Linkuri accesibilitate

„Nemulţumirea încă este mare, dar eu spun că era inevitabilă în această perioadă...”


Valentina Buliga
Valentina Buliga

De vorbă cu Valentina Buliga, ministrul muncii, protecției sociale și familiei.


Munca, Protecţia Socială şi Familia…Cum au fost în 2011, ce aşteptări au satisfăcut sau au compromis şi ce se intenţionează sau este posibil să se facă în anul următor ca efectul crizei europene asupra calităţii vieţii să provoace mai puţine lacrimi măcar? Vom discuta în această dimineaţă cu unica doamnă din guvern, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Europa Liberă: De obicei, doamnă Buliga, un minister ca cel pe care-l conduceţi Dvs. este mereu la limita dezamăgirii sau ţintă a nemulţumirilor şi revoltei; aşteptările faţă de o asemenea instituţie sunt întotdeauna mai mari decât posibilităţile. Şi totuşi, dacă aţi privi înapoi, spre 2011, care ar fi lucrurile într-adevăr de apreciat?

Valentina Buliga:
„Mă bucur că înţelegeţi şi voi, jurnaliştii, şi sunt sigură că multă lume înţelege că, cât nu ai face în acest domeniu, cu adevărat laude şi aprecieri n-o să primim, pentru că cu cât mai mult faci, cu atât mai mult încă înţelegi că rămâne de făcut. Oricum, anul 2011 a fost un an în care am început multe lucruri.

Am început în primul rând în sistemul de pensionare să facem anumite schimbări ca să asigurăm echitatea socială şi să atingem şi noi pentru viitorii ani o pensie decentă pe care ne-o dorim tuturor celor care muncesc. Am început să asigurăm pe deplin un cadru legislativ dedicat persoanelor cu dezabilităţi şi mă bucur că Parlamentul a adoptat deja în primă lectură o lege care va sta la temelia respectării drepturilor acestor persoane.

Am încercat şi am dezvoltat în continuare servicii dedicate copiilor rămaşi fără părinţi, pe piaţa forţei de muncă am angajat în rezultatul activităţilor noastre circa 11 mii de şomeri care s-au adresat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Am elaborat circa 70 de legi, dintre care 40 aprobate. Sunt un şir de acţiuni pe care le-am făcut şi care ne mobilizează ca şi în 2012 să muncim cu acelaşi elan pentru oamenii din ţara noastră.”

Europa Liberă: Din capul locului: care ar fi ştirile plăcute pentru 2012 în privinţa pensiilor, salariilor, altor lucruri plăcute omului?

Valentina Buliga:
„Este adevărat că mi-aş dori ca în acest an să avem cu adevărat doar lucruri plăcute. În primul rând vreau să menţionez că poate nu este chiar atât de plăcută şi atât de îmbucurătoare acea indexare care va avea loc la 1 aprilie 2012, unde în mediu cu 70 de lei se va majora pensia pe care o primeşte un pensionar. Avem şi un şir de politici salariale pentru cei ce muncesc în sistemul bugetar.

Chiar în luna ianuarie spre exemplu vor primi premiu anual pentru rezultatele activităţii în mărimea unui salariu lunar cei care muncesc conform aşa numitei reţelei tarifare unice. De acest premiu anual vor beneficia circa 107 mii de angajaţi şi spre exemplu un bucătar dacă primeşte astăzi 730 de lei, el va primi 730 de lei un premiu, iar un bibliotecar - 919 lei. Este puţin, dar este ceva.

La fel, la 1 iunie 2012 guvernul, împreună cu Ministerul Finanţelor, cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale déjà au întreprins modificările necesare unde se va majora salariul de la 700 până la 800 de lei, inclusiv cu recalcularea tuturor salariilor pe toate categoriile de salarizare la fel aceleaşi reţele tarifare unice.

În medie, salariul se va majora undeva cu 11-12 procente şi mai mult vom pune acentul pe cei cu salarii mici, spre exemplu dădace, ajutoare de educatori din grădiniţe, muncitori, spălătorese, lucrători din muzee, asistenţi sociali, lucrători sociali, asistenţi medicali şi medici din sistremul bugetar.”

Europa Liberă: De unde, totuşi, bani, de vreme ce - ca să nu amintim de FMI, alţi creditori - deviza acum, inevitabilă, trebuie să fie „strângeţi cât mai mult cureaua”?

Valentina Buliga:
„Eu vreau să vă spun că noi nu trebuie să facem din aceste structuri internaţionale „sperietori naţionale”. Aceste măsuri salariale pe care le prevedem şi mai avem şi pentru militari, şi pentru cei care muncesc în departamentul de grăniceri, alte structuri, aceşti bani sunt prevăzuţi în bugetul de stat şi după cum cunoaşteţi Parlamentul a adoptat această lege pentru anul 2012, adică noi aici probleme nu avem.

La fel pentru funcţionarii publici sunt prevăzute şi sperăm foarte mult că Parlamentul va aproba în lectura a doua Legea privind salarizarea funcţionarilor publici. Vor beneficia de o majorare a indemnizaţiei la naştere şi pentru îngrijirea copilului de 300 de lei şi 30 de procente din baza de calcul persoanele asigurate; persoanele neasigurate la fel vor beneficia de această indemnizaţie.

Ajutor social, ajutor pentru perioada rece a anului - sunt măsuri de sprijin şi de ajutor a celor care sunt cu venituri, cu salarii mici preconizate în 2012, pentru că statul înţelege foarte bine că este foarte greu să depăşeşti situaţia care a afectat familiile din Republica Moldova. Şi poate este modest acest ajutor, acest sprijin, dar oricum l-am preconizat pentru anul 2012 şi ne dorim să-l realizăm cu succes.”

Europa Liberă: Dnă ministru, departe de noi ideea de a face din FMI sau alţi creditori „sperietori”, cum poate s-ar fi părut. Problema este că sondajele de opinie arată totuşi un dezastru: lumea este tot mai dezamăgită şi revoltată de calitatea vieţii lor. Viaţa merge într-adevăr într-o direcţie tot mai proastă din unghiul de vedere al problematicii cu care se ocupă ministerul coordonat de Dvs. sau totuşi lucrurile merg, realist vorbind, încet-încet, dar spre bine?

Valentina Buliga:
„Poate pentru prima dată fac această dezvăluire, dar atunci când am acceptat funcţia de ministru în domeniu ştiam foarte bine că vom trece printr-o perioadă nu uşoară. Perioadă care s-a creat şi în urma crizei economice financiare mondiale, a reformelor întârziate în Republica Moldova şi ştiam că nu va fi uşor. Ştiam că pe alocuri voi deveni eu chiar ţinta nemulţumirilor, dar eu sper foarte mult la înţelegerea şi înţelepciunea oamenilor, pentru că erau inevitabile aceste schimbări şi poate, ca şi la moldoveni vorba ceea „ne-am strâns cu toţii cureaua”, am început să mergem corect în anumite domenii, în anumite sisteme şi vom fi capabili să şi ne bucurăm de ceea ce am suferit.

Poate nu-l liniştesc astăzi pe cel care mă aud, dar era inevitabil decât să devenim martori ai unui colaps total în anumite domenii. Noi vedem că în alte ţări au redus pensii, au redus salarii, au disponibilizat mii de angajaţi. Lucrul acesta noi nu l-am efectuat, am ţinut într-un fel, aşa, sub control foarte riguros cu toţi colegii, cu toţi partenerii din guvern, pentru că asta ne este sarcina. Clar că nemulţumirea încă este mare, dar eu spun că era inevitabilă această perioadă. Pentru că reformele niciodată nu au fost înţelese drept bune imediat, rezultatul lor este sesizat ulterior.”

Europa Liberă: Ca o pastilă amară, dnă ministru. Pe parcursul acestui an, ca să schimbăm un pic accentele, se intenţionează, în premieră, un recensământ al copiilor, va fi elaborat un registru al copiilor rămaşi fără grija părintească şi aceşti copii iată reflectă o altă problemă mare a Republicii Moldova. Prin ce s-ar deosebi situaţia acestor copii după recensământ de cea de acum, când nu există date confirmate strict pe această cale?

Valentina Buliga:
„Vreau să vă spun că este un dezastru atunci când o ţară nu-şi cunoaşte numărul exact de copii rămaşi fără părinţi sau numărul de copii rămaşi singuri, în grija cuiva, fără un sprijin din partea autorităţilor. De aceea şi a fost necesar acest recensământ, pe care Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, cu Agenţia cehă de sprijin îl începe acum.

Şi listele preliminare urmează a fi întocmite până la 15 februarie. În acest proces au fost instruiţi deja specialişti, vor fi implicate atât structurile de sănătate, de educaţie, ale Ministerului Afacerilor Interne, primăriile, pentru că ne dorim să avem o cifră exactă a copiilor care au nevoie de servicii, am în vedere de servicii în funcţie de nevoie fiecăruia. Pentru că necunoscând numărul, necunoscând profilul acestor copii, necunoscând nevoile şi necesităţile lor, nu poţi să dezvolţi servicii, nu ştii cât este costul acestor servicii, de aceea ne dorim foarte mult ca până la sfârşitul lunii iunie să avem acest recensământ, să avem o bază electronică de date în baza căreia vom dezvolta servicii în parteneriat cu autorităţile publice locale pentru ca fiecare copil să fie în siguranţă, pentru că asta ne dorim.

Să nu admitem abuzuri asupra copiilor, să nu admitem copii flămânzi, copii nespălaţi, copii care nu frecventează şcoala. Fiindcă neavând o aşa o cartografiere, o inventariere (poate nu sunt cuvintele relevante) noi nu o putem face sau o facem sporadic, aşa, nu în toate regiunile pentru că nu toţi încă au înţeles cât de mare este efectul fenomenului migraţiei, în afară de miliardul de euro care vine în ţară benefic pentru consumul curent, dar cât de negativ este asupra copiilor, asupra familiilor, pentru că dacă mai vorbim de o altă parte - a divorţurilor în familii, câte familii s-au destrămat - atunci noi suntem obligaţi, nu doar noi ca minister, dar statul toţi actorii în acest domeniu, să avem un tablou clar şi în funcţie de aceasta să dezvoltăm serviciile necesare fiecărui copil şi matur în parte.”

Europa Liberă: Tot din domeniu perspectivelor pentru 2012, dnă Buliga. Se intenţionează semnarea unui acord în domeniul migraţiei forţei de muncă cu Federaţia Rusă, din câte cunoaştem. Anul trecut, au fost încheiate asemenea acorduri cu Austria, Estonia şi Cehia. Cel cu Federaţia Rusă de ce durează atât de mult? Este totuşi ţara în care se crede că muncesc cei mai mulţi migranţi moldoveni.

Valentina Buliga:
„Este ţara unde conform estimărilor avem circa 200 de mii de moldoveni. Pe parcursul anului 2011 chiar am crezut că suntem la finele semnării acestui acord. Nu s-a semnat din cauza unui articol, articolului 6, unde nu era susţinut de Federaţia Rusă cine va fi structura care va realiza implementarea prevederilor acestui acord.

Este vorba despre informare, comunicare, plasare reglementată în câmpul muncii şi până la urmă am găsit o formulă, a fost domnul vice-ministru Sainciuc la Moscova, s-a întâlnit cu reprezentanţii structurii federale de migraţiune şi sper foarte mult că în cel mai apropiat timp acest acord va fi semnat. Care va reglementa situaţia moldovenilor plecaţi în Federaţia Rusă şi îi va ajuta să beneficieze de acea protecţie, de salariile care li se promit la început, când se angajează şi multe alte garanţii pe care le merită moldovenii aflaţi acolo la un loc de muncă.”

Europa Liberă: Dnă ministru, vă dorim succes în toate şi vă mulţumim că aţi avut amabilitatea să fiţi cu noi în această dimineaţă.
XS
SM
MD
LG