Linkuri accesibilitate

O nouă formă de segregare a romilor în România?


Romani Criss spune că a documentat practica izolării romilor la un spital din Bucureşti.



Organizația Romani Criss a anunțat într-un comunicat de presă că la unul din cele mai mari spitale de copii din România, la București, copiii de etnie romă sunt puși în saloane separate.

Romani Criss spune că este prima oară când a fost capabilă să documenteze practica segregării în sistemul medical și că spitalul în cauză este „Marie Sklodowska Curie”, fost Budimex, din București.

„A avea un copil bolnav este o tragedie pentru orice familie, indiferent de etnie. Denigrarea și excluderea micilor pacienți doar pentru că sunt de etnie romă nu face decât să adauge și mai multă suferință și nemulțumire”, a spus Oana Mihalache, din partea Romani Criss.

Organizația romilor spune că sprijinită de Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice a înaintat deja o plângere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și că așteaptă să fie aplicată legea anti-discriminare adoptată de România cu mulți ani în urmă.

Deocamdată nu există vreo reacție a spitalului bucureștean la acuzațiile apărătorilor drepturilor omului.

Protestul lor este al doilea de săptămâna aceasta, din România, legat de discriminarea romilor. La Cluj, cel mai mare oraș din Ardeal, câteva zeci de romi au demonstrat zilele trecute împotriva a ceea ce numesc mutarea lor silită dintr-un cartier de cocioabe într-o altă zonă, din apropierea gropii de gunoi a orașului.

Mutarea celor 56 de familii a avut loc în urmă cu un an, la inițiativa primăriei Clujului, care susține că fostele locuințe erau insalubre.

Potrivit ziarului „Adevărul”, edilii clujeni susțin și acum că noile locuințe date romilor ar întruni toate condițiile necesare și că acest lucru ar fi fost certificat de un comisar european care le-a vizitat în vară.

Dar romii care au demonstrat marți la Cluj, purtând pancarte pe care scria „sunt rom și vreau să trăiesc în demnitate”, spun că în noile locuințe nu au apă caldă și că trăiesc cu teama localnicilor, care nu-i consideră bineveniți. În privința evacuării de anul trecut, romii spun că ea a fost brutală, făcută la cinci dimineață, și că s-a soldat cu distrugerea unora din puținele bunuri pe care le aveau.

„Adevărul” a mai scris că pe locul de unde au fost mutați romii în urmă cu un an se va construi un campus universitar pentru studenții la... teologie, ai Mitropoliei Clujului.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG