Linkuri accesibilitate

Transnistria - perspective post-electorale 2012


Acum actorii politici și internaționali, care sunt implicați în procesul 5+2 nu vor încerca să recunoască independența Transnistriei. Nici Federația Rusă.


Duminică, în regiunea transnistreana a avut loc al doilea tur al asa-numitelor alegeri prezidențiale. Bătălia s-a dat între Evgheni Șevciuk și Anatoli Kaminski. Totodată, actualul lider al regiunii transnistrene, Igor Smirnov, a refuzat să-și exercite dreptul la vot. Despre viitorul Transnistriei vom discuta cu doi fosti detinuti ai regimului de la Tiraspol Ernest Vardanean si Ilie Cazac. Le spunem buna dimineața.

Ernest Vardanean: ,,Buna dimineața.”

Ilie Cazac:
,,Buna dimineața.”

Europa Liberă: Haideți să vedem, rezultatele preliminare de acolo arată că Anatolie Kaminski, candidatul Kremlinului, ar putea să piardă. Să fie așa? Ați urmărit noaptea ce s-a întâmplat?

Ernest Vardanean:
,,Da, potrivit ultimelor date pe care le-am observat, Evgheni Șevciuc a acumulat 76,4 la sută, ceea ce înseamnă că Anatolie Kamiski a pierdut foarte grav aceste alegeri și este un semn foarte interesant și pentru Federația Rusă, care l-a susținut, și pentru compania Șerif.

Europa Liberă: Ernest Vardanean, să te întreb dacă aceste rezultate te-au surprins, sau te așteptai să câștige Evgheni Șevciuc?

Ernest Vardanean:
,,Nu, eu am așteptat câștigul lui Evgheni Șevciuc, dar m-a surprins anume datele concrete, adică 76 la sută asta e prea mult.”

Europa Liberă: Dar cum explici această prezență și aceste sufragii oferite lui Evgheni Șevciuc?

Ernest Vardanean: ,,Eu am observat dezbaterile publice, care au avut loc vinerea trecută și pot să vă spun că Evgheni Șevciuc se arăta mult mai sincer, mult mai competent și deschis pentru societate, în timp ce Anatolie Kaminskii era puțin mai oficios și nesincer. Nu mi-a plăcut deloc maniera lui de vorbire.”

Europa Liberă: Ilie Cazac, ați așteptat ca Anatolie Kaminskii să piardă în fața lui Evgheni Șevciuc?

Ilie Cazac:
,,Da, totuși sunt de acord cu Ernest, pentru că când mă uitam la televizor la campania electorală, mi se părea că aș avea mai mare încredere în Evgheni Șevciuc și deci
Ilie Cazac
Ilie Cazac
societatea e tot așa. Fiindcă unica ce promitea Kaminski era recunoaștereaTransnistriei, dar oricum, Evgheni Șevciuc a venit cu idei bune. Și eu fiind ca inspector fiscal vedeam foarte multe proiecte, chiar șui în legislația fiscală, el este un economist foarte bun. Și oamenii tot asta vedeau. Oricum el a făcut mult încă când era la postul de speaker, dar a făcut mult și când era simplu deputat. Avea foarte bune proiecte chiar atunci și oamenii asta văd. Asta e.”

Europa Liberă: Ambii candidați spun că nu au nimic de împărțit cu Igor Smirnov. De ce credeți că cel puțin Igor Smirnov nu s-a prezentat ieri la urna de vot?

Ilie Cazac:
,,Fiindcă Igor Smirnov a pierdut, de asta el se simte înjosit acum. El dacă ar veni la vot ar pierde.”

Europa Liberă: Ernest Vardanean, ce crezi că va face Igor Smirnov?

Ernest Vardanean:
,,Eu nu știu ce va face Igor Smirnov. Sincer vă spun, mă interesează prea puțin chestia asta. În ceea ce privește întrebarea Dumneavoastră precedentă, eu am fost mirat și șocat de faptul că nu a venit la scrutinul de ieri și am înțeles că este fața politică adevărată a lui Igor Smirnov ceea ce a arătat el ieri. Adică toate vorbele lui timp de 20 de ani că acționează în favoarea poporului transnistrean sînt pur și simplu o momeală, pe care a folosit-o în anumite scopuri populiste și politice.”

Europa Liberă: Ar putea el să rămână la Tiraspol? Sau, totuși, ar putea să plece?

Ernest Vardanean:
,,El ar putea să rămână la Tiraspol, dar oricum cred că va fi puțin periculos pentru dumnealui, pentru că știm noi că comitetul de investigații al Federației Ruse îl caută pe feciorul lui și pe nora lui. Și cine știe ce vor face rușii mai departe anume cu Igor Smirnov? Poate îl vor căuta și pe dumnealui. Înseamnă că dacă va rămâne Smirnov la Tiraspol asta va fi puțin periculos, pentru că hotarele așa-zise sunt transparente în Transnistria și poate Evgheni Șevciuc va dori să-i facă un cadou Federaței Ruse și să-l predea pe Igor Smirnov pe mâinile anchetatorilor de la Moscova.”

Europa Liberă: Atât Evgheni Șevciuc, cât și Anatolie Kaminski au declarat că vor continua să lupte pentru recunoașterea independenței Transnistriei. Credeți că e ceva realist?

Ernest Vardanean:
,,Parțial e realist, dar oricum eu vă propun să nu ne grăbim cu declarații și să așteptăm puțin. Asta va fi interesant, pentru că nici Kaminski, nici Șevciuc n-au o așa experiență de mare pe care o are Igor Smirnov în sensul luptei pentru independență. Asta e una la mână. Și doi la mână – acum actorii politici și internaționali, care sunt implicați în procesul 5+2 au puțin o altă părere. Nici unul dintre ei nu va încerca să recunoască independența Transnistriei. Nici Federația Rusă. Asta înseamnă că domnii aceștia trebuie să-și schimbe puțin lozincile politice.”

Europa Liberă: Chiar credeți că relațiile dintre Moscova și Tiraspol vor fi altele decât au fost pe parcursul celor 20 de ani?

Ernest Vardanean:
,,Desigur, și de faptul că Igor Smirnov nu mai este acolo, și de faptul, vă zic încă o dată, situația internațională s-a schimbat destul de brusc.”

Europa Liberă: Ilie Cazac, ce crezi?

Ilie Cazac:
,,Totuși la cârma sovietului suprem a rămas Anatolie Kaminski.”

Europa Liberă: Credeți că el va rămâne în fruntea sovietului suprem de acolo?

Ilie Cazac:
,,Nu pot să spun nimic, dar tot ce e posibil, fiindcă oricum Șeriful va susține oricum pe Kaminski. Asta e. Dar poate ceva să se schimbe. Deci, oricum Rusia va controla regiunea și pe parcurs.”

Europa Liberă: Ce schimbări ar putea să aibă loc în relațiile dintre Tiraspol și Chișinău după venirea unui nou lider la conducerea regiunii transnistrene?

Ilie Cazac:
,,Cred că vinirea domnului Șevciuc dă speranțe.”

Europa Liberă: Ernest Vardanean? Ce schimbări crezi că pot să aibă loc în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol?

Ernest Vardanean:
,,Mai întâi de toate schimbările trebuie să aibă loc în politica Chișinăului, pentru că după cum noi știm până acum întotdeauna se spunea că Moldova nu recunoaște alegerile și negocierile nu pot fi pe principiul de egalitate. Eu totuși cred, că Evgheni Șevciuc, care va deveni președinte foarte degrabă, este un politician nou, este un politician tânăr, de o altă generație și Moldova trebuie să-și dea seama de faptul că deja nu este Igor Smirnov la putere și orgoliul cu care Moldova abordase această problemă până acum, trebuie eliminate neapărat.

Moldova trebuie să înțeleagă că chiar populația transnistreană, care avea frică să vorbească, să se simtă liberă, acum totuși a dorit schimbări. Și a obținut schimbări esențiale în regiunea transnistreană. Înseamnă că Evgheni Șevciuc a primit un credit de încredere foarte mare și Moldova trebuie să vorbească cu Evgheni Șevciuc puțin altfel decât a vorbit până acum cu Igor Smirnov.”

Europa Liberă: Puțin altfel ar însemna?

Ernest Vardanean:
,,Ar însemna mai prietenos și mai deschis. Mai deschis pentru că totuși Evgheni Șevciuc este bun venit de către actorii internaționali. El a vizitat de mai multe ori țările din Occident și a vorbit acolo. Este perceput ca un politician de o altă mentalitate, de o altă abordare a problemei. Asta e foarte important.”

Europa Liberă: Altă dată Evgheni Șevciuc declara că ar pleda pentru desființarea mgb-ului, să treacă în subordonarea internelor, va desființa și externele. Credeți în aceste spuse ale lui? Și ar trebui?

Ernest Vardanean:
,,Problema nu constă că el a spus și nu va face. Problema constă că cine îi va permite din Federația Rusă sau din cei foști angajați ai mgb-ului, sau cei din fosta echipă a lui Igor Smirnov. Dacă îi va permite cineva, atunci el o va face.”

Europa Liberă: Dar ce ar însemna desființarea mgb-ului?

Ernest Vardanean:
,,Păi asta înseamnă - desființarea totală, pentru că este un organ al puterii discreditat absolut, un organ al puterii groaznic, care are un renume foarte și foarte negativ. Și desființarea mgb-ului ar însemna schimbări reale în regiunea transnistreană, ar însemna un pas spre transparența regiunii transnistrene pe plan internațional.”

Europa Liberă: Despre respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană am putea vorbi deja într-o altă manieră?

Ernest Vardanean:
,,Desigur. Dacă Evgheni Șevciuc va obține desființarea mgb-ului atunci e o altă vorbă. Asta înseamnă că totuși situația cu drepturile omului se va schimba pentru că trebuie să fie schimbată.”

Europa Liberă: Ilie Cazac, cât de mult se încalcă drepturile omului în regiunea transnistreană?

Ilie Cazac:
,,Foarte gravă este acum situația.”

Europa Liberă: Care sunt cele mai grave încălcări ale drepturilor omului în stânga Nistrului, Ernest?

Ernest Vardanean:
,,În cele mai multe cazuri este încălcat dreptul de a se apăra în instanța de judecată. Adică argumentele unui deținut sunt respinse, sunt falsificate, în timp ce argumentele martorilor sau ale persoanelor vătămate sunt percepute ca adevărate ca adevăr în ultimă instanță. Mă înțelegeți, da? Asta înseamnă că lipsește competitivitatea procesului de judecată. Principiul de competitivitate este unul dintre cele mai principiale principii. Principiul acesta lipsește acolo. Și eu sper că odată cu schimbarea puterii la Tiraspol se va schimba și problema asta.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să aveți ocazia să discutați cu noul lider de la Tiraspol, de unde ați porni dialogul?

Ernest Vardanean:
,,Chiar nu știu, sincer să vă spun. Este o întrebare puțin neașteptată. Totuși eu știu că nu contează cu ce mă voi porni, contează despre ce vom vorbi și la ce vom ajunge împreună.”

Europa Liberă: Despre ce e de vorbit e mult.

Ernest Vardanean:
,,Da, există o grămadă de chestii despre care aș vrea să discut cu dumnealui.”

Europa Liberă: De fapt de ce ar avea nevoie Republica Moldova de Transnistria?

Ernest Vardanean:
,,Păi este o întrebare foarte bună. Dacă
toate dispozițiile, toate aspirațiile populației transnistrene trebuie percepute ca aspirațiile și încercările populației Moldova.
Write your quote footer here...

Moldova declară că Transnistria este o parte componentă, atunci trebuie să înțelegem că populația din Transnistria este populația Moldovei. Și, deci, toate dispozițiile, toate aspirațiile populației transnistrene trebuie percepute ca aspirațiile și încercările populației Moldova. Adică, nu-mi place să aud vorbe cum ar fi: iată, în Transnistria trăiesc jumătate de milion de oameni, care sunt pro-ruși, pro-Est. Vai, ce groaznic va fi pentru Republica Moldova, da de ce avem nevoie de acești oameni.

La sediul lui Evgheni Șevciuk la Tiraspol
La sediul lui Evgheni Șevciuk la Tiraspol
Eu întotdeauna le zic: oameni buni, dacă aveți frică de populația Transnistriei, atunci dați-i drumul. Recunoașteți independența Transnistriei și razbejalisi, cum se zice în limba rusă. De ce spuneți așa și așa în același timp? Adică dacă vă temeți de Transnistria, atunci recunoașteți-o. dacă nu vă temeți, atunci vă împăcați cu faptul că sunt acolo oameni pro-ruși, dar eu în același timp vă afirm că fiind pro-ruși, ei nu se împotrivesc integrării europene, pentru că acolo sunt oameni deștepți, care văd cum se dezvoltă Uniunea Europeană și credeți-mă că ei tot doresc să fie europeni, dar chiar fiind pro-ruși.”

Europa Liberă: Ilie Cazac, tu ce crezi? De ce ar avea Republica Moldova de această reunificare cu malul stâng al Nistrului?

Ilie Cazac:
,,Da, cum a spus Ernest, este teritoriul nostru. În al doilea rând este o zonă foarte atractivă pentru investiții, pentru dezvoltarea țării. Moldova are nevoie de reintegrare.”

Europa Liberă: Acolo există corupție? Se spală banii, așa cum se vorbește în presă și nu numai?

Ilie Cazac:
,,Da, din cauza că corupția este foarte mare și sunt foarte multe represii în sfera economiei, foarte mulți agenți economici sunt închiși acum.”

Europa Liberă: Ce înseamnă sunt închiși?

Ilie Cazac:
,,Sunt închiși de combaterea crimelor economice și corupției, de către secția aceia. Și la mulți de către autorități li se ia businessul, li se ia tot. Și din cauza asta pentru investiții străine zona acum, în prezent nu e atractivă. În primul rând trebuie domnul Șevciuc, dacă e să-și realizeze promisiunile, s-o pornească de la corupție, s-o pornească de la organele de drept. Să schimbe legislația, să schimbe toate procedurile și asta e.”

Europa Liberă: Unii experți vorbesc despre costurile evidente ale reintegrării. Ei spun că aceste costuri s-ar cifra la miliarde de dolari. Voi ce credeți? Cât va costa reintegrarea Moldovei pentru autoritățile, pentru guvernarea de la Chișinău?

Ilie Cazac:
,,Aici ar trebui mai întâi reintegrarea politică.”

Europa Liberă: Ernest, care ar fi costurile reintegrării?

Ernest Vardanean:
,,Costurile într-adevăr pot fi foarte mari, dar știți cum e, există niște lucruri în viața asta, care nu au preț. Adică, dacă noi spunem, noi afirmăm că Transnistria este o parte a Moldovei, este pământul Moldovei, atunci care poate fi prețul? Puteți să aveți prețul la casa părintească? Sau, nu știu, la sănătatea mamii? Asta cum e ? Eu cred că totuși nu este un dialog constructiv în acest sens, pentru că dacă noi începem să numărăm banii noștri în buzunar, asta nu e prea frumos din punct de vedere al intereselor de stat. Eu sunt parțial de acord cu experții care afirmă că unificarea poate costa prea mult, dar beneficiile și perspectivele acestei reîntregiri pot fi încă mai mari decât aceste costuri.”

Europa Liberă: Moldova poate sau nu să-și asume reunificarea de una singură?

Ernest Vardanean:
,,De una singură niciodată, asta nu e
Federația Rusă pot face niște pași înainte spre noi, poate anula datoriile pentru gazele naturale, pe care o avem acum de trei miliarde de dolari pentru regiunea transnistreană.
Write your quote footer here...

Germania, mă scuzați. Dar oricum, vă zic, actorii internaționali, cum ar fi, spre exemplu, Federația Rusă pot face niște pași înainte spre noi, poate anula datoriile pentru gazele naturale, pe care o avem acum de trei miliarde de dolari pentru regiunea transnistreană. Putem avea niște investiții din partea Uniunii Europene, Statelor Unite, de ce nu? Pentru că regiunea asta este considerată o regiune foarte interesantă din punct de vedere geopolitic. Aici avem niște trasee internaționale foarte importante și în același timp lipsa reîntregirii țării și prezența unui conflict teritorial și politic este un pericol foarte mare pentru stabilitatea din regiune.”

Europa Liberă: Presa de acolo, se spune, că ar fi riguros cenzurată și subordonată ideologiei oficiale a regimului. De fapt, presa de acolo prezenta Moldova ca fiind o țară vecină și chiar una agresoare.

Ernest Vardanean:
,,Da, asta este. Eu știu foarte bine chestia asta.”

Europa Liberă: Opoziția și societatea civilă din Tiraspol, din Transnistria sunt controlate, supravegheate strict de către structurile de acolo?

Ernest Vardanean:
,,Organizațiile obștești patriotice, sau cum eu le numesc ura-patriotice, sunt controlate și chiar create de organele de forță, cum ar fi mgb-ul, iar acele organizații care erau create de către alte forțe politice sau de peste hotare sunt de fapt destul de independente, dar oricum sunt controlate și supravegheate de către acele organe.”

Europa Liberă: Transnistria poate deveni o regiune democratică, o regiune prosperă, una deschisă lumii?

Ernest Vardanean:
,,Da, de ce nu? Pentru că deși acolo
Ernest Vardanean cu Vladimir Yastrebchak
Ernest Vardanean cu Vladimir Yastrebchak
funcționează mașina propagandistică foarte activ, asta nu înseamnă că transnistrenii habar nu au de ceea ce se întâmplă în lume. Ei au acces la internet, ei au acces la presa internațională, ei au rude peste hotare, care povestesc orice se întâmplă în apropierea Transnistriei și oamenii înțeleg acolo foarte bine cum se dezvoltă lumea și cum se deosebește Transnistria de lumea asta.”

Europa Liberă: Domnule Vardanean, domnule Cazac, vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție matinală la acest început de săptămână.
XS
SM
MD
LG