Linkuri accesibilitate

„Un comportament inacceptabil pentru un membru al armatei americane”


O înregistrare video tensionează relațiile afgano-americane.


Sentimentele antiamericane printre afgani s-au intensificat în urma apariției pe internet a unei înregistrări video înfățișând pușcași marini americani care par să urineze pe cadavrele militanților talibani uciși. Relatarea serviciului central de știri al Europei Libere este rezumată de Alexandru Eftode.

Armata americană spune că cercetează imaginile video apărute inițial pe site-ul youtube. Într-o declarație, comandamentul infanteriei marine spune că nu a verificat sursa sau autenticitatea înregistrării, dar că cele înfățișate nu corespund setului de valori împărtășite de pușcașii marini.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a spus că înregistrarea este profund deranjantă. „Oricine ar fi făptașii și oricare ar fi circumstanțele, toate aflându-se în curs de investigare, este un comportament flagrant și inacceptabil pentru un membru al armatei”, a spus Kirby.

Oficiul președintelui afgan, Hamid Karzai a emis astăzi o declarație în care se spune că guvernul de la Kabul este „deranjat profund de înregistrarea care arată soldați americani pângărind corpurile neînsuflețite a trei afgani”. Declarația cere autorităților americane elucidarea urgentă a „crimei” și pedepsirea „cea mai severă” a făptașilor.

În înregistrare apar patru bărbați în uniforma armatei americane, cu arme militare și căști. Vorbind cu accent american, ei râd și urinează pe corpurile a trei bărbați cu barbă întinși pe pământ lângă un zid. Autorul înregistrării nu este cunoscut, dar cameramanul vorbește cu accent american și poartă o mănușă militară ca unii dintre cei filmați.

Înregistrarea a ultragiat mulți afgani, indiferent de atitudinea lor față de talibani. Un locuitor al Kandaharului spune că este de condamnat acest act al militarilor americani care au urinat pe cadavrele combatanților talibani. „El va dăuna convorbirilor de pace. Mi se pare că Statele Unite nici nu doresc ca aceste convorbiri să aibă loc, iar acest caz va mări suferința în Afganistan”.

An alt afgan, locuitor al Kabulului, crede că sentimentele antiamericane s-au intensificat. Feda Mohammad spune că militarii americani care au urinat pe cadavrele musulmanilor au comis o crimă. „Nu-i mai dorim în țara noastră. Trebuie să plece”.

Sentimentele antiamericane au răbufnit în violențe de stradă în Afganistan de câteva ori în ultimii ani, inclusiv în urma relatărilor despre pângărirea Coranului, cartea sfântă a musulmanilor.

Înregistrarea de acum apare într-un moment delicat în care Statele Unite încearcă să promoveze reconcilierea între afgani pe măsura retragerii treptate a trupelor americane din țară. Luna aceasta, talibanii acceptaseră să înființeze o reprezentanță politică în Qatar pentru negocieri internaționale, dar ceruseră, de asemenea, eliberarea într-un schimb de prizonieri a talibanilor aflați la centrul de detenție american de la Guantanamo Bay.

Astăzi, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid a spus că pângărirea cadavrelor este un act de „barbarie”. Dar a adăugat într-o declarație citată de Reuters că „înregistrarea nu va afecta convorbirile și schimbul de prizonieri” pentru că procesul politic se află oricum într-o fază incipientă, iar combatanții talibani vor continua între timp lupta armată.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG