Linkuri accesibilitate

Un interviu cu Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale (Timpul)


Maltratarea în comisariatele de poliție și Europa (Adevărul).


„Liberalizarea regimul de vize cu Uniunea Europeană ar fi putut deveni cel mai important eveniment al acestui an. Însă situaţia nu nici pe departe nu e atît de prielnică precum o descriu autorităţile moldovene” scrie ziarul Panorama. Anularea vizelor în 2012 e la fel de plauzibilă ca şi sfîrşitul lumii. Tot în Panorama puteţi citi un articol intitulat „Haosul moldovenesc. Varianta 2012”. Panorama consider că liderii AIE nu ştiu ce va fi peste 10 zile. Aceeaşi publicaţie încearcă să răspundă la întrebarea: de ce primarii sînt obligaţi să aştepte luni de zile pentru a putea asfalta o porţiune de drum de 300 de metri?

Ziarul Adevărul ia în vizor raportul Comitetului European pentru prevenirea torturii. Sînt prezentate concluziile ultimei vizite a europenilor din vara trecută. Reiese din acest raport că mai mulţi deţinuţi s-au plîns experţilor că au fost maltrataţi în comisariatele de poliţie pentru a-şi recunoaşte vina. Pe de altă parte, reprezentanţii poliţiei susţin că în perioada 2009-2011 nu au fost înregistrate cazuri de tortură. Mai mult, pentru a se evita posibilele încălcări, în colaborare cu PNUD, în toate comisariatele sînt instalate acum sisteme de supraveghere audio-video, spune Eugen Onică, purtătorul de cuvînt al MAI, pentru Adevărul.

După ce Curtea Constituţională a decis că renunţarea la caracterul secret al votării e contrară prevederilor constituţionale, ziarul Timpul a realizat un interviu cu preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Acesta explică ce prevederi constituţionale anume au fost încălcate în cadrul votării din 16 decembrie 2011. Şi spune că „Curtea a decis că protecţia constituţională a votului secret se extinde de la primirea buletinului de vot pînă la plasarea acestuia în urna de vot sigilată, astfel încît opţiunea exprimată să nu poată fi identificată”.
XS
SM
MD
LG