Linkuri accesibilitate

Iranul confruntat cu sancțiuni petroliere majore


Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite - aliate ale Americii - pot să înlocuiască o treime din petrolul exportat de Iran.


Iranul este supus unui regim aspru de sanctiuni, dar vinde in continuare titei, in special in Asia. Incearca Statele Unite sa schimbe aceasta situatie? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Tari asiatice sint intr-adevar cei mai importanti clienti ai petrolului Iranian. Statele Unite au incercat si incearca sa faca presiuni si acum exista chiar o oferta ca Arabia Saudita si alta tari arabe sa inlocuiasca Iranul, ca furnizor de titei pentru China, Japonia si Corea de Sud. Cele trei tari importa in prezent o treime din petrolul Iranian.

Statele Unite si Europa incearca din greu sa elimine aceasta sursa majora de venit a regimului de la Teheran, in speranta ca aceasta va crea instabilitate economica si sociala si va convinge conducerea Iranului sa renunte la programul nuclear, cu aplicatii militare. China, cel mai mare importator din Iran, refuza sa respecte regimul de sanctiuni. Dar, pe de alta parte, Beijing-ul a redus cantitatea de titei pe care o cumpara din Iran, urmind ca premierul Wen Jiabao sa inceapa la acest sfirsit de saptamina o vizita in Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite.

Analisti financiari spun ca Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite - toti aliati ai Americii - pot sa inlocuiasca o treime din petrolul exportat de Iran, 2.2 milioaane de barili. Venitul obtinut de Teheran din livrarile de titei se ridica anual la 75 de miliarde de dolari. Dar potentialii furnizori spun ca pot produce mai mult petrol pentru a se substitui Iranului, doar pentru un interval de timp limitat. Ei mai arata ca preturile titeiului vor creste, afectind negativ subreda economie mondiala.

Presedintele Organizatiei Exportatorilor de Petrol, Chakib Khelil a spus ca tarile din Golful Persic pot inlocui petrolul Iranian timp de o luna, urmatoarea luna ar putea fi acoperita din rezerve occidentale, avertizind insa ca, in acest interval, oferta de petrol pe piata mondiala va scadea si pretul va creste. Dar, in conditiile unor noi legi in America menite sa pedepseasca pe cei care continua tranzactiile cu Iranul, tari din Asia par a se lasa induplecate sa joace un rol mai proeminent in embargo. Japonia a anuntat de-acum reducerea importurilor. China ezita dar vizita premierului in Golful Persic ar putea antrena inceputul unei schimbari. De-acum, decizia Japoniei, care importa 14% din petrolul Iranian este o lovitura puternica pentru regimul de la Teheran.
XS
SM
MD
LG