Linkuri accesibilitate

Fobii autohtone


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Trăim într-un spaţiu al „oamenilor frumoşi şi harnici”, vorba unui fost preşedinte, în care CELĂLALT nu e văzut cu ochi buni. Fobia vădită sau voalată de straiele ipocriziei e la ea acasă.



La sfîrşit de an se fac tot felul de bilanţuri şi analize retrospective. Şi m-am gîndit că nu ar strica să trec în revistă fobiile autohtone ale anului 2011. Însă imediat ce am început să le trec în revistă, mi-am dat seama că ele sînt vechi şi-şi au rădăcinile în anii anteriori.

Nici măcar cea mai nouă fobie – aversiunea faţă de nealegerea şefului statului – nu e produsul anului 2011. Şi asta pentru că şi în 2010 am văzut deja oameni nemulţumiţi, frustraţi, răvăşiţi de inexistenţa unui preşedinte ales. E adevărat că acum repulsia provocată de joaca de-a preşedintele atinge proporţiile unei aversiuni colective, dar e cam aceeaşi marie cu altă pălărie.

Deunăzi, un talk show s-a transformat într-o paradă zgomotoasă a prejudecăţilor, a fricii şi a intoleranţei în raport cu minorităţile sexuale. Însă nici această neacceptare stridentă a homosexualilor nu e o noutate. Ea mereu a existat aici, amintiţi-vă numai de ortodocşii care, acum cîţiva ani, luau cu asalt autobuzul minorităţilor sexuale.

Tot recent, un nou conflict dintre reprezentanţii Mitropoliilor ortodoxe „frăţeşti” a reaprins nişte disensiuni vechi, mocnite. Dar asta e floare la ureche în raport cu noianul de voci isterice provocate de legalizarea islamului în anul care pleacă. Vocile astea ne descriu un viitor insuportabil-periculos. Nici asta nu e însă o atitudine nouă.

Există aici o sumedenie de fobii cronice pe care scurgerea timpului nu le mai poate anihila. Trăim într-un spaţiu al „oamenilor frumoşi şi harnici”, vorba unui fost preşedinte, în care CELĂLALT nu e văzut cu ochi buni. Fobia vădită sau voalată de straiele ipocriziei e la ea acasă.

Însă în ajunul noului an şi al sărbătorilor de iarnă, oamenii din această parte a lumii devin cam cum îi descrie fostul preşedinte, devin luminoşi, blajini, pioşi, altruişti, drepţi şi buni la suflet. Eu le-aş dori concetăţenilor mei să păstreze această stare de spirit pe durata întregului an, să arunce la tomberon încrîncenarea şi fobiile contraproductive. La anul şi la mulţi ani!
XS
SM
MD
LG