Linkuri accesibilitate

Anatol Plugaru condamnat pentru remarci ofensatoare la adresa romilor


D. Ioana Străișteanu: „Atitudinile arhaice sunt neacceptabile în ziua de astăzi.”


Fostul ministru al securităţii, Anatol Plugaru, a fost obligat de o judecătorie din Chişinău să aducă scuze publice comunităţii de romi din Republica Moldova. Potrivit deciziei judecătoreşti, Plugaru ar fi făcut declaraţii rasiste în adresa romilor în timpul unei conferinţe de presă în februarie 2010. Avocata reclamanţilor susţine că astfel a fost pronunţată prima sentinţă din istoria ţării pentru remarci ofensatoare adresate comunităţii romilor. Detalii de la Diana Răileanu.

Judecătorii au dat dreptate membrilor Centrului Naţional al Romilor din Republica Moldova, Nicolae Radiţa şi Ana Lepădatu, care susţin că Anatol Plugaru le-ar fi lezat onoarea şi demnitatea în urmă cu aproape doi ani, în timpul unei conferinţe de presă. Atunci, fostul ministru al securităţii, citînd o zicală veche, ar fi insultat stilul de trai al romilor, susţine avocata Doina Ioana Străisteanu:

„Cînd zicalele, proverbele, folclorul ofensator pentru anumite persoane este folosit de către politicieni şi persoane publice, analişti a căror părere este solicitată de jurnalişti, pericolul acestora rezidă anume în faptul că se lasă impresia că astfel de zicale se aplică şi astăzi, şi că astfel de atitudini arhaice sunt acceptabile şi în ziua de astăzi, ceea ce este un neadevăr. Dacă noi permitem politicienilor şi analiştilor, persoanelor publice să folosească aceste zicale, ca să aducă o ofensă unui oponent, ofensînd astfel membrii din societate, noi nu vom ajunge să dezvoltăm acea toleranţă sau respect faţă de aproapele nostru.”

Astfel, în Republica Moldova Anatol Plugaru este prima persoană obligată să-şi ceară scuze pentru remarci ofensatoare în adresa romilor. Fostul ministru al securităţii se apără, spunînd că nu a jignit pe nimeni:

„În genere mi se pare o hotărîre, în fond, incorectă, pentru că eu am utilizat o metaforă, pentru că eu nu am numit pe nimeni. Dacă nu i-am nominalizat pe Rădiţă şi Lepădatu, ei în genere nu au calitate de reclamant, pentru că nu i-am numit, din punctul meu de vedere. Eu am utilizat o perlă din folclorul românesc, cel ţigănesc, care se referă la ţiganii nomazi care sute de ani în urmă umblau cu şatra şi aşa s-a apucat din vremuri. Rîde lumea cînd vrea să facă o glumă, pentru că eu nu am făcut altceva decît o glumă. Hai şi i-om trage la răspundere pe toţi cei care utilizează altă metaforă: „Ţara arde, dar baba se piaptănă”.”

În opinia directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, decizia judecătoriei Rîşcani va atenţiona politicienii să se gîndească de două ori atunci cînd vor face declaraţii în public:

„Expresiile folosite de Anatol Plugaru, care este o persoană publică, care a fost angajată în diverse acţiuni publice, în ultima perioadă, trebuie să fie calificate foarte clar printr-o decizie judiciară. Astfel de aprecieri ale instanţelor judiciare, sunt absolut compatibile cu practica administrativă, ca şi practica judiciară din întregul spaţiu european. Pentru prima dată o instanţă judiciară din Moldova a dat o apreciere.”

Potrivit judecătoriei Rîşcani, Anatol Plugaru este obligat să-şi ceară scuze publice pentru remarcile pe care le-a făcut în acelaşi format în care le-a făcut, adică la o conferinţă de presă. Fostul ministru al securităţii declară că va contesta hotărîrea judecăţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG