Linkuri accesibilitate

O politică pe termen scurt, dusă în interesul partidelor de guvernământ (Evenimentul zilei)


Ce le lipsește partidelor PDL și PSD: viteză și imaginație (România liberă).



La inceput de an, comentatorii isi formuleaza estimarile, in primul rand politice. Cei mai multi se tem ca anul electoral si criza isi vor cumula efectele negative, si ca primul scrutin care va programa simultan alegerile locale cu cele parlamentare va inrautati starea democratiei.

Cristian Parvulescu a declarat pentru Evenimentul zilei ca tensiunea va creste foarte mult daca puterea politica va incerca sa-si atinga tintele mai delicate, precum modificarea Constitutiei, reducerea numarului de parlamentari sau reorganizarea teritorial-administrativa. „Avem de a face cu o politica pe termen scurt, dusa in interesul partidelor de guvernamant” – este opinia sa.

El se refera si la criticile formulate recent de presedintele Traian Basescu la adresa Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania – aliata la guvernare. A fost vorba despre legislatia din sanatatate. Pozitia presedintelui este citita de Parvulescu ca un avertisment ca UDMR ar putea fi scoasa oricand din coalitia puterii, fiind inlocuita prin racolarea unor parlamentari ai opozitiei.

In acelasi grupaj, analistul Dan Pavel spune ca, in apropierea alegerilor, va exista si o migrare politica in sens invers, dinspre putere spre opozitie, pentru ca unii alesi incearca in acest fel sa-si conserve pozitiile, in cazul unui esec al PDL. Tot pentru Evenimentul zilei, Sebastian Lazaroiu pune eticheta de an destul de agitat din punct de vedere politic. In opinia sa, Constitutia nu va fi revizuita in 2012, cel mult dupa instalarea la putere a unei largi majoritati de dreapta si de stanga rezultate din alegeri.

In Romania libera, Laurentiu Mihu recomanda partidelor care conteaza in acest moment viteza si imaginatie. In anul care s-a incheiat, criza economica le-a slabit semnificativ si le-a cufundat in propriile obsesii. Vor plati, cel mai probabil, nehotararea de a face reforme interne, mai spune comentatorul. PDL este criticat pentru jumatatile de masura, pentru optiunea in favoarea solutiilor „gri”, in loc sa fi sprijinit ferm lupta antiocoruptie. Aceasta ar fi insemnat debransarea clientelei police de la banul public si scoaterea in fata a unor figuri proaspete.

Principalul partid de opozitie, PSD, sta insa si el prost pentru ca are un lider de calibru inferior. Victor Ponta „poate fi orice numai un lider de partid puternic nu”.

Cateva analize se ocupa azi de evolutiile din Ungaria, unde a intrat in vigoare la 1 ianuarie o noua Constitutie. Regimul Orban, dupa numele primului ministru de la Budapesta, ar fi devenit o „dictatura constitutională”. Dan Stancu, de la Evenimentul zilei, grupeaza cateva reactii internationale foarte ingrijorate si, in acelasi timp, prezinta masurile autoritariste prevazute in noua lege fundamentala a Ungariei. Intre ele, mandate de 9 si 11 ani pentru titularii unor posturi improtante din aparatul de stat (economie, justitie, politie, armata). Sinteza pomeneste formula cu care cotidianul francez Le Figaro l-a identificat pe Viktor Orban: un Hugo Chavez al Europei centrale.
XS
SM
MD
LG