Linkuri accesibilitate

În Coreea de Nord a apus „Soarele Naţiunii”


Kim Jong-il
Kim Jong-il

Coreea de Nord îşi plânge liderul care a condus-o timp de 17 ani în izolare aproape totală de restul lumii.


Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-il, venerat acasă datorită propagandei ca un semi-zeu și ridiculizat în Occident ca un tiran excentric înarmat cu bomba atomică a decedat la vârsta de 69 de ani. Alexandru Eftode rezumă un portret schițat de serviciul central de știri al Europei Libere:

Moartea liderului nord-coreean a fost anunțată astăzi la televiziunea de stat. Crainica îndoliată purtând haine negre a spus printre suspine că Kim Jong-il s-a stins din viață sâmbătă dimineață din cauza unui atac de inimă, în timp ce se afla într-o călătorie cu trenul.

Se crede că în 2008 suferise un atac cerebral. Autoritățile au declarat doliu național până la funeraliile așteptate la 28 decembrie, după care corpul lui Kim Jong-il va fi expus la mausoleul Kumsusan de la Fenian unde se află într-un sicriu de sticlă și tatăl acestuia.

„Conducătorul Iubit” cum era numit acasă sau liderul unui „avanpost al tiraniei” cum l-a descris fostul președinte american George W. Bush, Kim Jong-il preluase frâiele puterii de la tatăl său, Kim Il-sung sau „Marele Conducător”, decedat în 1994.

Netulburat de vreo manifestare a opoziției interne, Kim Jong-il s-a aflat timp de 17 ani la cârma unei țări izolate, sfidând comunitatea internațională cu un program de înarmare nucleară și un arsenal de rachete țintind spre vecinii japonezi și sud-coreeni.

Țintă a ironiilor în Occident datorită frizurii excentrice, pantofilor cu talpă groasă și combinezoanelor sale, a avut reputația de băiat de bani gata, iubitor de țigări de foi, cognac și bucate alese. A devenit unul din cei mai enigmatici lideri pe scena internațională, conducându-și țara pe calea înarmării nucleare. În 2006, Coreea de Nord a testat cu succes arma atomică, trezind îngrijorări cu privire la stabilitatea globală.

Sub conducerea lui Kim Jong-il, economia a degradat iar sărăcia a pus stăpânire pe țară. Se estimează că până la un milion de oameni au murit într-o foamete devastatoare în anii 1990.

Decesul pare să-l lase la conducerea țării cu o populație de 23 de milioane pe cel de-al treilea fiu al liderului nord-coreean, puțin cunoscutul Kim Jong-un, despre care se crede că se apropie de vârsta de 30 de ani.

Astăzi, agenția oficială de știri a îndemnat țara la unitate alături de cel pe care l-a numit „marele succesor al cauzei revoluționare” și „lider remarcabil al partidului, armatei și poporului”.

Dar faptul că autoritățile au avut nevoie de două zile pentru a anunța moartea lui Kim Jong-il a ridicat semne de întrebare asupra viitorului dinastiei.

Coreea de Sud care se află în conflict cu vecinul nordic de peste șase decenii și-a adus armata în stare de alertă. Securitatea a fost întărită de-a lungul graniței, însă președintele Lee Myung-bak a făcut apel la calm, îndemnându-și concetățenii să-și vadă liniștit de treburile zilnice.

La Washington, Casa Albă a spus că președintele Barack Obama a avut o conversație la telefon cu Lee, „reafirmând angajamentul puternic al Statelor Unite față de stabilitate în peninsula Coreeană și securitatea aliatului lor”, Coreei de Sud.

Cu Kim Jong-il, Statele Unite au avut legături tensionate mai ales ca rezultat al programului de înarmare nucleară al Coreei de Nord. Fostul președinte Bush trecuse Coreea de Nord pe ceea ce a numit „Axa Răului” pe care se mai regăseau la acea vreme Iranul și Irakul.

Ani de confruntări și sancțiuni din cauza programului atomic al lui Kim Jong-il făcuse din Coreea de Nord un paria pe scena internațională cu China jucând de multe ori rolul de protector la Națiunile Unite.

Într-o declarația difuzată astăzi, Ministerul chinez de externe a spus că Beijingul exprimă condoleanțe profunde poporului nord-coreean.

În ultimele luni, Coreea de Nord a manifestat interes pentru reluarea negocierilor internaționale asupra programului nuclear suspendate în 2009 cu puțin înainte ca țara să desfășoare un nou test nuclear. Politica externă se află acum în mâinile noului lider, Kim Jong-un, care a deținut până acum câteva posturi în armată și alte structuri, dar nu s-a întâlnit vreodată cu vreun lider internațional.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG