Linkuri accesibilitate

Imagini şifonate


Coperta săptămînalului „Der Spiegel” înfățișîndu-l pe președintele Wulff
Coperta săptămînalului „Der Spiegel” înfățișîndu-l pe președintele Wulff

Două instituţii ale statului german se află sub tirul criticilor: Preşedinţia şi Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz), adică Serviciul de informaţii interne.




Preşedintele creştin-democrat al Republicii Federale Germania, Christian Wulff a încercat să bagatelizeze o afacere care miroase a trafic de influenţă, iar Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din landul federal est-german Turingia suferă nu doar de miopie pe ochiul drept ci, se pare, că şi-a pierdut vederea.

În ultimele zile opinia publică asistă la un lanţ de dezvăluiri care nu sunt deloc măgulitoare pentru cele două instituţii. Scandalul în care este implicat preşedintele Wulff a izbucnit după ce s-a aflat că a primit un credit cu dobîndă preferenţială de 500.000 de euro de la un prieten. Asta s-a-ntîmplat pe vremea cînd mai era primul ministru al landului federal Saxonia Inferioară. Atunci el a ascuns Parlamentului regional această afacere rentabilă.

După ce au apărut primele relatări legate de această chestiune, preşedintele a preferat să tacă. Abia după ce toată presa s-a ocupat de subiect, Wulff a dat publicităţii o declaraţie în care spune că împrumutul l-a primit de la soţia acelui prieten. Cu asta şirul dezvăluirilor nu s-a întrerupt. S-a aflat că prietenul respectiv fusese inclus în delegaţii oficiale ale ex-premierului Wulff care făceau vizite în străinătate. Apoi s-a aflat că mai multe concedii ale lui Wulff au fost finanţate de către oameni de afaceri.

Presa se întreba, pe bună dreptate, dacă aceştia au profitat în urma finanţării concediilor unui demnitar. Ultima bombă în acest serial, descris aici foarte sumar, a fost ştirea că un alt om de afaceri a finanţat campania de publicitate pentru o carte cu interviuri cu Wulff. Este vorba despre cel puţin 40.000 de euro. (Pentru detalii se poate consulta revista „Der Spiegel”.)

Cu siguranţă, povestea încă nu s-a-ncheiat. Nici cea a Serviciului de informaţii interne din Turingia care prin intermediul unui informator a oferit unor terorişti de dreapta o sumă importantă. Banii urmau să fie folosiţi pentru procurarea de acte false. Teroriştii auto-intitulaţi „Subterana Naţional-Socialistă” (a se vedea cele două relatări: O celulă teroristă acţionează în Germania şi Extremişti vs extremişti) au comis 10 atentate xenofobe. Informatorul care urma să predea suma însă a dispărut cu tot cu banii. Explicaţiile pentru această pană majoră venite din partea oficiului din Turingia nu par a fi credibile. Mai ales din perspectiva relatărilor din care se desprinde că Oficiul din Turingia a ignorat informaţiile deţinute despre grupul de terorişti.

Nu este vorba doar de diletantism, precum afirma deunăzi un comentator al postului public de radio, „Deutschlandfunk”, ci de o miopie politică gravă. Dacă autorităţile ar fi luat în serios acţiunile grupului care trăia nestingherit în Turingia atentatele puteau fi evitate. Instituţia, spune acelaşi comentator, care ar trebui să fie echidistantă s-a dovedit a fi oarbă tocmai pe ochiul drept. Şi asta afectează nu numai imaginia oficiului, ci subminează şi încrederea cetăţeanului într-o instituţie care are datoria să se ocupe de garantarea siguranţei într-un stat de drept.
Previous Next

XS
SM
MD
LG