Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu despre evoluţiile din Transnistria


La Tiraspol
La Tiraspol


„Alegerile din regiunea transnistreană sunt un joc subtil al Rusiei.”

Europa Liberă: Ce credeţi despre alegerile din regiunea transnistreană?

Mihai Ghimpu: „Eu nu le consider alegeri fiindcă teritoriul este ocupat. Faptul că a plecat Smirnov şi a venit Şevciuk, nu trebuie să ne bucure. Şi unul şi altul a venit cu acelaşi program: dezvoltarea aşa-zisului stat Transnistria, recunoaşterea independenţei. Eu cred că la mijloc e un joc foarte fin al Federaţiei Ruse, care peste un timp să ne spună: „Nu mai puteţi spune voi că acolo e dictatură şi oamenii sunt impuşi să voteze. Iată că au avut loc alegeri democratice, au fost trei candidaţi şi cel care deţinea pârghiile nu a mai putut conduce, deci lumea într-adevăr a votat pentru preşedintele pe care l-a dorit. Ceea ce înseamnă că ei recunosc acest stat.” Noi trebuie să fim foarte atenţi în aprecieri şi în tot ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului. Decizia trebuie să vină de la noi, nu de la ei.”

Europa Liberă: Relaţiile între Chişinău şi Tiraspol ar putea fi altele?

Mihai Ghimpu în studioul Europei Libere
Mihai Ghimpu în studioul Europei Libere
Mihai Ghimpu: „Nu ştiu, să vedem. Eu nu vreau să mă grăbesc. E una programul, campania electorală, şi e altceva cînd eşti în funcţie. Cred că trebuie aşteptăm, să nu ne grăbim, să vedem ce va întreprinde, doar vrea numai să liberalizeze circulaţia cetăţenilor pe teritoriului statului Republica Moldova sau urmăreşte altceva? Nu trebuie să ne grăbim, trebuie să găsim mecanismul de soluţionare şi eu cred că nu depinde totul de noi, ci de Federaţia Rusă. Acolo e cheia, dar e adevărat că mult depinde şi de noi, dacă e să recunosc, noi nu ne ocupăm de Transnistria. Vă spun ca un ex-preşedinte.”

Europa Liberă: Nu e o prioritate soluţionarea crizei transnistrene?

Mihai Ghimpu: „Noi credem că noi nu putem face nimic, însă putem multe face dacă este un proiect, un plan la nivel de stat, în mod secret aprobat şi pas cu pas mergem înainte.”

Europa Liberă: În procesul de negocieri în formatul „5+2” trebuie să se identifice un statut pentru regiunea transnistreană.

Mihai Ghimpu: „Acest format nu a funcţionat şi nu va funcţiona. Ca să fie aprobat un proiect sau ceva acesta trebuie să accepte Transnistria, şi nu doar proiect, dar şi întâlnirile care urmează să aibă loc. Noi cunoaştem cum funcţionează formatul „5+2”. Transnistria nu trebuia să facă parte din format şi atunci ar fi dat ceva folos, dar aşa, nu. Asta a şi fost mişcarea făcută de Federaţia Rusă, cînd a impus retragerea României şi includerea Transnistriei ca parte a formatului.”

Europa Liberă: Deci, nicio şansă?

Mihai Ghimpu: „Nu văd, iată şi problema aceasta: dacă am fi ales preşedintele am fi concentrat. Dar aşa noi permanent ne gîndim la alegeri, mâncărime, bătălie între noi, de ce nu ne ocupăm de problemele serioase, care stau în faţa celor care sunt la putere. Oricum trebuie să mergem înainte. La mulţi ani tuturor, bucurie, încredere, chiar dacă undeva am greşit să ne ierte, fiindcă nu există om care nu greşeşte, dar e mai periculos să ne oprim la mijloc de drum şi să ne întoarcem să căutăm alt drum, nu. Calea trebuie să fie aceeaşi, înaine.”

Europa Liberă: Înainte înseamnă eurointegrare?

Mihai Ghimpu: „Eurointegrare, de fapt, înseamnă standarde la noi acasă, pensii bune, salarii bune, locuri de muncă, libertate, bunăstare, demnitate şi toate celelalte împreună.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG