Linkuri accesibilitate

„Vrem să trăim fără arme, să fim o ţară!”


La punctul de control al pacificatorilor, Vadul lui Vodă

Protestele împotriva pacificatorilor ruși de la Vadul lui Vodă ar putea continua şi săptămâna viitoare.Europa Liberă: Sute de persoane s-au adunat şi astăzi pe podul de la Vadul lui Vodă, aici, unde la 1 ianuarie tânărul Vadim Pisari a fost împuşcat de un pacificator rus. Protestatarii cer lichidarea posturilor de pacificatori din zona de securitate de-a lungul Nistrului. Au avut loc şi câteva provocări şi altercaţii.

-„De cine ei pe noi ne păzesc? Că noi iată suntem aici – Pârâta, Coşniţa, Doroţcaia şi Pohrebea – de cine ei ne păzesc?”

Valentina Ursu de vorbă cu protestatarii
Valentina Ursu de vorbă cu protestatarii
Europa Liberă: Şi de cine vă păzesc?

-„Noi tot ne întrebăm.”

-„Să ia blocurile astea, să ne ducem şi să venim. Liberi să fim.”

-„Numai noi, cetăţenii putem. Numai cerinţele noastre, sufletele noastre.”

-„Cât o trebui, cât o fi nevoie noi o să venim.”

-„Noi să ne ridicăm.”

-„Unde-i rusul, acolo e bardak. Acum după moartea băietului, că au împuşcat băiatul ista, ar trebui oleacă să ne mai trezim, să mai căscăm ochii oleacă.”

-„Pentru ce să ucidă copilul ista? El, tot cu familia Pisari, l-au ucis aici. Mâine a ucide, poimâine a ucide, dar noi şedem pe loc toţi. Trebuie toţi să umblăm, să răsturnăm tot de acolo, să nu fie nimic. Şi din părţile celelalte tot aşa.”

-„Să scoată iaca posturile astea, că atâţia ani mergi printre dânşii şi de atâtea ori trebuie să te opreşti, să-i spui de unde eşti, ce faci, unde te duci.”

-„Să-i scoţi buletinul acolo, să-i arăţi că eu vin de la Pârâta, cu un iaşcik de pătlăgele şi el trebuie să-i deschid şi să-i arăt.”

-„Eu în fiecare minut şi secundă sunt de-a gata, ca să protestăm, să deschidem drumurile. Să ne culcăm liniştiţi, să ne sculăm tot în linişte, să muncim, e timp de pace.”

-„Să trăim fără arme, fără nimic.”

-„Avem de priponit vacile să pască, de muls oile, de dus pe deal, avem de curăţit copacii. Noi n-avem când să pierdem timpul.”

-„De făcut serviciile astea zi şi noapte, din oameni civili.”

-„Trebuie să fie scoase toate posturile astea şi să avem acces liber. Aici nu-s pacificatori, aici ei şed şi fac bani. Toţi. Şi careva sunt cointeresaţi pentru ca să stea posturile astea aici.”

-„Nu se poate de luat acum pietrele astea de aici.”

-„Dar când s-a putea?”

-„Iată, le-a mai dat o săptămână, să vedem.”

La mormântul lui Vadim Pisari
La mormântul lui Vadim Pisari
-„Peste 20 de ani?”

-„Băieţi, 20 de ani am terpit (răbdat), o săptămână o să mai terpim.”

-„Noi avem acum forţă să dăm jos toate blocurile astea, să le aruncăm peste Nistru. Vom pleca acasă, mâine se vor instala înapoi. Noi trebuie aceasta s-o rezolvăm prin lege şi pentru totdeauna. Şi nu vom pleca de aici, vom fi insistenţi, vom organiza activităţi, până la sfârşit, la biruinţă. Dar o vom face la rece, chibzuit.”

*

Europa Liberă: Ala Morcov, consilier raional aici, la Dubăsari, membru al Comitetului organizatoric, cea care cheamă lumea pe cale paşnică să protesteze şi în continuare până la soluţionarea problemei.

Ala Morcov
: „20 de ani practic nu s-a întreprins nimic. Acum, timp de câteva săptămâni se face ceva concret. Şi noi suntem ferm convinşi că glasul nostru este auzit.”

Europa Liberă: Dar vreţi doar blocurile de beton să fie înlăturate?

Ala Morcov
Ala Morcov
Ala Morcov: „Noi vrem reformatarea acestor posturi, dar ne dăm seama că aceasta nu este o decizie, care poate fi luată la nivel de Republica Moldova. Este o decizie, care se ia la nivel internaţional. Aceasta nu se va decide azi sau mâine. Timp.”

Europa Liberă: Protestele vor continua?

Ala Morcov
: „Protestele vor continua. Peste o săptămână se va întruni iarăşi Comitetul organizatoric, paşnic, civilizat.”

Europa Liberă: Vedeţi că sunt şi provocatori prin mulţime.

Ala Morcov
: „Păi provocatorii aceştia în prima zi au încercat să provoace oamenii. Cei care suntem din raionul Dubăsari şi din satele din preajmă, noi nu suntem pentru violenţă, noi ştim ce înseamnă să-ţi pierzi apropiaţii. Cei care au venit cu intenţii de a scoate, a bate, a aţâţa spiritele, aceştia au venit cu alte scopuri.”

*
- „Poporul hotărăşte, nu hotărăşte nimeni. Cine poate să hotărască. Eu stau la călduţ şi lor le e bine. Poliţiştii tot stau aici din cauza drumurilor şi noi tot şedem 20 de ani de zile. După 20 de ani de zile, pe urmă o să fie 40 de ani şi apoi o să fie victoria cui? Şi noi iar tot pe loc. Nu cât o să stăm să aşteptăm, nu pot înţelege.”

Europa Liberă: Dumneavoastră acum ce vreţi? Să fie înlăturate barierele de trecere?

- „Nu, posturile. Nu este nevoie de posturi.”

Europa Liberă: Au promis că nu vor fi militari înarmaţi aici.

- „Uitaţi-vă că încă mai mulţi sunt. Mai mulţi au adus. Erau patru, acum uitaţi-vă câţi sunt acolo. Toţi au automate. Nimic absolut nu se schimbă. Eu m-am uitat acum, când s-a pus problema că s-a împuşcat, a fost incidentul ista, cu jumătate de gură vorbesc guvernanţii noştri. Pun problema ucrainenii, americanii, europenii că trebuie de schimbat pacificatorii iştia. Ai noştri cu jumătate de gură. Ce fel de atitudine faţă de cetăţean. Eu câte scrisori am scris că a dispărut o persoană, sau alta. Procuratura am informat, şi Ministerul de Interne, şi Guvernul. Nimic.”

- „Au trecut 20 de ani de zile şi Smirnov face victoria că el a ocupat o bucată de pământ din Moldova.”

Europa Liberă: Orice problemă poate fi rezolvată când există un consens. Dacă Tiraspolul, de exemplu, nu este de acord cu ce spune Chişinăul, se bate pasul pe loc.

- „Se bate şi o să se bată, că nu depinde numai de Tiraspol aici. Depinde de Rusia. E uşor a striga una, a striga alta, dar sunt circumstanţe. Şi asta este urmare a greşelilor care s-au făcut în 92. Nu ştiu pe partea dreaptă a Nistrului, noi din partea asta întotdeauna am spus: s-au aţâţat spiritele cu naţionalismul în 90 şi s-a făcut podul de flori la Prut, dar nu înţeleg de ce nu s-a făcut podul de flori la Nistru. Şi ar fi fost mult mai corect şi mult mai bine, de-atâta că podul de flori nu se face numai cu România. Noi vrem să trăim bine da, şi cu România, dar vrem să trăim bine şi cu aiştia. Cu atât mai mult, noi zeci de ani am fost uniţi cu Rusia, bună, rea cum era, am fost uniţi şi nu se face aşa, într-un moment.”

- „Ei nici nu au de gând să se retragă, de atâta că la noi nu e rezolvată întrebarea noastră cu Moldova şi cu Transnistria.”

- „Da, suntem popor, putem să facem multe, dar mai aşteptăm ce se aude de mai de sus, alde Filat, Lupu, să vedem ce fac ei mai departe. Speranţe avem, numai că zilele acestea trebuie să fie scoase de aici blocurile. Armata rusească trebuie să fie scoasă de aici. Lasă s-o pună acolo, la Smirnov, sub coastele lui, ale lui Şevciuc. Lasă să şadă acolo. De ce şede între noi? Nouă nu ne trebuie armată. Încă au pus-o între noi, între satele moldoveneşti au pus armata. Nu mă pot duce, nu pot veni, nu pot trece podul. Unde te duci, de unde vii? Unde te duci cu sapa? Mă duc la prăşit. De ce la ora asta şi nu la ora ceea?”

- „La ora cinci dimineaţă mă duceam la Chişinău. Mă opreşte şi mă întreabă: unde plecaţi? „Kuda vî iedite?” „V Kişiniov.” Spune, cică: narcoticile. Şi eu le zic: ce, sunteţi idioţi, sau ce? Ne învârtim, una-alta, vrea să-mi controleze maşina. Asta nu e normal. Deloc.”

Europa Liberă: Protestaţi, aceste acţiuni de protest cu ce se vor finaliza?

- „Cum stau cu armele, aşa şi au să steie.”

- „Aşa şi are să rămână. Am vorbit aici şi aici şi rămâne.”

- „Nimeni, nimic nu poate face.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG