Linkuri accesibilitate

„În R. Moldova e imposibil să imaginezi o succesiune politică normală” (Adevărul)


Philip Remler salută reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 (Adevărul).


Adevărul publică un articol al cărui autor a ajuns la concluzia că „În Republica Moldova e imposibil să imaginezi o succesiune politică normală, stânga-dreapta”. Şi asta pentru că „pe noi ori ne exasperează democraţii cu vociferările şi anarhia lor, ori vin comuniştii să ne interzică să vorbim româneşte şi să reaşeze sârma ghimpată la Prut.” Autorul articolului conchide că „moldovenii au memoria scurtă şi obişnuiesc să pună nemulţumirile prezente mai presus de umilinţele pricinuite de precedenta guvernare”.

Într-un interviu pentru Adevărul şeful al Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler salută reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, suspendate în urmă cu 6 ani, şi speră că după runda de la Vilnius, următoarea se va ţine la Dublin, la sfârşitul lunii februarie, chiar dacă partea transnistreană a dat curs invitaţiei de a participa, fără să ştie încă cine o va reprezenta.

Solicitat să se pronunţe asupra stării de lucruri în domeniul drepturilor omului monitorizate de Misiunea OSCE în Republica Moldova, ambasadorul Remler a spus că, citez după interviul din Adevărul, „una dintre încălcările grave a fost reţinerea bloggerului rus Eduard Baghirov, dar în principiu cred că există îmbunătăţiri în acest domeniu. În multe instituţii de stat, care nu s-au desprins totalmente de trecutul sovietic, lucrurile se schimbă mai lent”. Şeful misiunii OSCE notează că ieşirea lui Igor Smirnov din cursa „prezidenţialelor“ după ce a fost la putere timp de 19 anidar şi faptul că el s-a conformat rezultatelor din primul tur, constituie un semn promiţător.

Cea mai recentă analiză a Centrului Expert Group, preluată de mai multe surse de pe Internet, arată că citirea de o manieră optimistă a cifrelor privind creșterea PIB-ului, este temperată de studiile care se ocupă de Indicatorii de confidență economică nutrită de consumatori și oameni din business.

Creșterea economică nu s-a reflectat încă asupra bunăstării populației, se arată în studiu, așteptările populației pentru anul ce urmează sunt mai optimiste, posibil din cauza atingerii limitei inferioare a confidenței în acest an, angajații din sectorul privat par a fi cei care anticipează impactul negativ al unei potențiale crize; în timp ce businessul pare relativ optimist vizavi de evoluțiile din anul viitor, eventual din cauza incapacităţii de a estima impactul unei potențiale crize, se arată în studio semnat de Expert Group, care prognozează între altele concentrare continuă a activității economice în mun. Chișinău și creșterea decalajelor regionale.

XS
SM
MD
LG