Linkuri accesibilitate

Ion Manole: Posturile de pacificatori au consolidat regimul separatist din Transnistria


La postul de control de la Vadul lui Vodă
La postul de control de la Vadul lui Vodă

Un interviu cu preşedintele Promo-Lex, Ion Manole.



Autorităţile moldovene spun că militarii transnistreni au reinstalat unilateral azi dimineaţă blocurile de beton la postul de lângă Vadul lui Vodă, unde un pacificator rus a împuşcat mortal un tânăr moldovean. Biroul pentru reintegrare a calificat gestul drept o „provocare”. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Ion Manole, preşedintele organizaţiei Promo-Lex:

Europa Liberă: Pentru miercuri, 11 ianuarie, localnicii din stânga Nistrului au anunţat un nou protest. Este şi un ultimatum dat autorităţilor de la Chişinău ca să înlăture aceste două posturi de pacificatori. Câte şanse există ca să se identifice soluţia şi revendicările să fie îndeplinite?

Ion Manole
Ion Manole
Ion Manole: „Sperăm foarte mult să avem rezultate pozitive în urma şedinţei Comisiei unificate de control de astăzi, adică să se ajungă la concluzia şi necesitatea de a schimba aceste posturi pe traseu, dacă nu este posibil a fi eliminate complet. Despre acest lucru am cerut încă în 2005, când a avut loc un alt incident la acelaşi post de pacificatori.”

Europa Liberă: Localnicii de acolo au încercat blocurile de beton să fie scoase. Între timp au venit aşa-zişii militari transnistreni şi le-au amplasat la loc. Cum pot fi lichidate aceste posturi, din moment ce cel puţin nici blocurile de beton n-au putut fi retrase?

Ion Manole
: „În aceste condiţii este vorba de o provocare, care nu ştiu la ce poate aduce. Dacă Vadim Pisari a fost omorât doar pentru simplul fapt că nu s-a oprit, iar aici vin persoane, pentru că mutarea acestor blocuri s-a efectuat nu de către militari, ci de către oamenii civili, opt persoane din câte ştiu, care cu mâinile proprii au mutat aceste blocuri. Deci, în situaţia dată întreaga responsabilitate pentru astfel de acţiuni la posturile de pacificatori revine ofiţerilor ruşi. Anume ei conduc misiunea de pacificatori şi anume ei au în subordine toţi militarii din partea Chişinăului şi a Tiraspolului şi a Federaţiei Ruse la aceste posturi. Deci, cum se permite, cum se admite ca în aceste situaţii opt persoane pot veni şi muta blocurile, fără a se interveni, iar în alte situaţii este omorât în spate un cetăţean neînarmat, care doar nu s-a oprit?”

Europa Liberă: Europa Liberă i-a solicitat un interviu generalului Ion Solonenco, cel care este şeful din partea Chişinăului în Comisia unificată de control. El spune că aceste posturi de pacificatori vor putea fi lichidate doar atunci când se vor lichida aşa-zisele puncte vamale, de grăniceri, fisc ş.a.m.d.

Ion Manole
: „Dacă vorbim de posturile vamale interne ale Republicii Moldova, care se află inclusiv la Pârâta, acestea nu prezintă o problemă pentru că ele pot fi scoase şi trebuie, în opinia mea, scoase imediat.”

Europa Liberă: Trebuie, dar nu sunt scoase.

Ion Manole
: „Asta ţine doar de voinţa Chişinăului, Imediat Chişinăul astăzi poate da indicaţii şi acest post poate fi lichidat.”

Europa Liberă: Şi atunci contrabanda va fi mai mare?

Ion Manole
: „Eu nu cred. Posturile vamale interne nu au nici o atribuţie cu nivelul de contrabandă dinspre sau spre regiune. Dacă vorbim de posturile separatiştilor, aşa-zisele de grăniceri, aşa-zisa vamă şi aşa mai departe, trebuie să menţionăm un singur lucru: posturile de pacificatori, instalate în 1992 în stânga Nistrului, au avut rolul nu de a preveni careva ciocniri militare, dar a avut rolul de a consolida regimul separatist. Anume datorită şi în spatele acestor posturi au venit la început cu un automobil, ulterior cu un vagon şi vedem că astăzi s-a construit vamă, sau edificii în adevăratul sens al cuvântului. Toate aceste merite aparţin aşa-zisei misiuni de pacificare. În aceste condiţii evident sunt clare eşecurile misiunii de pacificare. Or, o misiune de pacificare internaţională, cum pretinde a fi cea din Republica Moldova, trebuie să fie sub mandatul unei structuri internaţionale. Or, în Republica Moldova noi nu avem un mandat internaţional. Este vorba de o înţelegere dintre cele două părţi beligerante, între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, iar Federaţia Rusă a obţinut acel acord în condiţiile în care armata sa, învingătoare, se afla încă pe teritoriul Republicii Moldova şi controla o bună parte din teritoriu. Şi datorită acestui mecanism foarte şmecher din partea Rusiei, Federaţia Rusă şi-a menţinut şi şi-a consolidat controlul în acest teritoriu. Astăzi Republica Moldova, şi societatea, comunitatea, locuitorii săi sunt în drept să ceară eliminarea acestor posturi şi ieşirea Republicii Moldova din acest format, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere.”

Europa Liberă: Astăzi militarii transnistreni au reinstalat unilateral blocurile de beton de la postul de lângă Vadul lui Vodă. Mâine cei care vor protesta iarăşi vor cere lichidarea acestor posturi. Ce se poate întâmpla real mâine? Protestatarii merg şi iau vagonul în care stau militarii?

Ion Manole
: „Este posibilă o astfel de evoluţie a evenimentelor de acolo. Orice s-ar întâmpla va fi responsabilitatea autorităţilor constituţionale. Doar ele trebuie să gestioneze corect situaţia de acolo. Aceste posturi sunt ilegale. Pentru că Republica Moldova nu a ratificat acele documente cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Ele stau şi cu consimţământul autorităţilor Moldova.

Ion Manole
: „Păi stau cu consimţământul, dar neavând o bază juridică. Este un paradox. Acest lucru se datorează inactivităţii, indiferenţei, incompetenţei autorităţilor Republicii Moldova pe parcursul celor 20 de ani.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă guvernarea acum?

Ion Manole
: „Urgent să ceară ajutorul şi implicarea comunităţii internaţionale.”

Europa Liberă: La tribuna acestor foruri cu ce mesaj trebuie să meargă Moldova?

Ion Manole
: „Că este ocupată. Federaţia Rusă se implică în afacerile interne. Ţine pe teritoriul Republicii Moldova armata sa, controlează o parte din teritoriul său. Republica Moldova, datorită acestei prezenţe militare, este şantajată în continuare. Plus este şantajată din punct de vedere economic şi energetic. Deci Republica Moldova trebuie să spună lucrurilor pe nume, dacă vrea să rezolve problemele.”

Europa Liberă: Transnistria e o zonă de ocupaţie, aşa cum se fac auzite unele voci?

Ion Manole
: „Da.”

Europa Liberă: Poate fi anunţat?

Ion Manole
: „În cazul în care nu se reuşeşte schimbarea formatului de pacificare şi înlocuirea cu o misiune internaţională adevărată, poate da dreptul opiniei publice din Moldova, deci societăţii şi autorităţilor să declare zona transnistreană ca o zonă ocupată.”

Europa Liberă: Acest ultimatum, dat autorităţilor de către locuitorii din mai multe sate din stânga Nistrului va fi prelungit şi după ziua de mâine?

Ion Manole
: „Este foarte greu de spus. Am văzut insistenţa oamenilor de acolo de a nu ceda de această dată. Şi îi înţeleg şi pe ei, pentru că de multe ori au mers la acest compromis. Şi nu invidiez autorităţile constituţionale, pentru că pe de o parte au responsabilităţi faţă de locuitorii de acolo, pe de altă parte au obligaţia, pe căi paşnice, să rezolve odată şi odată această problemă. Or, problema nu a fost rezolvată pentru că pe parcursul ultimilor 20 de ani fiecare care a fost la guvernare, sau s-a aflat în anumite funcţii în fruntea statului a tot evitat să se implice în rezolvarea problemei. A tot pasat această problemă, sperând că o va rezolva cel care va veni din urma lui, altcineva numai nu el. Nimeni nu a dorit să-şi asume anumite riscuri, nimeni nu a dorit să insiste, să ceară deschis, să spună lucrurilor pe nume şi problemelor pe care le creează Federaţia Rusă în Republica Moldova. Dacă se ratează şi această şansă, putem avea mai multe scenarii: autorităţile vor avea de plătit, pentru că nu-i va ierta societatea pentru eşecurile de acum şi pentru şansa care au avut-o. Alt scenariu: Federaţia Rusă se va consolida, va împinge spre putere forţe loiale şi forţe promovate de către Federaţia Rusă la guvernare în Republicii Moldova şi putem avea transnistrizarea Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG