Linkuri accesibilitate

Cine e de vină pentru amânarea, din nou, a alegerii președintelui Moldovei?


„Mai grav stau lucrurile cu publicul spectator.”


Curtea Constituțională a dat ieri peste cap o nouă tentativă de alegere a șefului statului, anulând atât votul de la 16 decembrie, cât și pe cel care urma să aibă loc duminică, 15 ianuarie. Cine este de vină pentru această nouă amânare? Vasile Botnaru a cerut părerea unor analiști de la Chișinău.

Europa Liberă: Editorialistul de la trustul de presă Jurnal, Petru Bogatu, este de părere că Alianţa de guvernământ a cedat iniţiativa şi are de recuperat un handicap vizibil, ca să poată păstra integritatea, dacă, de bună seamă, doreşte acest lucru.

Petru Bogatu:
„Pe de o parte, lucrurile s-au lămurit şi asta dă satisfacţie la toată lumea. Pe de altă parte, ele s-au lămurit de aşa o manieră, încât trebuie să se ia toate de la capăt. Iar acest lucru este mai mult deprimant, decât optimist. Fără doar şi poate, asta seamănă cu un meci de fotbal sau de box, vă daţi seama - se bat pugiliştii, istoviţi, cu vânătăi, plini de sânge poate. Află până la urmă că degeaba s-au luptat, meciul lor nu este valabil. Dar pentru jucători mai treacă-meargă. Mai grav stau lucrurile cu publicul spectator, care în fond nu au avut de ales. Orice le-ar spune acum politicienii, percepţia publicului e că am asistat la un meci trucat. Şi cu această percepţie penibilă Alianţa trebuie să facă ceva, pentru că în fond toate oalele se vor sparge de capul liderilor Alianţei, de capul partidelor aflate la guvernare. Dar mai întâi de toate de capul lui Marian Lupu, care, cel puţin formal vorbind, a fost cel care a provocat această situaţie, deşi evident că nu toate i se pot pune lui în cârcă. Pentru că noi am văzut ce s-a întâmplat de-a lungul acestor luni. De la ultimele alegeri din noiembrie mereu s-a creat impresia tergiversărilor, tragerii de timp sau pur şi simplu incapacităţii politicienilor de a se mobiliza. Este clar, că prestaţia coaliţiei de guvernământ este exasperantă. Pornesc la drum, la un nou drum cu un handicap politic, fără doar şi poate.”

*

Europa Liberă: Dumitru Ciubaşenco, redactorul şef al ziarului Panorama, consideră că arcul de guvernare şi-a dat definitiv arama pe faţă.

Dumitru Ciubaşenco
: „Tot mai mult ajung la concluzia că planul Alianţei de guvernământ este să stea patru ani în fotoliile în care ei stau acum, să ajungă la alegerile ordinare parlamentare din 2014, chiar dacă nu vor alege preşedintele în această perioadă. Ei vor continua să scuipe pe Constituţie. Şi există doar o singură modalitate ca această guvernare să fie schimbată - să iasă în Piaţă vreo 30-40 de mii de oameni, care vor cere demisia şi vor obţine acest rezultat.”

Europa Liberă: Să înţelegem că preşedinte nu va fi ales, la părerea dumitale?

Dumitru Ciubaşenco:
„Preşedinte nu are de unde să fie ales, pentru că nu sunt voturile necesare pentru a-l alege. Comuniştii doresc destrămarea Alianţei, Alianţa doreşte să se menţină la putere şi această contradicţie nu poate fi depăşită.”

*

Europa Liberă: Redactorul şef de la cotidianul Adevărul, Alina Ţurcanu, crede că Alianţa de guvernământ este pe cale de a epuiza creditul de răbdare, alocat de alegători.

Alina Ţurcanu:
„Eu cred că ieri s-a consumat încă un episod dintr-un fel de teatru al absurdului. Cu actori amatori, însă, care n-a făcut decât să ne accentueze senzaţia de dezgust şi jenă, pe care o avem noi, spectatorii, adică alegătorii de ceva vreme. Lecţia pe care a dat-o domnul Oazu Nantoi a arătat foarte clar că partidele parlamentare doar declară că vor să aleagă preşedintele pentru a scoate ţara din criza politică. În realitate acestea îşi urmăresc doar propriile interese, încercând să apuce o bucată cât mai mare din caşcavalul puterii. Eu cred că ceea ce face clasa noastră politică actualmente nu se pretează la analize. La analize în modul în care suntem obişnuiţi să înţelegem o analiză politică, un comentariu a ceea ce se întâmplă la zi. A prognoza în aceste condiţii ce va urma e un fel de exerciţiu de a ghici în cafea. Nu ştiu pe ce se bazează optimismul liderilor AIE, care ţin una şi bună, şi ieri la fel, că preşedintele va fi ales şi că ei au intenţii nobile de a scoate ţara din criză. Legislaţia noastră nu reglementează în ce termeni trebuie organizat un nou scrutin, prezidenţial am în vedere. Iar hotărârea Curţii Constituţionale a creat un precedent. Acum, teoretic, putem avea alegeri prezidenţiale la nesfârşit. Ori de câte ori nu le va ieşi ceva la socoteală deputaţilor, se vor găsi nişte „curajoşi” care să arate buletinul, să boicoteze scrutinul, să sesizeze Curtea, ş.a.m.d. Dar până la urmă cred că tot la alegeri anticipate vom ajunge şi asta pentru că prea s-a întins jocul de a preşedintele şi soluţionarea crizei, cum i se zice.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG