Linkuri accesibilitate

Un proiect energetic românesc la care ar fi vrut să participe și Moldova este pus sub semnul întrebării


Conducte ruseşti spre Europa, grafic Bloomberg.
Conducte ruseşti spre Europa, grafic Bloomberg.

Construirea depozitului de gaze de la Mărgineni în estul României s-ar putea amâna....



... fiindcă deocamdată pare ineficient. Nu este nevoie de foarte multe calcule pentru a afla daca acest proiect merita sau nu sa fie pus in opera, cita vreme România nu are un surplus de gaze naturale, ci importa mai mult de jumatate din necesitatile sale dinspre Rusia, fara posibilitatea de a reexporta ceea ce i-ar prisosi.

Vestea este proastă şi pentru Republica Moldova care miza pe depozitul de la Mărgineni, ca pe o plasă de salvare, in cazul in care robinetul rusesc s-ar defecta sau inchide din motive politice. 4 miliarde de metri cubi ar trebui să aibă acest depozit care şi-ar merita investitia doar in cazul in care se va face conducta Nabucco, prin care Uniunea Europeană vrea sa aduca gaz din zona caucaziana prin ocolirea Federatiei Ruse sau daca proiectul aducerii gazului lichefiat din Azerbaidjan via Georgia cu vase de mare tonaj prin Marea Neagra pina in România va deveni functional.

Ambele proiecte tin de viitorul destul de indepartat, cita vreme criza economica nu permite investitii de acest fel. Ar mai fi si o a treia cale, mai usoara si mai la indemina decit celelalte, fiindca depozitul de la Margineni depinde cel mai mult de interconectarea cu Republica Moldova prin gazoductul Ungheni-Iaşi, a cărui construire se amâna de la an la an, mai ales din cauza partii romane. Chisinaul spera sa sa inlocuiasca intre 15 si 30 la suta din gazul importat, cu gaz provenit din alte surse, eventual din cel care este stocat la Margineni. Mai mult chiar Republica Moldova este interesata sa-si stocheze rezerva strategica de gaz la Margineni.

Rusia este interesata la rindul ei de construirea depozitului de la Margineni, ca halta intermediara pentru aprovizionarea Europei. In 2009 a fost semnat un Memorandum de colaborare pe aceasta tema intre Romania si Rusia, iar unele detalii au fost puse la punct acum trei saptamini cind ministrul roman al Economiei a facut o vizita la Moscova. „Gazprom este gata sa ia in considerare propunerea partii romane de a construi depozite subterane de stocare a gazelor pe teritoriul Romaniei” precizau oficialii rusi luna trecuta.

In prezent capacitatea de inmagazinare a tarii este de 4,5 miliarde de mc, dar celor opt depozite existente li s-ar putea adauga nu doar cel de la Margineni ci si cele cinci cavitati saline de la Razboieni-Ocna Mures. Practic in toate locurile de unde a fost extras gaz si petrol pot fi construite noi depozite, iar specialistii autohtoni sustin ca Romania poate gazdui depozite de gaz care sa alimenteze intreaga Europa. Pentru Republica Moldova, deocamdata, alternativa, chiar daca va veni de la Margineni va veni tot cu gaz rusesc, fiindca România chiar acest lucru il negociază cu Moscova: să revândă gazul cumpărat din Rusia. Altfel spus sa devina un intermediar pentru Europa, dar si pentru spatiul estic, unde Romania ar putea fi vazuta ca un partener onorabil pentru acest fel de operaţiuni.
XS
SM
MD
LG