Linkuri accesibilitate

Specialiștii cred că în cele din urmă regimul dinastic Kim va cădea.Ce poate astepta dupa moartea liderului nord-corean, Kim Jong-il? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-o era in care dictatorii au motive sa fie inspaimintati, Corea de Nord pare sa treaca printr-o noua tranzitie dinastica, dupa ce tata si fiu au condus tara timp de sapte decenii. Kim Jong-un - noul lider de la Fenian - are mai putin de treizeci de ani, nu pare pregatit sa conduca, dar are degetul pe tragaciul nuclear, asa cum a avut si tatal lui.

Conditiile de viata din Coreea comunista sint foarte proaste, ceea ce creaza conditii pentru ca centrul politic sa se vada subrezit. Ori de cite ori asa ceva s-a intimplat, dinastia Kim a incercat sa provoace conflicte, pentru a-si intari autoritatea si a obtine concesii din partea Americii si Coreei de Sud.

Fenianul s-a dovedit imprevizibil de-a lungul ultimelor decenii si asta va continua. Noul lider ar putea incerca sa-si afirme influenta, printr-o actiune provocatoare. Observatorii politici de aici cred ca Statele Unite si aliatii lor vor trebui sa dea dovada in continuare de rabdare, retinere si de determinare pentru a mentine Corea de Nord sub control, asa cum au facut de la sfirsitul razboiului din peninsula, in anul 1953.

Statele Unite nu trebuie sa permita Fenianului sa ameninte vecinul de la sud sau sa exporte tehnologie nucleara. Dar masurile de descurajare sint limitate, Statele Unite nedorind sa inlature regimul nord-corean prin forta, asa cum s-a procedat in Afganistan, Irak si Libia. Politica de descurajare presupune ca administratia Obama sa-i ceara aliatului cel mai apropiat al Fenianului, China sa descurajeze excese si sa tina regimul nord-corean sub control.

Specialistii cred ca in cele din urma regimul dinastic Kim va cadea si ca problema care se pune este daca va fi o aterizare lina sau una abrupta. Reformele interne sint riscante pentru regim, la fel ca si o deschidere catre exterior, ele ar putea antrena revolte sau un exod al populatiei. China nu l-a convins pe liderul de curind decedat sa aplice reforme, are acum insa o noua sansa.

Deocamdata - cred expertii - noul Kim va fi controlat de rude mai in virsta si de conducerea militara. Administratia Obama pune Asia in centrul politicii sale externe, unul dintre obiective fiind reducerea influentei Chinei. Pe termen scurt, Washingtonul va trebui sa-si reafirme angajamentul in sprijinul securitatii Coreei de Sud.
XS
SM
MD
LG