Linkuri accesibilitate

Reacții americane la situația din Siria


La Homs la 11 ianuarie
La Homs la 11 ianuarie

Hillary Clinton: „Nu putem permite regimului Assad să acționeze fără a suferi consecințele.”


Situatia din Siria se mentine tensionata in ciuda prezentei misiunii de monitorizare a Ligii Arabe. Reactii americane de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ambasada americana la Damasc a anuntat reducerea personalului pe fondul ingrijorarii cu privire la conditiile de securitate. Secretarul de stat Hillary Clinton a spus ca misiunea de monitorizare a Ligii Arabe nu poate continua pe termen nelimitat.

Intr-un anunt al Departamentului de Stat se arata ca unui numar de angajati ai ambasadei americane li s-a cerut de la Washington sa paraseasca de indata Siria. La o conferinta de presa la Qatar, cu premierul acestei tari, Sheikh Hamad bin Jassim al Thani, doamna Clinton a spus, „Cred ca ne este clar atit premierului cit si mie ca misiunea de monitorizare nu este una nelimitata in timp”. „Nu putem permite regimului Assad sa actioneze fara a suferi consecintele” - a spus Clinton, continuind, „Sirienii merita o tranzitie pasnica”.

Reamintim ca dupa ce suspendase Siria in noiembrie, ca urmare a represiunii impotriva openentilor regimului Assad, Liga Araba a trimis luna trecuta o misiune de monitorizare. Dupa ce observatori ai Ligii au fost atacati saptamina trecuta, s-a decis aminarea maririi efectivelor de monitorizare.

Clinton a declarat ca observatori au fost trimisi in Siria pentru a vedea la fata locului daca regimul Assad isi tine promisiunile de a pune capat omorurilor, de a-si retrage trupele, elibera detinutii politici si respecta angajamentele asumate”. Secretarul de stat a adaugat ca, pina acum, regimul sirian nu s-a tinut de cuvint. Referindu-se la discursul recent al presedintelui Assad, Hillary Clinton l-a caracterizat drept „cinic”.

Assad a acuzat o conspiratie internationala impotriva Siriei si s-a angajat ca zdrobeasca „terorismul” cu un pumn de fier. El a promis reforme, dar nu pina acolo incit sa indice ca e dispus sa paraseasca puterea, pe care a preluat-o de la tatal lui in anul 2000. „In loc sa-si assume responsabilitatea - a spus Clinton - ceea ce auzim de la presedintele Assad sint doar scuze, acuze la adresa unor alte tari si conspiratii”. Secretarul de stat a aratat ca Statele Unite doresc sa coopereze cu Liga Araba a carei misiune de monitorizare in Siria se incheie la 19 ianuarie. Opinia ca misiunea de monitorizare nu a dus la reducerea violentei a fost impartasita si de premierul Qatarului.
XS
SM
MD
LG