Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Moldova va rămâne membră a CSI (Adevărul)Liderii ţărilor ex-sovietice au marcat la Moscova două decenii de la crearea Comunităţii Statelor Independente, pe scurt CSI. Adevărul comunică cititorilor că preşedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu, i-a asigurat cu această ocazie pe colegii săi din CSI că ţara noastră va rămâne membră a acestei comunităţi, de care ne-ar lega, potrivit lui Lupu, istoria, cultura, relaţiile interstatale şi economia. Experţii cu care a discutat subiectul jurnaliştii de la Adevărul spun cu toţii însă că intrarea Moldovei în structura apărută la 21 decembrie 1991 pe ruinele defunctei URSS ne ţine captive în spaţiul de influenţă rusă şi frânează procesul de integrare europeană. „A fost o mare eroare pe care am comis-o pentru că nu a existat o viziune clară”, le-a spus jurnaliştilor Valeriu Muravschi, de exemplu, premier al Republicii Moldova în acea perioadă.

În acelaşi subiect, mai multe persoane publice întrebate de Ziarul de Gardă ce am câştigat de la aflarea în CSI, au spus că nu am câştigat, ci am pierdut mai multe. Iată opinia a doi istorici:

Iurie Colesnic crede că CSI-ul nici nu a fost creat ca vreuna din fostele republici sovietice să câştige ceva. “CSI este mecanismul prin care Rusia se reface ca imperiu, nu pe cale militară, ci economic. Chişinăul, însă, nu trebuie să mai pună problema „între CSI şi UE”. Dacă zicem UE, să alegem clar UE.”

„Dacă o luam pe calea balticilor, eram acum unde sunt ei,” crede la rândul său Anatol Petrencu. Aşa însă am rămas ostatici. Cu o Transnistrie legată de gât, cu o economie controlată de Rusia, cu o piaţă de desfacere pe care suntem şantajaţi ba cu vinurile, ba cu merele, ba cu gastarbeiterii.”

Ziarul de Gardă mai comunică cititorilor săi că deşi Ministerul Finanţelor ar fi descoperit încă toamna trecută fraude de zeci de milioane de lei la combinatul de panificaţie SA „Franzeluţa”, condusă până în iulie 2011 de către Eugen Baleca, cel care a fost demis cu scandal acum jumătate de an, raportul care constată aceste fraude se mai află pe masa ofiţerilor anticorupţie care ezită să deschidă dosar penal. 15 milioane în plus pentru făină, amenzi de 3,5 milioane care puteau fi evitate şi 180 de mii de lei pentru o firmă de pază fondată de compania care deţine pachetul majoritar la Victoriabank – toţi aceşti bani ar fi plecat în ultimii ani nejustificat din conturile întreprinderii, susţin controlorii de la Ministerul Finanţelor, dar CCCEC se gândeşte deja de două luni să iniţieze sau nu dosar.

Constantin Tănase de la Timpul continuă să ironizeze pe seama „slăbiciunii” persoanelor de vârf din Republica Moldova de a merge peste tot, şi la teatru chiar, păzite de bodyguarzi. Moda şefilor moldoveni de a merge şi la veceu cu o asemenea însoţire e dovada unui provincialism şi cinism caraghios, crede Tănase.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG