Linkuri accesibilitate

Italia este în centrul atenției deoarece, a treia economie din zona euro, ar fi prea mare pentru a putea fi salvată în caz de incapacitate de plată.Agenția Fitch Ratings a anunțat că ar putea diminua, până la sfârșitul acestei luni, ratingul mai multor țări din zona euro afectate de datorii, inclusiv al Italiei. „Viitorul euro se va decide la porțile Romei”, a avertizat astăzi un șef al agenției de rating financiar, explicând că investitorii nu sunt suficient de convinși de măsurile anti-criză în Italia, cea de-a treia ca mărime economie europeană.

Italia, Spania, Belgia, Irlanda, Slovenia și Ciprul sunt țări ale zonei euro aflate pe o listă specială de monitorizare a agenției de rating Fitch, care analizează capacitatea guvernelor de a-și plăti datoriile.

David Riley, șeful Fitch pentru datoria suverană a declarat marți la o conferință de presă la Londra că agenția va lua o decizie până la sfârșitul lunii în privința ratingului acestor țări, care ar putea fi coborât în unele cazuri chiar cu două trepte.

Riley a spus că Italia este în centrul atenției pentru că, fiind a treia economie ca mărime din zona euro, este considerată prea mare pentru a putea fi salvată în caz că alunecă în incapacitate de plată.

Chiar dacă Italia are un deficit bugetar relativ mic raportat la mărimea economiei, țara este împovărată de datorii enorme. Ca să restituie datoriile scadente anul acesta, va avea nevoie să ia împrumuturi noi pe piețele financiare de până la 360 de miliarde de euro.

În ultimele luni, investitorii privați au cerut dobânzi tot mai mari pentru împrumuturile acordate Italiei sub forma achiziției de bonduri guvernamentale. Astăzi, rata dobânzii la bondurile italiene pe 10 ani a oscilat în jurul a 7 la sută – un nivel limită de la care se consideră că, pe termen lung, dobânzile devin prea mari pentru a putea fi plătite.

La sfârșitul anului trecut, premierul de mulți ani al Italiei, Silvio Berlusconi fusese forțat să-și dea demisia pe fundalul perspectivelor financiare sumbre, transmițând puterea guvernului de tranziție condus de respectatul economist, Mario Monti.

David Riley de la agenția Fitch a spus că dificultatea guvernului Monti constă în nevoia de a convinge investitorii că are o strategie potrivită pentru reducerea cheltuielilor și, în același timp, pentru creșterea economică. O economie în creștere poate ajuta țara să mențină un raport mulțumitor între Produsul Intern Brut și nivelul de îndatorare.

Italia are o povară a datoriilor de aproximativ 1,9 trilioane de euro. Suma depășește cu mult fondul european de urgență înființat pentru ajutarea țărilor îndatorate. Este și cu mult mai mare decât datoria Greciei, Irlandei și Portugaliei, țâri care au fost ajutate până acum să evite incapacitatea de plată de către partenerii europeni și Fondul Monetar Internațional.

Agenția Fitch spune că lipsa unui fond salvator la care Italia ar putea apela în caz de nevoie este unul din motivele pentru care există „șanse semnificative” ca ratingul A+ al Italiei să fie coborât.

Grecia, cea mai afectată țară din zona euro, este departe de a fi trecut de criză. Liderii Germaniei și Franței, cancelara Angela Merkel și președintele Nicolas Sarkozy au avertizat, luni, Grecia că nu va primi alte ajutoare până când nu ajunge la o înțelegere cu creditorii privați în privința iertării unor datorii.

Între timp, liderii principalelor economii europene promovează un nou pact de disciplină bugetară în țările zonei euro, pe care-l doresc semnat până cel târziu la 1 martie. Pactul va oferi mai multă putere Comisiei Europene pentru a penaliza țările care nu respectă plafoanele deficitului bugetar.

David Riley de la agenția Fitch crede că criza în zona va fi îndelungată și punctată de episoade de încordare. Soluțiile vor fi dificile, nu în ultimul rând din cauza instabilității politice alimentate de impactul măsurilor de austeritate bugetară.
XS
SM
MD
LG