Linkuri accesibilitate

Cel mai bun antidot la derive este prosperitatea (Iulian Anghel / Gândul)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Directorul SRI: criza este un dat pe termen mediu (Adevărul)



Deriva politica si economica a Ungariei este privita cu ingrijorare de comentatorii presei de la Bucuresti. „Ungaria se afla intr-o situatie uluitoare pentru un stat European”, scrie Iulian Anghel in Gandul. El explica ce anume face atat de complicat cazul tarii de la vestul Romaniei: combinatia dintre o legitimitate incontestabila obtinuta in alegeri (guvernul de la Budapesta are o majoritate de doua treimi in Parlament) si dezinteresul ungurilor fata de tot ce nu este buzunarul propriu, adica puterea de cumparare. Guvernul lui Viktor Orban a luat si masuri apreciate in randul populatiei: de pilda, obliga bancile sa plateasca o parte din costurile creditelor acordate si devenite prea scumpe din motiv de criza. Comentatorul de la Gandul ajunge la concluzia ca cel mai bun antidot la derivele de orice fel este prosperitatea, care ar trebui sa fie telul oricarui guvern democratic. Nu ramane decat (citam) “singură constiinta fiecarui cetatean ca in mana lui sta apararea viitorului lui. Dar pentru a ajunge aici, cetateanul trebuie sa aiba timp sa mediteze. Ca sa mediteze, are nevoie de o minima siguranta a zilei de maine. Nu degeaba societatile democratice sunt si societati bogate”.

In Adevarul, Ovidiu Nahoi observa ca accentele nationaliste devin tot mai vizibile si in Olanda, care se pregateste, de pilda, sa stabileasca daca romanii, bulgarii sau polonezii ramasi fara locuri de munca in tara de adoptie se regasesc si printre infractori. „Acolo, in Olanda, s-a inventat capitalismul. Iar cand, in plina criza, Olanda da asemenea semnale ingrijoratoare, inseamnca ca intr-adevar cerul Europei e mai negru decat niciodata”, scrie Ovidiu Nahoi.

Adevarul publica astazi si un lung interviu cu seful Serviciului Roman de Informatii, George Maior, care confirma recrudescenta extremismului de dreapta in statele europene, dar mult mai putin in Romania. In opinia sa, criza trebuie luata ca un dat pe termen mediu. Romania are nevoie de progrese lente, asa cum a si inceput sa aiba. In niciun caz de regrese, de socuri, care ar putea-o intoarce in timp si ar pune probleme economice, sociale si politice. Ceea ce il ingrijoreaza in mod deosebit pe directorul SRI este lipsa de coagulare si de analiza realista la nivelul elitelor din Romania. Ele, spune Maior, ar trebui sa furnizeze solutii, si nu viziuni fataliste, abstracte, fara legatura cu dinamica europeana si mondiala.
XS
SM
MD
LG