Linkuri accesibilitate

Enclava Coşniţa vs enclava Bender


Cazul tragic al lui Vadim Pisari arată că enclava moldovenească Coşniţa e mai izolată de Moldova decît enclava Bender de Transnistria.


Oare ce ar trebui să ne preocupe mai mult în aceste zile: alegerea şefului statului sau moartea băiatului din Pîrîta şi protestele consătenilor lui pe podul de la Vadul lui Vodă? Mie mi se pare că telenovela alegerii „prezidentului” nu merită mare atenţie în raport cu ceea ce se întîmplă la Nistru. Fireşte, analiştii politici şi nu numai ei au scris suficient în aceste zile despre moartea lui Vadim Pisari, despre pacificatorii ruşi şi despre eternul conflict moldo-transnistrean. Nu e cazul, prin urmare, să merg pe urmele lor. Vreau totuşi să aduc la lumină un amănunt evident pe care, nu se ştie de ce, multă lume nu-l prea observă.

Mie-mi sare demult în ochi un soi de inechitate între situaţia enclavei transnistrene de pe malul drept (Bender-Chiţcani) şi starea enclavei moldoveneşti de pe malul stîng (Coşniţa-Pîrîta).
Enclavele astea sînt urmare a războiului din 1992, fiecare parte beligerantă s-a ales cu bucăţica sa peste Nistru. Numai că enclava Bender e mai favorizată decît enclava Coşniţa. Pentru că cetăţenii din Bender ai statului nerecunoscut RMN trec fără probleme podul peste Nistru şi pot ajunge în Tiraspol chiar cu troleibuzul. Te-ai urcat în troleibuz în Bender şi cobori liniştit în Tiraspol. Şi nici un pacificator rus nu-ţi creează probleme. Pe cînd moldovenii din Pîrîta şi Coşniţa sînt opriţi deseori de pacificatorii ruşi.

Cazul tragic al lui Vadim Pisari arată că enclava moldovenească Coşniţa e mai izolată de Moldova decît enclava Bender de Transnistria. Nu întrezăresc paralelismul care în mod firesc ar trebui să existe între cele două enclave. Pentru că în mod firesc se iscă întrebarea: dacă Pîrîta şi Coşniţa sînt ale Moldovei, de ce nu ar putea să treacă moldovenii din Pîrîta şi Coşniţa liber în Moldova? Sau cel puţin la fel de liber ca locuitorul Benderului în Transnistria?

Nu cumva pentru că aceiaşi pacificatori ruşi se prezintă în ipostaze diferite pentru RM şi RMN. Nu ştiu care e răspunsul, dar am impresia că guvernanţii, care au semnat în 1992 documentele ce au legiferat posturile pacificatorilor ruşi, au scăpat ceva din vedere. Situaţia Coşniţei moldoveneşti mi se pare diferită de cea a Benderului transnistrizat.
XS
SM
MD
LG