Linkuri accesibilitate

Danemarca a preluat de la Polonia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene


Danemarca a preluat de la 1 ianuarie 2012 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Danemarca şi-a propus să contribuie în mod prioritar la depăşirea crizei datoriilor şi a disensiunilor din interiorul UE.

Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a anunţat disponibilitatea guvernului său de a deveni o punte de legătură între cele 17 ţări ale zonei euro şi toate cele 27 de ţări membre ale UE. Danemarca este una din cele 10 ţări ale UE, între care şi Marea Britanie, care nu folosesc moneda euro ca valută naţională.

Ceremonia oficială de transmitere a împuternicirilor către Copenhaga va avea loc pe 11 ianuarie. Danemarca va înlocui Polonia la preşedinţia rotativă a UE. Mandatul Varşoviei a coincis cu acutizarea bruscă a crizei datoriilor în câteva ţări UE. Deşi Polonia nu face parte din zona euro, autorităţile poloneze au sprijinit măsurile de întărire a monedei unice şi modificările restrictive din actele fundamentale ale UE. Făcând un bilanţ al preşedinţiei poloneze, şeful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus că politicienii din Varşovia s-au comportat ca nişte „adevăraţi europeni”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG