Linkuri accesibilitate

Pentru o operațiune de garantare a păcii pe Nistru condusă de OSCE (România liberă)


Viitorului politic al actualei coaliții de guvernare (Gândul).


Evenimentul zilei si Romania libera publica stiri referitoare la investigatiile pe care autoritatile ruse le fac in cazul tanarului moldovean impuscat mortal de trupele rusesti de pacificatori la asazisa granita dintre Transnistria si Moldova. Evenimentul zilei aminteste discutia telefonica dintre ministrul adjunct al afacerilor externe moldovean cu ambasadorul Rusiei la Chisinau. De asemenea, protestul spontan al locuitorilor comunei Parata, in care locuia tanarul de 18 ani: satenii au cerut scoaterea postului de pacificatori din zona si evacuarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Romania libera preia declaratiile autoritatilor de la Kiev, care spera ca se va face o investigatie obiectiva si impartiala in acest grav incident. Ministrul ucrainean de externe a mai spus si ca, „partea ucraineana este pregatita sa participe activ la discutii privind demilitarizarea regiunii si transformarea actualei operatiuni de mentinere a pacii pe raul Nistru intr-o operatiune de garantare a pacii condusa de OSCE, in contextul reglementarii conflictului transnistrean”.

Analistii romani din presa scrisa sunt impartiti pe tema viitorului politic al actualei coalitii de guvernare. In Gandul, Rodica Ciobanu pare convinsa ca guvernul PDL va disparea de la Palatul Victoria dupa alegeri, dar, in acelasi timp, da acestei formatiuni politice o sansa, care se numeste Traian Basescu. Ea s-ar putea activa in cazul in care alianta opozitiei, formata din PSD si PNL, va obtine mai putin de 50% din voturi, permitandu-i astfel presedintelui sa alcatuiasca guvernul din nou in jurul PDL.

Ion M. Ionita de la Adevarul considera ca o coalitie PDL-PSD dupa alegeri ar fi cea mai proasta idee. Comentatorul nu intelege cum actuala opozitie nu reuseste sa capitalizeze uzura partidului aflat la guvernare. Intr-o Romanie in care 90% dintre cetateni nu au incredere in actuala guvernare si 80% vad Romania mergand intr-o directie gresita, opozitia scade sub 50% intentie de vot. Este un alt fel de a spune ca politica romaneasca nu are o veritabila alternativa in Uniunea Social-Liberala.

In saptamanalul Capital, Ionut Popescu discuta contextul economic al politicii din acest an electoral. In opinia sa, performantele economice ale Romaniei sunt cele mai bune care au fost vreodata, iar nivelul de trai asijderea. Daca se da la o parte „valul de strigate si lacrimi false de pe ecranul televizoarelor” si se apeleaza strict la cifre, acesta este adevarul, sustine fostul ministru al finantelor publice.
XS
SM
MD
LG