Linkuri accesibilitate

Igor Smirnov pleacă. Ce va urma?




Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

Ce va urma după plecarea lui Igor Smirnov din fruntea Transnistriei? Există şanse pentru democratizarea regiunii? Cine va învinge în al doilea tur de alegeri prezidenţiale din nerecunoscuta republică transnistreană? Discutăm astăzi cu oaspetele ediţiei, jurnalistul independent de la Tiraspol, Maxim Kuzovlev.

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

----------------------------------------------------
Autoritățile electorale de la Tiraspol au validat rezultatele alegerilor pentru funcția de lider al regiunii transnistrene pierdute de cel care a condus-o timp de două decenii, Igor Smirnov. Rezultatele au fost anunțate în ciuda unui miting de protest în fața comisiei electorale. Presa transnistreană relatează că șeful securității din regiune, Vladimir Antiufeev, i-ar fi recomandat lui Smirnov să se împace cu eșecul de la 11 decembrie. Pe primul loc la alegeri s-a situat fostul președinte al sovietului suprem, Evgehni Şevciuk cu 38,5 la sută din voturi, urmat de actualul speaker, favoritul Moscovei Anatoli Kaminski cu 26,3 la sută. Ei urmează să se confrunte în turul doi așteptat la 25 decembrie.

Transnistria va rămâne în sfera de influenţă a Moscovei, indiferent de rezultatele scrutinului prezidenţial din nerecunoscuta republică. Este opinia experţilor de la centrul american de analiză Stratfor. Toţi candidaţii implicaţi în alegerile transnistrene sunt aliaţi ai Rusiei. Nici Tiraspolul şi nici Chişinăul nu se pot aştepta la schimbări strategice în viitorul apropiat, se spune în analiza Stratfor, citată de PublikaTV. Cât despre influenţa Moscovei în stânga Nistrului, inclusiv prin prezenţa sa militară, Stratfor scrie că aceasta se va menţine, iar Tiraspolul nu va accepta reintegrarea Republicii Moldova.

La Chişinău, Parlamentul a eşuat vineri în tentativa de a alege preşedintele ţării. Singurul candidat a fost liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, din partea Alianţei pentru Integrare Europeană. Fracţiunea de opoziţie a Partidului Comuniştilor nu s-a prezentat la vot. Grupul deputatului Igor Dodon a votat împotriva candidaturii lui Marian Lupu. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Marian Lupu a spus ca va candida şi la următorul tur, care ar trebui organizat în termen de 30 de zile. Potrivit unor surse parlamentare, există şi propunerea de a se organiza acest al doilea tur până la sfârşitul acestui an.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a ridicat problema controversatelor alegerilor parlamentare din Rusia într-o conversaţie telefonică cu preşedintele Dmitri Medvedev. Într-un comunicat al Casei Albe se spune că preşedintele american a salutat intenţia preşedintelui rus de a investiga cu seriozitate fraudele raportate în acest scrutin. Preşedintele Obama a salutat şi modul în care autorităţile ruse, cităm, „au permis desfăşurarea paşnică a demonstraţilor împotriva rezultatului alegerilor din 4 decembrie”. Demonstraţiile sunt „o expresie a societăţii civile” şi fac parte din efortul preşedintelui rus de a moderniza societatea rusă”, se mai spune în declaraţia Casei Albe. Premierul Vladimir Putin a spus că Statele Unite ar fi incitat protestele antiregim de după alegerile pentru Duma de Stat de la 4 decembrie.

Emisarul UE în Moldova spune că e greu de anticipat dacă moldovenii vor putea călători fără vize în UE înainte de sfârșitul anului viitor, așa cum au promis unii lideri de la Chișinău. Într-un interviu acordat agenției de știri Info-Prim Neo, Dirk Schuebel, șeful delegației UE în Republica Moldova, a mai spus însă că grație progreselor în negocierile Chișinăului cu Bruxelles-ul acum problema nu mai este dacă vor fi eliminate vizele, ci când anume vor fi eliminate. Răspunzând unei întrebări despre un recent sondaj de opinie care sugerează că moldovenii își pierd interesul pentru UE, Schuebel a răspuns că el nu mai crede în sondajele din Moldova de când acestea au prezis greșit rezultatele alegerilor.

Biroul Național de Statistică a anunțat că economia Moldovei a crescut în primele trei trimestre cu 6,7 la sută. Creșterea economică de până acum în Moldova contrastează cu evoluțiile din Uniunea Europeană, unde majoritatea economiilor stagnează sau sunt amenințate să intre într-o nouă recesiune. Guvernul de la Chișinău și creditorii internaționali ai Moldovei anticipează că tendința pozitivă va continua și la anul, dar mărimea creșterii va depinde de evoluțiile economice din alte țări.
--------------------------------------------------------

Europa Liberă: Pe 25 decembrie, în nerecunoscuta republică transnistreană urmează să aibă loc un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Cel ce a fost de 20 de ani liderul regiunii, Igor Smirnov, după ce a pierdut sprijinul Moscovei, iată că l-a pierdut şi pe cel al populaţiei, el nereuşind să treacă de primul tur de alegeri. În cel de al doilea tur urmează să candideze Anatoli Kaminski, actualul speaker al Sovietului suprem şi favoritul Moscovei, şi fostul speaker Evgheni Şevciuk. Se ştie însă că rezultatele alegerilor din 11 decembrie nu au fost anunţate imediat, adică a doua zi, după cum se anunţa iniţial. Suspansul a durat încă patru zile, chiar dacă despre înfrângerea lui Igor Smirnov toată lumea deja ştia. În acest răstimp însă au răsunat apeluri la anularea alegerilor şi introducerea stării de urgenţă, dar şi avertismente privind pericolul repetării situaţiei recente din Osetia de Sud şi a unor confruntări post-electorale între putere şi opoziţie. În cele din urmă, pe 16 decembrie, cererea lui Smirnov de a anula alegerile a fost respinsă, iar comisia electorală a validat rezultatele primului tur de alegeri. Cât de previzibilă au fost aceste rezultate, l-am întrebate pe oaspetele ediţiei, jurnalistul de la Tiraspol, Maxim Kuzovlev.

Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev: „Rezultatele anunţate de autorităţile electorale erau absolut previzibile. Pentru că toată lumea din anturajul lui Smirnov începuse deja să-şi facă bagajele. Comisia electorală şi preşedintele ei Piotr Denisenko, deşi îi erau credincioase, nu l-au susţinut pe Smirnov. Toată lumea se aştepta la asta.”

Europa Liberă: Dvs. credeţi că Igor Smirnov nu se va crampona de putere…

Maxim Kuzovlev: „Am mai spus cândva la Europa Liberă că Igor Smirnov nu ţine morţiş să rămână la putere, deşi mulţi afirmau contrariul. Aceste rezultate au fost un şoc în primul rând pentru Smirnov. În el s-a frânt ceva chiar a doua zi după alegeri, pe 12 decembrie, când şi-a dat seama că nu mai este susţinut de cei care l-au urcat la înălţimea puterii sale. Probabil că a decis pentru sine însuşi să nu se cramponeze de putere, dacă lumea nu-l mai sprijină. Pentru că toate cererile privind anularea rezultatelor alegerilor şi organizarea unui nou scrutin, de fapt, n-au fost făcute de el, ci de o parte a anturajului lui Smirnov care nu s-a aşteptat deloc la un asemenea rezultat. Echipa lui Smirnov a văzut că în el s-a frânt ceva şi că n-are de gând, de dragul puterii, să ridice armele împotriva cuiva. Eu cred că Smirnov a luat această decizie şi că de fapt alegerile au fost contestate de o parte a echipei sale care nu s-a aşteptat la asemenea rezultate.”

Europa Liberă: Dacă Igor Smirnov pleacă, va dispărea odată cu el şi acel regim pe care l-a construit timp de 20 de ani?

Igor Smirnov
Maxim Kuzovlev: „Depinde ce înţelegem prin regim. Dacă vorbim despre verticala puterii, cu siguranţă că ea va suporta anumite schimbări. Se ştie că dl Şevciuk avea de gând să introducă mari schimbări în viitorul guvern. El vroia să desfiinţeze ministerul securităţii, ministerul de externe, iar funcţiile ministerului securităţii să le preia ministerul de interne. În plus, va fi o mare rotaţie a cadrelor. Unii oameni care au fost în administraţia preşedintelui şi în unele ministere, care-l susţineau pe Smirnov, vor fi nevoiţi să plece. Dar mulţi se aşteptau la asta, să predea dosarele şi să plece, mai ales că au unde şi că nu sunt nişte oameni săraci.”

Europa Liberă: Credeţi că transnistrenii se pot aştepta la un fel de democratizare a regiunii, se vor simţi la liberi decât până acum?

Maxim Kuzovlev: „Însuşi faptul că oamenii au votat împotriva la ceea ce a fost şi că voinţa lor a fost reflectată în rezultatele definitive ale alegerilor cred că deja este un semn. Fără îndoială, va fi o mai mare democratizare. Dar nu din cauza că a plecat Smirnov. Ci pentru că s-a produs o anumită schimbare a mentalităţii oamenilor. Lumea a vrut altceva. Pentru că până acum, oamenii îl alegeau pe Smirnov şi tot ei, acum, au decis să nu-l mai aleagă.”

Europa Liberă: Va urma un al doilea tur de alegeri, pe 25 decembrie. Cine credeţi că are cele mai mari şanse să învingă, Evgheni Şevciuk sau Anatoli Kaminski?

Evgheni Şevciuk
Maxim Kuzovlev: „E de aşteptat victoria lui Evgheni Vasilievici Şevciuk. El va fi al doilea preşedinte în istoria Transnistriei. Întrebarea este cu cine vor vota cei 26 la sută din alegători care l-au sprijinit pe Smirnov? Am vorbit cu mai multă lume şi toţi mi-au spus că pur şi simplu nu vor merge la alegeri sau vor vota împotriva tuturor. Deci, în rândul electoratului lui Smirnov, la fel, s-a frânt ceva, nici ei nu s-au aşteptat la un asemenea rezultat şi că au ajuns să fie în minoritate.”

Europa Liberă: Credeţi în victoria lui Evgheni Şevciuk? Chiar dacă în spatele contracandidatului său, Anatoli Kaminski, se află partidul Obnovlenie şi resursele companiei Sheriff, precum şi întreaga susţinere a Moscovei?

Maxim Kuzovlev: „Fără îndoială că Şevciuk are mai multe şanse. Pentru că Moscova nu era împotriva lui Şevciuk. Moscova era împotriva lui Smirnov, iar pentru a-l debarca a depus eforturi foarte mari, ceea ce i-a reuşit până la urmă. Ambii candidaţi, Şevciuk şi Kaminski sunt pro-ruşi şi în principiu nu vor concura pentru sprijinul Kremlinului. Moscova înţelege perfect că oricine va câştiga, oricum va trebui să-şi coordoneze cu ea poziţiile. Dl Şevciuk înţelege şi el perfect acest lucru şi Moscova va lucra cu el minunat. Pur şi simplu, o altă perspectivă nu există.”

Europa Liberă: Maxim, odată cu schimbările de la Tiraspol, credeţi că apar acum şi nişte perspective pentru dialogul cu Chişinăul? - dacă nu pentru discutarea unui statut al regiunii transnistrene, cel puţin în ceea ce priveşte realizarea unor măsuri de încredere între cele două maluri ale Nistrului?

Maxim Kuzovlev: „Cred că această întrebare nu trebuie adresată autorităţilor transnistrene, ci autorităţilor Republicii Moldova. Dacă autorităţile moldovene îşi doresc măsuri reale de încredere, atunci ele ar trebui mai întâi să facă un pas înainte şi să propună lucruri reale, dar nu ceea ce s-a propus până acum timp de 15 ani şi mai bine. De aceea, cred că acum mingea este în terenul părţii moldoveneşti şi întâi de toate ea trebuie acum să arate ce planuri are în raport cu noile autorităţi transnistrene şi cum să-şi construiască cu ea noile relaţii.”

Europa Liberă: Când aţi spus măsuri reale de încredere, la ce v-aţi referit?

Maxim Kuzovlev: „Spre exemplu, aşa numita diplomaţie a fotbalului – întâlnirile între premierul moldovean Vlad Filat şi deja fostul preşedinte al Transnistriei Igor Smirnov – nu a adus rezultate foarte concrete. Discuţiile privind restabilirea legăturii telefonice, privind facilitarea procedurilor vamale pentru Transnistria au rămas la nivel de discuţii. Nimic din toate acestea nu s-au realizat, cu excepţia faptului că a fost reluată circulaţia trenului de pasageri Chişinău-Odesa, deci nimic din ceea ce ar fi îmbunătăţit cumva viaţa oamenilor de rând, cum ar fi de exemplu eliminarea posturilor de control dintre cele două maluri ale Nistrului. Lucru, de altfel, despre care a vorbit Şevciuk.

În programul său el spunea că va depune toate eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două părţi – moldoveană şi transnistreană, şi se va strădui să evite barierele din calea liberei circulaţii a oamenilor şi a mărfurilor, barierele ce împiedică activitatea businessului. Să vedem cum se vor realiza în practică. Poate că ceea ce n-au reuşit Filat şi Smirnov, va reuşi Şevciuk şi Filat. Vom vedea. Însă eu sunt foarte sceptic în această privinţă.”

Europa Liberă: oaspetele ediţiei de astăzi, jurnalistul de la Tiraspol Maxim Kuzovlev.

Am încercat să aflăm şi opinia locuitorilor de rând ai regiunii transnistrene despre modul în care a decurs primul tur de scrutin şi la ce se aşteaptă în viitor?

„Totul e în regulă şi, în general, aşa cum trebuie să fie. Dacă au fost încălcări, atunci renumărarea voturilor nu va scoate nimic la iveală. De aceea, va urma un al doilea tur care va pune punctele pe „i”.”

„Fiecare cu părerea sa. Generaţia mai în vârstă poate că s-a deprins cu preşedintele nostru. Dar eu am votat pentru cineva mai tânăr, pentru că, de fapt, Kaminski este şi el pensionar. Nu cred că ne-aşteaptă un viitor mai bun cu un pensionar. Copiii noştri trebuie să trăiască mai bine decât noi. De aceea, voi merge în turul doi şi voi vota exact la fel.”

„Am votat, pentru că toţi trebuie să voteze. Chiar dacă nici un candidat nu merită, poţi vota împotriva tuturor. Nu ştiu dacă alegerile au fost sau nu corecte, dar se pare că autorităţile nu au avut prea mare dorinţă să renumere voturile.”

„M-am săturat, vă spun cinstit, să mă uit la toate acestea, să vorbesc, să ascult. Sunt bugetară şi cred că noi, bugetarii, vom fi afectaţi cel mai puţin de cine va fi următorul. În general sunt dezamăgită, pentru că nu cred că se poate schimba ceva.”

„Cred că ei deja au făcut împărţeala şi au decis cine să fie ales. Aşa că e totuna dacă vom vota sau nu.”

„Ei totul au decis între ei, fără participarea poporului.”

„Cred că de vină e Smirnov, pentru că el a acuzat comisia electorală de alegeri incorecte. Dar adevărul a triumfat. Şevciuk a învins!”

„Avem nevoie de schimbări, ne trebuie un nou preşedinte care se va ocupa de promovarea republicii noastre. Kaminski, am impresia, e mai aproape de Rusia pentru că doreşte, de fapt, să se promoveze pe sine însuşi. Cred că Şevciuk e omul care poate să urce republica noastră pe o treaptă mai sus, poate şi mai mult. Timpul va arăta.”

„Comisiei electorale i-a fost greu să numere voturile. Înfrângerea e înfrângere. Dar asta, în general, nu schimbă nimic. Să dea Domnul să urmeze şi nişte schimbări. Cred că trebuie promovaţi cei tineri. Kaminski e un om bun, dar e prea în vârstă. Cei tineri trebuie să mişte lucrurile.”


Europa Liberă: opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG