Linkuri accesibilitate

Un sondaj IMAS și tendințele pe care le dezvăluie


Doru Petruți: „Întrebarea e dacă aceste percepţii au un conţinut constructiv, real, care are legătură cu realitatea sau nu.”


Valentina Ursu în dialog cu Doru Petruți despre ultimul sondaj IMAS.

Doru Petruţi: „Am asistat la un moment care cel puţin din punct de vedere sociologic este foarte interesant şi important, la naşterea votului de sancţiune. Sancţiunile trec de data aceasta şi în dreptul intenţiei de vot. Respondenţii şi cetăţenii Republicii Moldova prin intermediul sondajelor ne-au tot spus pe parcursul acestei guvernări, în ultimii doi trei ani, că trăiesc greu, că trăiesc tot mai greu, că trăiesc prost, tot mai prost, că fericirea, mulţumirea şi satisfacţia au dispărut demult din vocabularul lor. Au păsuit actuala Alianţă destul de mult, ca să nu zic, foarte mult.”

Europa Liberă: Ca sociolog cum interpretaţi aceste opţiuni ale respondenţilor?

Doru Petruți în studioul Europei Libere
Doru Petruți în studioul Europei Libere
Doru Petruţi: „Ar trebui un pic să ne uităm de unde vin aceşti votanţi şi să nu uităm că PLDM-ul a avut o cotă importantă de voturi obţinută din mediul rural în care nu se întâmplă foarte multe despre agricultură, despre problemele de acolo, nu se discută aproape deloc.”

Europa Liberă: Nici o schimbare vizibilă, nici o reformă care să aibă impact.

Doru Petruţi:
„Ba mai mult, dacă ne uităm pe întrebarea cu problemele şi de ce se teme populaţia o să găsiţi nimic altceva decât sloganele electorale ale partidelor de dreapta. E vorba de sărăcie, de lipsa progresului, e vorba de ideea europeană jucată şi se pare că e un pic irosită, probabil şi pe fondul euroscepticismului, care afectează întreaga Europă.”

Europa Liberă: Sondajul dvs. arată că Alianţa pentru Integrare Europeană dacă ar rămâne să guverneze nu ar putea alege şeful statului, o problemă „cu barbă” de doi ani de zile.

Doru Petruţi:
„Da sigur, că lucrurile trebuie luate în perspectivă, trebuie să înţelegem că la fel ca şi până acum posibilităţile sunt în mâna alianţei, pentru că ei sunt la putere, ei guvernează, ei trebuie să managerieze bine acest moment, care se pare că e unul critic. Să înţeleagă că separat, vor obţine foarte puţin şi că toate jocurile astea politice nu au avut rezultanta pe care ei o aşteptau, adică la nivel de discurs, oficialii de rang înalt în Moldova ne spun că noi trăim tot mai bine şi că Moldova merge în direcţia corectă ş.a.m.d.

Iar pe de altă parte, dacă e să acceptăm şi unghiul ăsta, al percepţiilor populaţiei, populaţia spune dragii mei, noi înţelegem altceva, noi trăim în alt film. Iar dacă actuala alianță nu-şi dă seama că este debranşată de la pulsul populaţiei, nu are cum să ajungă într-un loc cu soare şi verdeaţă.”

Europa Liberă: Totuşi Marian Lupu ar fi cel mai râvnit candidat la președinție, urmat de Vladimir Voronin, liderul comuniştilor şi pe locul trei, este liderul PLDM, Vlad Filat, actualul premier.

Doru Petruţi:
„Aici întrebările care au fost deschise, deci fără liste de candidaţi, au clarificat un pic lucrurile. Sigur că, prestaţia domnului Marian Lupu şi tururile de alegeri, l-au poziţionat corect pe funcţia pe care şi-o doreşte şi pentru care întreg PDM-ul munceşte. Adică discursul domnului Marian Lupu a fost şi este, şi va rămâne, probabil, unul de prezidenţiabil şi atunci, desigur, că şi percepţiile merg în direcţia respectivă. Pe de altă parte, în oglindă privind treaba asta şi uitându-ne pe răspunsurile date pentru prim-ministru e o altă poziţie consolidată, de data aceasta, în dreptul domnului Vlad Filat.”

Europa Liberă: Şi totuşi în calitate de premier mai este văzut şi Igor Dodon şi Marian Lupu?

Doru Petruţi:
„E un new entry, ca să spun aşa, în sondajul ăsta, el se cheamă Igor Dodon şi partidul pe care îl conduce de doar câteva zile. Sigur, e cam devreme să discutăm despre evoluţia lui.”

Europa Liberă: Despre trendul PCRM şi al liderului formaţiunii, Vladimir Voronin, ce spune sondajul?

Doru Petruţi:
„PCRM-ul creşte.”

Europa Liberă: 34 la sută are acum?

Doru Petruţi:
„34 are acum, o creştere semnificativă faţă de septembrie şi faţă de martie.”

Europa Liberă: Dacă este să generalizăm, totuşi, încotro se îndreaptă Moldova?

Doru Petruţi:
„Răspunsul dat de respondenţi, mulţi dintre ei vor ca Moldova să facă o uniune, ori cu Uniunea Europeană, ori cu Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan. Important e să fim undeva, să fim ai cuiva, nu contează neapărat în ce parte.”

Europa Liberă: E o percepţie greşită?

Doru Petruţi:
„Întrebarea e dacă aceste percepţii au un conţinut constructiv, real, care are legătură cu realitatea sau nu. Şi din păcate, atât legat de ideea europeană, cât şi de cealaltă uniune Rusia-Belarus-Kazahstan populaţia nu ştie conţinutul şi ce ar urma. Deci, deocamdată suntem în tărâmul tot a afectelor şi a orientărilor lipsite de un conţinut foarte sănătos.”

Europa Liberă: Moldovenii rămân să nu aibă încredere în partide, în justiţie, în poliţie.

Doru Petruţi:
„Şi trendul descendent continuă. Putem vorbi şi de un efect de contagiune, dacă patru-cinci lucruri îţi merg prost, probabil vei avea tendinţa să spui că totul în jurul tău e cenuşiu. Singura redută rămasă aş pune-o în dreptul autorităţilor locale, pentru că ei sunt pe locul doi ca credibilitate şi probabil, dânșii sunt singurii care mai ajută şi care sunt mai conectaţi cu pulsul real al populaţiei şi care mai rezolvă din când, în când şi problemele lor. De asta prestaţia autorităţilor locale e semnificativ mai bine apreciată, decât prestaţia autorităţilor de la Chişinău.”
XS
SM
MD
LG