Linkuri accesibilitate

Monitorizarea calităţii limbii române folosite în mass media de peste Prut (Mediafax)


Ardoarea uimitoare cu care ne străduim să omorâm ideea revoluţiei (Ev.Zilei)



Agentia Mediafax comunica presei că s-a incheiat un protocol intre Consiliul National al Audiovizualului din Romania si Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova. Cel din urmă va primi sprijin calificat pentru un program de monitorizare a calităţii limbii române folosite în mass media de peste Prut. Intr-o conferinta de presa tinuta ieri, presedintele CNA Rasvan Popescu a comentat rezultatul ultimei monitorizari, cea de a cincea, realizata cu sprijinul Institutului de Lingvistică al Academiei Romane. Situatia s-a imbunatatit vizibil, daca in 2007 se inregistrau frecvent cate o suta de greseli la un post de televiziune, acum media este de 20-30, iar pentru postul cultural al televiziunii nationale moldovene chiar sub 10.

Continuă să fie plina de greseli limba romana folosita de reporterii din teren şi de invitatii din studio ai televiziunilor, de asemenea se conserva o nefericita exceptie: postul OTV, unde limba romana vorbita ramane la nivele grijoratoare, a mai aratat presedintele CNA din Romania.

In aceste zile se vorbeste mult la Bucuresti de revolutia din 1989, de la care se implinesc 22 de ani. De aceasta data intr-un context tensionat, pentru ca unele asociatii de revolutionari protesteaza fata de intentia guvernului de a rediscuta lista celor care primesc indemnizatie de revolutionar si alte avantaje de pe urma acestui statut. Evenimentul Zilei preia analiza lui Sever Voinescu, aparuta pe blogul Hydepark. Autorul constata, citam, “ardoarea uimitoare cu care ne straduim sa omoram ideea revolutiei”, la fiecare comemorare din perioada 16-22 decembrie, cu toate ca, citam, “De la 1918 Romania nu a mai trait ceva similar. Adica unul dintre acele moment marete care revalideaza o natiune”. Urmeaza, in textul lui Sever Voinescu, insiruirea etichetelor puse astazi evenimentelor de atunci: revolutia n-a fost decat o aglomeratie securista, asezonata cu spioni din toate zarile si cu tradatori de toata mana, cu aventurieri si derbedei, cu prosti care au murit si cu fricosi care au tras dement.

Din aceeasi sursa, Hydepark, Evenimentul zilei selecteaza si textul lui Ovidiu Anton, tot despre revolutie. Citam: “Gata, nu mai support! Cum se apropie un sfarsit de an, revolutia revine in prim-plan. Ce conteaza ca au trecut mai bine de doua decenii, obsedanta intrebare “Cine a tras in noi?”se aude mai tare ca toate colindele de Craciun”. Dorinta mai tanarului comentator ar fi sa se traiasca in prezent. “Imi doresc din suflet ca in Ajun, daca citesc un ziar sau ma uit la televizor, sa nu-I mai vad, cu o gaura in cap, pe Ceausescu, sau zambind pervers, pe Iliescu. As fi in culmea fericirii daca in locul lor l-as gasi pe Mos Craciun”(am incheiat citatul).
XS
SM
MD
LG