Linkuri accesibilitate

Evgheni Şevciuk este noul lider al Transnistriei


Evgheni Şevciuk depune jurământul la Tiraspol

Cu ocazia ceremoniei de inaugurare în funcţie, Evgheni Şevciuk a fost felicitat de înalţi demnitari de la Moscova.Noul preşedinte al autoproclamatei republici transnistrene Evgheni Şevciuk a intrat în exerciţiul funcţiunii. Ceremonia de inaugurare a avut loc astăzi la Tiraspol.

Evgheni Şevciuk, fostul şef al Sovietului suprem şi liderul mişcării „Vozrojdenie” – Renaşterea a acumulat 74 la sută din voturi în turul doi al alegerilor din 25 decembrie. Actualul lider al administraţiei transnistrene Igor Smirnov care a condus regiunea timp de 21 de ani a fost eliminat în primul tur.

Smirnov i-a transmis astăzi în mod oficial puterea lui Şevciuk, numind acest moment drept unul istoric şi l-a îndemnat „să păstreze şi să întărească în continuare unitatea statală şi suveranitatea” regiunii separatiste transnistrene.

„Transmiţându-i astăzi întreaga putere şi responsabilitate a funcţiei de şef al statului lui Evgheni Vasilievici Şevciuk, îi doresc sănătate şi succese în postul de preşedinte al republicii moldoveneşti nistrene”, a declarat Igor Smirnov, citat de Novîi Reghion.

Smirnov a mulţumit transnistrenilor pentru susţinerea ce i-au acordat-o pe durata celor două decenii cât s-a aflat în fruntea Transnistriei.

Evgheni Şevciuk a depus jurământul cu mâna pe constituţia regiunii transnistrene, angajându-se între altele să respecte drepturile şi libertăţile umane şi ale cetăţenilor Transnistriei, să apere securitatea, suveranitatea şi independenţa autoproclamatei republici şi să fie în serviciul poporului acesteia, după care a semnat textul jurământului în cele trei limbi oficiale din regiune – rusă, moldovenească şi ucraineană.

Potrivit agenţiei Novîi Region, cu ocazia victoriei în alegeri, noul lider de la Tiraspol a primit felicitări din partea ministrului de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, prin mijlocirea negociatorului rus pentru reglementarea transnistreană Serghei Gubarev. Mesaje de felicitare au venit şi din partea Patriarhului Rusiei Kiril, secretarului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse Nicolai Patruşev, din partea preşedintele interimar al unei alte regiuni secesioniste Osetia de Sud, Vadim Brovţev.

Mesajul lui Serghei Lavrov a fost plasat şi pe pagina oficială a administraţiei transnistrene. În textul acestuia se spune, între altele, că Evgheni Şevciuk „se poate baza în continuare pe sprijinul prietenesc al Rusiei în rezolvarea problemelor dificile ale regiunii şi asigurarea stabilităţii şi unităţii sociale”. „Federaţia Rusă pledează consecvent pentru reglementarea crizei prelungite de pe malurile Nistrului prin metode politice, în baza respectului faţă de principiile dreptului internaţional şi ţinând cont de realităţile geopolitice existente”.

Tot astăzi, la ceremonia de la Teatrul din Tiraspol lui Igor Smirnov care a deţinut de patru ori mandatul de preşedinte al Transnistriei i-a fost înmânat titlul onorific de „primul preşedinte al republicii moldoveneşti nistrene”.
XS
SM
MD
LG