad. Nu te poți justifica întotdeauna cu intențiile bune pe care le ai, contează faptele. Cred că putem vorbi doar de lecții de învățat, nu și de lecții învățate. Marea majoritate a demonstrat că nu și-a învățat lecția. Este adevărat că avem și o excepție.

Cel puțin în percepția mea societatea civilă a demonstrat că a învățat o lecție. Până la urmă societatea civilă, prin Oazu Nantoi, a forțat, a încercat să forțeze mâna guvernării, ca aceasta să intre în legalitate, în câmpul legal. Să joace după regulile stabilite de legislație și de așteptările electoratului.”

Europa Liberă: Comuniștii anunță moartea căprioarei. Spun că parlamentul nu mai există, după decizia Curții Constituționale tot eșafodajul l-am văzut expus de Mark Tcaciuk. Domnule Ciurea, chiar așa este? Putem zăvorî ușa Parlamentului?

Cornel Ciurea:
,,Nu putem zăvorî, sau expresia plastică zicea: nu putem pune un lacăt ruginit la sarai. Problema e că acest joc al tărăgănării, al amânării la nesfârșit poate să dureze încă foarte mult timp. Și comuniștii într-adevăr ar putea încă mult timp să caute adevărul în piață, aducând a propos, contra-plată susținători pe străzile Chișinăului, dar am văzut și disponibilitatea lor de a negocia cu Alianța, chiar dacă din punctul lor de vedere este de-legitimată și de-credibilizată.”

Europa Liberă: Cu verigi separate, zice Mark Tkaciuk.

Cornel Ciurea:
,,Da, deși toată Alianța era prezentă. Și comuniștii fac un joc, iar declarațiile lui nu trebuie să fie luate ad-litteram. Eu nu cred într-o revoluție, și nici măcar într-o lovitură de stat făcută de comuniști în condițiile actuale.”

Europa Liberă: Dar analiza lor este valabilă? Ei spun că este uzurpată puterea și asta s-a întâmplat latent.

Cornel Ciurea:
,,Termenul de uzurpare a puterii este a propos, utilizat de ceva timp în Republica Moldova. Acest termen are o anumită istorie și este folosit de PCRM în anumite situații, când Alianța forțează prea mult nota. Pe de altă parte vreau să spun că Alianța nu se discreditează definitiv tocmai din cauza că utilizează abil lacunele
Alianța încă rămâne în zona democratică pentru că se conduce de Constituția actuală, chiar dacă o interpretează de o manieră forțată sau neavenită.

legislative. Din această cauză noi nu putem declara că suntem dincolo de limitele legalității.

Am spus că suntem dincolo de limitele moralității. Alianța încă rămâne în zona democratică pentru că se conduce de Constituția actuală, chiar dacă o interpretează de o manieră forțată sau neavenită. Constituția continue să rămână actul care direcționează pașii Alianței. Declarația cu privire la uzurparea puterii mi se pare exagerată, mi se pare ca fiind dictată de conjunctură politică și nu de o situație reală creată în Republica Moldova.”

Valeriu Vasilică: ,,PCRM chiar trișează, vehiculând termenul uzurparea puterii, pentru că are la îndemână cel puțin două mecanisme prin care ar demonstra existența acestei uzurpări, sau nu. Și în cazul în care nu le utilizează am impresia că nici ei nu sunt convinși că avem acest fel de stare în societate, de uzurpare a puterii. Primul mecanism din punctul meu de vedere, ar fi adresarea expres la Curtea Constituțională și din ce știu eu, nu există o astfel de adresare.”

Cornel Ciurea: ,,Nu, uzurparea puterii tocmai înseamnă cu nu mai poți apela la structurile statului pentru că ele încetează să mai funcționeze după un anumit calapod, acceptat de toată lumea. Tocmai din cauza asta comuniștii acuză Curtea Constituțională, CEC-ul și spun că aceste instituții nu mai sunt credibile și nu mai pot fi utilizate. Ei nu mai au de gând să apeleze la ele.”

Valeriu Vasilică: ,,Curtea Constituțională este atacată doar acum și pentru prima dată. Și această soluție, această ieșire au avut-o la îndemână comuniștii până acum. Chiar dacă admitem că au dreptate, au un fapt confirmat, din punctul lor de vedere, doar acum, la 12 ianuarie. Deci, nu au folosit acest mecanism, sau cel puțin formal nu a epuizat această cale de a demonstra.”

Cornel Ciurea: ,,Nu poți demonstra uzurparea puterii pe cale legală. Și acesta este elementul decisiv atunci când vorbim despre uzurparea puterii, pentru ca uzurparea puterii să fie probată trebuie să existe o susținere masivă a maselor, care să fie pregătite să iasă în stradă.”

Europa Liberă: Dar masele, Cornel, dar masele la rândul lor înțeleg uzurparea puterii: să vină matros Jelezneak și să spună: podvinisia, dai poruliti. Să ocupe cabinetul premierului cu pușca în mână. Asta se întâmplă? Asta nu se vede.

Valeriu Vasilică: ,,Eu aș încerca totuși să-mi apăr punctul de vedere: noțiunea de uzurpare a puterii a apărut ulterior, sau este un efect al unei situații, care începe odată cu încetarea împuternicirilor actualului Parlament. Dacă PCRM, sau oricare alt subiect politic, care are dreptul să se adreseze la Curtea Constituțională ar fi făcut un demers, prin care i s-ar fi cerut Curții Constituționale să interpreteze dacă Parlamentul urmează să se dizolve, să fie anunțată dizolvarea, dacă au fost epuizate toate căile legale pentru a rămâne acest Parlament cu drepturi de funcționare. Deci, sub o formă sau alta nu s-a făcut un elementar demers, care se cerea făcut.”

Europa Liberă: Dar comuniștilor le convine mai bine să meargă pe presiunea străzii, decât democrația rutinară a Curții Constituționale, a reformelor din Parlament, a reformelor constituționale.

Valeriu Vasilică:
,,Exact despre asta vorbeam eu.”

Europa Liberă: Acum Alianța este într-adevăr în fața unui pericol de a fi presată de stradă?

Cornel Ciurea:
,,Eu cred că nu. Cel puțin nu sunt semne, indicii clare că ar exista o energie a maselor, direcționată corect de către matrosul Jelezneak să sfideze și chiar să răstoarne acest regim. Eu aș vrea să fim atenți chiar la declarațiile făcute de către Mark Tkaciuk, care la un moment dat a spus: noi am fi putut să răsturnăm acest regim și anul trecut și am fi făcut-o foarte ușor. Și acești politicieni ai Alianței ar fi fugit ca niște șobolani prin subterane, scăpând de furia populară.

Deci, aceste declarații ar putea să însemne fie că PCRM-ul știe foarte bine cum să organizeze asemenea gen de revoluții, fapt la care mă gândesc cu o anumită îndoială. Adică mă îndoiesc de acest lucru. Ori că sunt declarații ale unui politician învechit în rele, care știe când să pună degetul pe rană și să ia în deriziune adversarul.”

Europa Liberă: Sau să-l amenințe.

Cornel Ciurea: ,,S-au să-l amenințe subtil, dar repet, eu nu văd în spatele PCRM-ului astăzi o mulțime de oameni, sau chiar 20 de mii de oameni, capabili să iasă organizat în Piața Marii Adunări Naționale, să intre în Guvern și n Parlament.”

Europa Liberă: Iurie Roșca se oferă să-i ajute.

Cornel Ciurea:
,,Da, dar Iurie Roșca nu mai este ceea ce a fost și cred că nici nu va mai fi. Iurie Roșca este deja un satelit al opoziției și din această cauză nu mai putem avea încredere în abilitățile lui de mobilizare a maselor. Chit că această capacitate a lui de a mobiliza masele s-a dovedit a fi una totuși cooperantă cu puterea, pentru că Iurie Roșca niciodată nu a răsturnat vreo guvernare.”

Europa Liberă: Bine, dar Iurie Roșca este perceput încă drept cel care a făcut Orășelul Libertății în fața Președinției. Credeți că mai are șanse?

Cornel Ciurea:
,,Orășelul Libertății chiar prin denumirea sa a fost o chestie înscenată și teatralizată. Orășelul Libertății trebuia să devină Chișinăul și țara, nu câțiva metri pătrați în fața Președinției și Parlamentului. Deci, Iurie Roșca prin definiție este un actor și un regizor al unui spectacol, care nu urmărește răsturnări de situații și politice.”

Europa Liberă: Acum totuși vreau să vă rog să ne referim la situația Alianței - ce a învățat, sau va învăța Alianța din acest, hai să-i spunem pe nume: mare eșec, după decizia Curții Constituționale? Dacă nu cumva e și acesta e un mini-spectacol pus la punct, astfel încât tocmai să beneficieze Alianța din această tărăgănare.

Valeriu Vasilică:
,,Marele eșec al Alianței, din punctul meu de vedere, constă în faptul că a fost constatată, formal, așa cum ziceam, de către Curtea Constituțională, statutul său de infractor al Constituției. Toate celelalte activități ale ei pe parcursul a doi ani, doi și jumătate intrau în limitele jocului politic. Acceptabil, unii puteau chiar să-i admire: uite, cât de abili sunt acești politicieni. Ei aveau dreptul, ei aveau obligația să joace politicește.

Dar aceasta este unica manifestare al statutului lor, ziceam, de infractor al Constituției. Și lucrul acesta poate să-i coste foarte mult. Nu
Abia de acum noi vom începe să jucăm după regulile serioase, după regulile scrise de legislație.

este întâmplător faptul că anume după aceste declarații, nu înainte, toți reprezentanții Alianței au zis că noi vom face tot posibilul ca să înaintăm un astfel de set de condiții, de mecanisme și președintele va fi ales. Toată lumea a zis așa, direct sau indirect. Dar și foarte direct reprezentanții Alianței au recunoscut că jocurile de până acum nu au fost jocuri adevărate. Au fost ping-ponguri politice și uite, abia de acum noi vom începe să jucăm după regulile serioase, după regulile scrise de legislație.”

Europa Liberă: Până acum noi, de fapt, cei care observăm procesul politic, le atrăgeam atenția, într-o formă mai dură sau mai soft, că jocurile acestea sunt imorale. Eu am îndrăznit să compar dansul cu buletinele de vot, să-l calific drept un dans al inocenței, ca din filmele lui Kusturica, când se demonstrează prostirea însângerată. Atunci multă lume s-a supărat pe mine și s-a simțit chiar ofensată. Acum chiar Curtea Constituțională constată același lucru - că acest dans al inocenței nu a fost doar imoral, dar a fost anticonstituțional. Domnule Ciurea, după asta politicienii noștri trebuie să-și facă harakiri?

Cornel Ciurea:
,,Sigur că nu și eu am o altă lectură a evenimentelor. În primul rând nu poți să fii infractor al Constituției atâta timp cât asculți de ceea ce spune Curtea Constituțională.”

Europa Liberă: Asculți pentru că n-ai încotro.

Cornel Ciurea: ,,Nu. Și aici este problema. Asculți pentru că îți convine să asculți. Eu consider că gestul cu arătarea buletinelor nu este mare lucru și ar putea fi chiar legal. Depinde de interpretarea juridică pe care o dai dar faptul că la un moment dat Curtea Constituțională a luat o decizie pe care noi o suspectăm ca fiind indusă de către acești politicieni, membri ai Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Sau cel puțin ei să profite din aceasta.

Cornel Ciurea:
,,Și ei profită acum de pe urma acestei decizii. Asta este limita, după care imoralitatea și arată chipul său hâd. Eu mă întreb, și această întrebare și-au pus-o și alții, ce s-ar fi întâmplat cu Curtea Constituțională, dacă Marian Lupu ar fi fost ales pe data de 16 decembrie?”

Europa Liberă: Adică ar fi avut oare Curtea curajul să invalideze votul?

Cornel Ciurea:
,,Nu ar fi avut. Nu ar fi avut curajul Curtea Constituțională să invalideze un asemenea vot, care este, trebuie să recunoaștem, undeva la limita legalității. Nu este infamant în sine gestul de a arăta buletinul de vot, pentru că în fond este un drept al deputatului. Sigur, depinde de interpretarea juridică. Dar grav mi se pare în această situație faptul că persistă această bănuială a unei complicități între Curte și partidele Alianței și aici imoralitatea este totală, dacă se produce.”

Europa Liberă: Și atunci ce să facă Alianța? Să-și pună cenușă pe cap? Sau s-o dea în continuare pe rațiunile umanitariste.

Cornel Ciurea: ,,Există o soluție politică foarte clară: alegeri anticipate. Și din păcate această soluție nu vine, sau vine cu o mare întârziere. Dar ca soluție ea există. Este singura pe care o oferă Constituția și avem încă posibilitatea să rămânem în limitele constituționalității, dacă o respectăm. Și atunci teza cu privire la uzurparea puterii nu va mai fi valabilă.”

Europa Liberă: Domnule Ciurea, dar ei nu vor să se purifice. Asta înțelegem că tocmai după decizia Curții există o posibilitate în plus de a trișa, de a lungi termenul acesta de valabilitate. Cum să se iasă din acest cerc vicios? Spuneți că prin revoluție - nu. Prin mecanisme existente - nu. Și atunci cum?

Cornel Ciurea:
,,Aceasta este paradoxul situației. Poate domnul Vasilică ar putea să-l comenteze mai pe larg, dar mi se pare o situație paradoxală - cu toții suntem martorii unei fărădelegi, unei nedreptăți, dar nu putem interveni și nu știm cum să intervenim.”

Europa Liberă: Eu aș zice chiar și ostateci. Nu? Domnule Vasilică?

Valeriu Vasilică:
,,Este adevărat și soluția va veni mai devreme sau mai târziu: alegerile anticipate. Și aici, de alt fel, mingea din nou este în terenul comuniștilor, care pot face mai mult pentru contribui la finalizarea procedurii de alegere a președintelui, care vrei nu vrei duce la anunțarea alegerilor anticipate. De exemplu, în loc de boicotarea primelor etape, ei s-ar fi prezentat, ar fi înaintat propriul său candidat și dacă
Bănuiala este că nici Partidului Comuniștilor nu-i convin alegerile anticipate.

n-ar fi fost ales, cel puțin se considera consumată o etapă. Și mai rămânea doar o etapă și atunci ajungi foarte repede la alegeri anticipate.

Bănuiala este că nici Partidului Comuniștilor nu-i convin alegerile anticipate, sau cel puțin nu-i convin alegeri anticipate acum, în preajmă, în pripă. Ei ar prefera, de exemplu, să tergiverseze lucrul acesta până în toamnă și în sensul ăsta scopurile coincid - și ale Alianței de guvernământ și ale opoziției. Eu mă refeream la necesitatea alegerilor anticipate chiar și din punct de vedere, nu știu cum să zic, filozofic. Pentru că de-o bucată de vreme, nu doar de la ultimele alegeri parlamentare până acum, dar și mai devreme, cred că din 2009, de la 7 aprilie 2009, sau poate și ceva mai înainte, ciclul politic în Republica Moldova electoral nu a avut o finalitate.

Voia alegătorului nu a oferit prioritate anumitor forțe politice din cele două orientări - Este-Vest, sau liberal-comunist. Și dacă acest exercițiu nu a avut finalitate în urma câtorva scrutine electorale, eu nu văd altă soluție, decât să intrăm în alt scrutin și să vedem dacă lucrurile nu s-au schimbat. Înțelegerea mea este că lucrurile se schimbă și cu cât politicienii vor tergiversa luarea acestei decizii de intrare într-un exercițiu electoral, cu atât mai mare este pericolul pentru cei existenți ca să intre în alegeri mai nepregătiți, sau cu imagine mult mai proastă decât o au acum.”

Europa Liberă: Mai rămâne pe agendă modificarea Constituției? Sau ba? Domnule Ciurea.

Cornel Ciurea:
,,Eu cred că trebuie trasă o linie și modificarea Constituției poate să se producă doar după alegerile anticipate sau după eșuarea alegerii președintelui și alegeri anticipate. Pentru că, repet, originea tuturor relelor mi se pare tocmai declanșarea acestei discuții la sfârșitul anului 2009 și intrarea în joc a tuturor partidelor. Pentru că toate partidele într-un fel sau altul au contribuit la această tărăgănare prin abordarea unor anumite aspecte legate de Constituție - unii vroiau să modifice întreaga Constituție, alții vroiau să modifice doar articolul 78, unii vroiau alegeri directe a președintelui, alții alegerea în Parlament și diminuarea pragului. Deci, toate partidele au intrat în horă și prin eforturi comune au agravat situația, inclusiv PCRM-ul.”

Europa Liberă: Deci, reformarea Constituției nu ați mai lăsa-o pe mâna actualului Parlament.

Cornel Ciurea:
,,Din punctul de vedere, iarăși, al moralității cred că tocmai pentru a trece printr-o baie purificatoare avem nevoie de alegeri anticipate. Dacă vreți, un ritual purificator, care ne va permite ulterior să abordăm problemele politice cu mai mult calm.”

Valeriu Vasilică: ,,Abordarea temei unei noi constituții ar complica situația politică în Republica Moldova, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova și mai tare, deși se pare că mai tare nu e posibil. Pentru că procesul de elaborare și de adoptare a unei noi constituții solicită un grad suprem, ca să zic așa, de consens. Constituția o face întreg Parlamentul, pentru întreg poporul, pentru o perioadă foarte și foarte îndelungată, sperăm. Or, în condițiile de astăzi, cu actorii politici de astăzi nu este posibil. Și atunci această mare necesitate de schimbare a Constituției trebuie eșalonată, după părerea mea, în cel puțin două etape.

În prima etapă - articolul 78, care să permită deblocarea actualei situații, ca după aceea să intervină alegeri anticipate parlamentare. Și să sperăm că dacă alegătorul se face mai înțelept și așează lucrurile mai bine în Parlament, doar atunci putem purcede la elaborarea unei noi Constituții.”

Europa Liberă: Dar următorul Parlament va fi constituit cu mare probabilitate de aceleași forțe politice. Cu variații la numărul de mandate pe care le vor fi având. Și atunci cu ce va fi mai moral, superior intelectual și politic un nou parlament, care va avea sarcina să modifice Constituția?

Valeriu Vasilică:
,,Ne va rămâne doar să ne conformăm Constituției actuale, care spun unii experți că nu este foarte rea.”

Cornel Ciurea: ,,Dar ceea ce vor oferi alegerile anticipate - un nou orizont de timp. Din punctul meu de vedere, acum nu mai avem acest orizont de timp. Adică rezerva de rezonabilitate, care ne-a fost oferită și de bunul simți, și de Curtea Constituțională, dar și de Dumnezeu a fost epuizată.”

Valeriu Vasilică: ,,Și răbdarea populației.”

Cornel Ciurea: ,,Răbdarea - nu știu. De răbdat mai putem, dar vorbesc de rezonabilitate politică. Și atunci ar fi cazul să organizăm alegeri anticipate și mai putem discuta poate un an, un an și jumătate și poate le va veni mintea la cap. Pentru că în fond alegerea președintelui este un exercițiu simplu - e nevoie ca 61 de deputați să voteze pentru, nimic mai mult.”

Europa Liberă: Dar nu cumva societatea va vrea să voteze președintele, dacă tot se schimbă Constituția? Actualul Parlament a spus foarte clar că nu vrea să dea pe mâna poporului alegerea președintelui, pentru că asta ar însemna să renunțe la parlamentarism, în general. Poporul odată întrebat dacă nu vrea să schimbe Constituția, s-ar putea să vrea să aleagă președintele.

Cornel Ciurea: ,,Păi el va dori acest lucru, pentru că nu are rost să organizezi un referendum pe un alt subiect, decât pe alegerea directă a președintelui. Și în mod normal alegătorii vor pleda pentru un asemenea deznodământ, care, din punctul meu de vedere, nu convine unor partide politice, ce-ar prefera să păstreze status-quo-ul, poate într-o altă redacție.

Deci, un referendum pe această temă ar putea fi o soluție, dar nu mi se pare una corectă, întrucât trebuie să respectăm buchia legii existente și ea nu prevede deocamdată alegerea directă a președintelui, ci insistă asupra alegerii președintelui în Parlament și alegeri anticipate. Haideți să epuizăm acest ciclu, pentru că politica se produce în cicluri și trebuie să-l parcurgi de la început până la capăt.

Tocmai asta mi se pare dacă vreți și o problemă de vrăjitorie politică, nu de inginerie politică, care se practică, dar de vrăjitorie politică pentru că fără a se încheia un ciclu, noi începem un alt ciclu. Și această suprapunere de cicluri creează, dacă vreți, o mare aversiune din partea unor forțe tenebroase, stihinice, pe care noi nu le vedem, dar care cred au un impact asupra vieții noastre politice.”

Valeriu Vasilică: ,,Haideți să ne amintim că problema alegerii președintelui de către popor în modul direct a apărut exact pe fondalul imposibilității parlamentarilor de a alege. Deci, până la urmă alegerea președintelui de către popor, sau de către populație nu este ceva primar. Este ceva secundar, este un efect și poate că așa trebuie tratat.

Poate că nu este cazul să scoatem la referendum o problemă de felul acesta, cel puțin până nu se alege președintele de către parlamentari. Dar și în această situație lucrurile sunt cu două capete, o sabie cu două tăișuri. Pentru că este bine să aleagă poporul un președinte, dar nu este tocmai bine când acest președinte, conform tradiției locale, și regionale, și tradiției istorice, devine mai degrabă un om autoritar, un dictator și mai puțin ne putem aștepta să fie un intelect național. Și atunci poate că există și un pericol de felul acesta, pe care de ce să ne grăbim să-l aducem din nou în casă.”

Europa Liberă: Pe final ne stă bine să tragem ghiocul și să vă întreb în sensul ăsta: ce alianțe vedeți după alegerile parlamentare anticipate? După tot ce s-a întâmplat, după tot spectacolul, ca să nu zicem balamuc? Domnule Ciurea?

Cornel Ciurea:
,,Văd două posibilități: ori păstrarea status-quo-ului și un echilibru politic, care va perpetua această criză, dar cu anumite șanse de a fi rezolvată.”

Europa Liberă: Adică cu o guvernare pro-european.

Cornel Ciurea: ,,Dacă vreți s-o numiți așa, putem. Dar totuși noi asociem termenului de Europa și noțiunea de moralitate, chiar dacă nu întotdeauna găsim moralitatea în Europa, dar pentru noi asta e. Am spus că am ieșit din zona moralității, deci mă feresc s-o numesc pentru moment guvernare europeană. Iar o altă soluție, care mi se pare mai fezabile, este revenirea la guvernare a PCRM-ului, întrucât a fost mult prea avantajat de către ultimele acțiuni ale Alianței. Și eu nu cred în sondaje. Din păcate, am impresia, sociologii noștri cu sondajele lor s-au de-credibilizat la fel de mult ca și Alianța de guvernare.”

Europa Liberă: Adică diminuează valoarea reală a comuniștilor?

Cornel Ciurea:
,,Cred că da. Asta o și recunosc mulți sociologi, spunând că în sondajele lor comuniștii apar cu mai puține procente. Și aici trebuie să luăm în serios, din păcate, dacă tot vorbim de imoralitate, trebuie să luăm în serios și acuzațiile comuniștilor legate de CEC. Și a propos, ar trebui să ne amintim și de acuzațiile opoziției în perioada guvernării comuniste, legate de CEC. Și aici ar trebui să ne punem tot felul de probleme deja ce țin de inginerii politice.”

Europa Liberă: Domnule Vasilică? Prognoza Dumneavoastră?

Valeriu Vasilică:
,,Două tipuri de alianțe văd și eu. Și cred că sunt pe aceeași undă cu domnul Ciurea. Alianțele pot fi formate după criteriul de orientare a țării - fie spre Est, fie spre Vest. Pentru că astăzi, de exemplu, nu-mi pot închipui reformatarea Alianței de guvernământ actuale prin coalizarea PCRM-ului cu oricare din cele trei componente ale AIE. Nu pentru că ei nu ar putea guverna țara, dar pentru că ei vor genera conflicte mult mai mari decât există acum. Unul zice: hai la stânga, unul zice: hai la dreapta.

Iar în AIE actuală, cu toate divergențele există cel puțin un consens în privința direcției de dezvoltare a țării. Și în sensul acesta, fie PCRM de unul singur, fie cu cineva dintre sateliți, fie iar PD, PLDM, eventual PL, dacă nu se va micșora, și poate că mai vine cineva cu mai puține mandate, dar cu mandate noi în Parlament și asta ar fi poate că una dintre soluții. Se dovedește că trei actori la guvernare este puțin, pentru că unul dintre ei, de regulă cel mai mic cu număr de mandate devine cel care șantajează, într-o condiție sau alta.”

Europa Liberă: Cu votul lui de aur.

Valeriu Vasilică:
,,Cu votul de aur, da. Și atunci poate că este bine să vină nu trei, dar patru, dar poate cinci, poate cu mai puține mandate în Parlament. Dar pentru că și situația în societate este foarte pestriță, cred că o situație mai pestriță în Parlament ar fi mai adecvată și ar reflecta mai adecvat situația din societate. Și într-un fel mai funcțional.”

Europa Liberă: Nu ne rămâne decât să vedem cum evoluează după ședința de azi și ce cronometru, sau ce clepsidră nouă scoate în față Parlamentul.
XS
SM
MD
LG