Linkuri accesibilitate

„Decizia CC aduce claritatea necesară în legătură cu obligativitatea deputatului de a respecta normele constituționale.”


Vasile Botnaru în dialog cu Gheorghe Cojocaru.


Decizia de astazi a Curtii Constituţionale a constituit si subiectul de bază al discuţiei pe care Valentina Ursu a avut-o cu istoricul şi analistul politic de la Chişinău Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Anul politic 2012 se vrea o continuare directă a anului politic recent încheiat. Clasa politică nu și-a făcut temele pentru acasă de anul trecut și, în această situație, este de datoria ei să găsească soluția potrivită pentru criza constituțională generată de nealegerea șefului statului”.

Europa Liberă: S-a schimbat ceva, a intervenit ceva nou, în contextul general în care se desfășoară această criză constituțională în noul an 2012?

Gheorghe Cojocaru:
„Un element de noutate la acest început de an nou pare să fie acest format al discuțiilor între cele patru partide cu reprezentare parlamentară, precum și disponibilitatea opoziției comuniste de a participa la alegerea șefului statului …”

Europa Liberă: …nu numai disponibilitatea de a participa, dar și participarea cu un candidat propriu, după ce liderii comuniști au propus candidatura lui Leonid Talmaci, fost guvernator al Băncii Naționale, la funcția de președinte…

Gheorghe Cojocaru:
„Această mișcare a surprins, se pare, liderii Alianței pentru Integrare Europeană. Pentru moment, înaintarea candidaturii fostului guvernator al Băncii Naționale la funcția de șef al statului părea să le asigure liderilor comuniști inițiativa politică în acest joc împotriva guvernării actuale. Nu se știe ce anume stă la baza acestui gest, dar este evident că liderii comuniști au început să demonstreze un joc mai inteligent, un joc care să le aducă un câștig de imagine în raport cu actuala guvernare. După ce anul trecut opoziția comunistă a scos oamenii în stradă, acum ea tinde să arate că poate da dovadă de responsabilitate politică care, însă, nu a trecut încă testul veridicității.”

Europa Liberă: O surpriză a furnizat azi și Curtea Constituțională care a invalidat primul tur al alegerilor președintelui.

Gheorghe Cojocaru:
„Decizia Curții Constituționale este inatacabilă și aduce mai multă claritate, aduce claritatea necesară în legătură cu obligativitatea deputatului de a respecta normele constituționale.”

Europa Liberă: Dar, cum se va reflecta această decizie a Curții Constituționale asupra evoluțiilor politice ulterioare?

Gheorghe Cojocaru:
„Evoluțiile politice trebuie să se desfășoare în conformitate cu normele constituționale. În urma acestei decizii a Curții Constituționale, Alianța pentru Integrare Europeană nu se mai află sub presiune și, cu condiția că va ține cont de experiența acumulată până acum, își poate pune la punct o nouă tactică care să-i aducă câștig de cauză. Opoziția comunistă a pierdut pentru moment pariul politic de la începutul acestui an, dar anul politic abia a început și, cu siguranță, nici surprizele scenei publice nu s-au epuizat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG