Linkuri accesibilitate

În România nu există capitalism decât în măsura în care au venit alții cu el de-afară (România Liberă)


Locomotiva care trage dreapta în jos (Ev. Zilei)


Reforma din sanatate, care ar trebui sa inceapa cu noua lege pusa in dezbatere publica, se dovedeste mai degraba revelatorul defectelor clasei politice. O sinteza din Romania Libera atrage atentia ca proiectul a produs mai degraba demisii si demiteri decat dezbateri. Si-a dat demisia subsecretarul de stat de la Ministerul sanatatii, Raed Arafat, al carui nume este strans legat de serviciul de urgenta SMURD, si a fost demis dupa doar doua zile de functionare un consilier al ministrului. Sunt de adaugat declaratiile incrucisate ale presedintelui Traian Basescu si ale lui Raed Arafat, manifestatiile spontane de la Targu Mures in sprijinul lui doctorului Arafat, petitiile online care incearca sa puna dreptatea de partea sa s.a.m.d. “Protestul simplu nu rezolva ins aproblemele structural ale unei societati”, scrie Cristian Parvulescu tot in Romania Libera. Comentariul lui vorbeste despre o Romanie fara cetateni, in care se convoaca proteste prin mijloace virtuale, numai ca rezolvarile raman tot virtuael atata timp cat nu apar si alternativele. Nu doar in Romania, ci si in Ungaria si Rusia, unde liderii sunt contestati, clasa politica ar trebui sa ia act de aceasta realitate si sa revina la misiunea ei traditionala: aceea de a oferi solutii alternative, mai arata Cristian Parvulescu.

Prima analiza cu cap si coada a proiectului legii sanatatii este cea semnata de editorialistul României Libere, Cristian Câmpeanu. Teza lui este ca privatizarea este intotdeauna solutia cea mai buna si ca, din acest punct de vedere, presedintele Basescu, care vrea privatizare in domeniul asistentei medicale de urgenta, are dreptate. Problema este daca in Romania privatizarea are legatura cu piata si cu sistemele ei de autoreglare. Citam: “In Romania nu exista capitalism decat in masura in care au venit altii cu el de-afara. In rest, realitatea romaneasca este mai bine caracterizata de ceea ce se numea nu demult economie de prada”. Analizand proiectul noii legi a sanatatii, Campeanu constata ca ea nu va crea concurenta. Banii colectati de la oameni pentru sistemul asigurarilor de sanatate ajung tot la stat, care apoi ii imparte si catre case de asigurari private, care – normal - se vor bate pe favorurile statului in loc sa fie stimulate de investeasca in performantele care sa le impuna pe piata. “Legea e o invitatie la clientelism, cartelizare si coruptie”, si ea va aduce probabil la cresterea costurilor pentru ingrijirile medicale mai spune editorialistul Romaniei libere.

Criticile aduse de presedintele Traian Basescu fostului subsecretar de stat Raed Arafat sunt, pentru Mircea Cartarescu, inacceptabile. In comentariul scris in Evenimentul Zilei, el vede comportamentul sefului statului ca pe o locomotiva care si-a schimbat brusc directia de mers. E la fel de puternica, dar incepe sa traga atat partidul din care provine – democrat-liberal – cat si dreapta romaneasca in jos.
XS
SM
MD
LG