Linkuri accesibilitate

Iranul si Turcia își împart sfere de influență în Orientul Apropiat


În spatele „primăverii arabe” s-ar ascunde o reîmpărțire a sferelor de influență în regiune.


Echilibrul de putere din Orientul Mijlociu extins preocupa expertii americani. Coordonate ale dezbaterii în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In ultimul deceniu, experti americani si israelieni au avertizat si avertizeaza cu privire la pericolul expansiunii iraniene. Anul 2012 a debutat sub acelasi auspicii. Intr-un articol publicat in Christian Science Monitor, Jason Pack si Martin Van Creveld arata ca ideea unei confruntari iminente intre America si Iran ignora faptul ca ambele tari au probleme interne, in special economice.

Autorii cred ca adevarata ascensiune in regiune este cea a Turciei. Pack si Van Creveld sustin ca dominatia americana a regiunii este diminuata considerabil. Pack a vizitat de curind nordul Irakului, Kurdistanul. Acolo, kurzii sint in cautarea unei puteri care sa-i protejeze de regimul irakian si sa asigure transportul petrolului catre Europa. Singurul astfel de patron regional este Turcia. Din aceasta cauza, kurzii din Turcia, care lupta pentru autonomie nu se bucura de prea mult sprijin in Kurdistanul irakian.

Pentru Turcia, spun autorii, un Kurdistan tampon in Irak, reprezinta o garantie impotriva pericolului iranian si celui intern, kurd. Jason Pack si Martin Van Creveld mai scriu ca in sudul Irakului, situatia e diametral opusa. Acolo, Iranul intareste pozitiile siitilor pentru a rezista influentei americane, saudite si turce.

Articolul lasa sa se inteleaga ca Iranul si Turcia ar imparti regiunea in sfere de influenta. La fel si in nordul Africii. Turcia sprijina fortele islamiste moderate din Tunisia si Egipt. Iranul - pe salafistii radicali din Egipt, cu toate ca acestia sint suniti. In nordul Africii insa, Turcia si Qatarul cistiga teren, in conditiile in care nu exista majoritati siite.

In chestiunea israeliana, pozitiile turca si iraniana converg. Singura tara in care interesele celor doua tari sint deschis diferite este Siria. Iranul si militiile libaneze Hezbolah sprijina regimul Assad. Turcia ii ajuta pe sunitii din opozitie.

Jason Pack si Martin Van Creveld cred ca in spatele „primaverii arabe” se ascunde o reimpartire a sferelor de influenta in regiune, avind drept protagonisti Turcia si Iranul. In conditiile in care Iranul este slabit de sanctiuni si instabil, Turcia se profileaza ca noua putere regionala – scriu autorii.
XS
SM
MD
LG