Linkuri accesibilitate

România mahmură


România a intrat în 2012 mahmură, ghiftuită, obosită, transpirată, pe alocuri însângerată și chiar îndoliată.



Deși ziarele de calitate au fost pline de recomandări despre ce să faci ca să-ți meargă bine în noul an, de trucuri ca să faci față meselor copioase și de recomandari medicale pentru a evita excesele de la revelion, ca întotdeauna, România a intrat în 2012 mahmură, ghiftuită, obosită, transpirată, pe alocuri însângerată și chiar îndoliată.

Unuia i-a explodat o petarda în mână, pe altul o traversare aiurea l-a băgat în spital, poliţiştii au avut de furcă cu scandalagii şi cu grătarele din spatele blocului, alcoolul, mâncarea, petardele și excesul de viteză au băgat pe mulți în spital chiar în noaptea de revelion, alte mii de oameni au chemat salvarea în prima zi a noului an, iar cei care n-au ajuns la spital au luat cu asalt farmaciile pentru a scăpa de dureri de cap, de ficat și de arsuri la stomac. Munți de gunoaie, de sticle și de pahare de plastic au rămas în urma petrecăreților care și-au vărsat și revărsat prea plinul bucuriei pe strazile orașelor.

Ziarele și televiziunile s-au aflat la datorie, informând cititorii și telespectatorii cu vești de frontul distracțiilor, mâncarii și băuturii, dar și de pe cel al nenorocirilor, prin „breaking news”-uri meșteșugite, numai bune sa-ți tihnească sarmalele și vinișorul. Citez din cel mai citit ziar de calitate: „România la început de 2012 a fost zguduită de omoruri deosebit de grave, carnaje pe şosele, împuşcături şi sinucideri”. De vină sunt televiziunile: „toate buletinele de ştiri, în care telespectatorii ar fi trebuit să vadă o Românie îmbrăcată de sărbătoare erau întrerupte sistematic de breaking news-uri care anunţau bătăi între clanuri, împuşcături pe şosele, crime oribile şi foarte multe sinucideri”.

După care ziarul de calitate a inventariat gospodărește cele 12 tentative de sinucidere din București, cu mențiunea că una a fost încununată de succes, plus altele din provincie. Apoi și-a formulat cu acribie contribuția proprie la hecatombă, cu o puzderie de detalii numai bune să-ți zbârlească părul de plăcere: un tânăr ieșean dependent de droguri s-a spânzurat în prima zi a anului; o fată de 15 ani şi prietenul ei au fost spulberaţi pe şosea de un pompier; două clanuri de ţigani din Bărbuleşti s-au războit de sărbători, un bărbat a fost împuşcat în cap şi a murit la spital; fiul şefului Vămii de la Porţile de Fier a tras 16 focuri de armă în noaptea dintre ani; un poliţist gelos a împuşcat un bărbat, iar apoi s-a sinucis; o femeie s-a aruncat în faţa metroului. Dar, zice ziarul de calitate, cea mai oribilă crimă s-a petrecută într-o comună din Timiş: un tânăr şi-a ucis socrii, copilul de numai 7 ani, iar apoi şi-a luat viaţa.

Cum toate relatările despre România desfigurată de nenorociri figurează în topul celor mai citite articole, cu care ziarul de calitate se fălește, n-am mai citit tabloidele. M-am mulțumit cu editorialul care avertizează asupra celor două pericole care pândesc țara în 2012: criza economică și bâlciul politic. Aș îndrăzni să-l sugerez și pe al treilea. Presa de calitate!
Previous Next

XS
SM
MD
LG