Linkuri accesibilitate

Luminiţa de la capătul AIE e farul alegerilor anticipate?


Punct şi de la capăt cu Vasile Botnaru şi invitaţii săi Valeriu Vasilică şi Cornel Ciurea.




Savanţii obişnuiesc să îşi oblojească rănile sufleteşti, cauzate de eşecuri cu proverbiala alinare - un rezultat negativ e şi el un rezultat. Adică un eşec mai puţin e un pas spre revelaţie. Cât de aplicabilă este această foaie de pătlagină în cazul deputaţilor, care vineri au irosit încă o şansă, se pare penultima, de a alege şeful statului? Despre asta vom discuta astăzi cu oaspeţii mei. Aşadar, astăzi în Studioul de la Chişinău al Europei Libere se află politologul Cornel Ciurea, de la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale „Viitorul”, şi Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de ştiri Info-Prim Neo, cu care încercăm să ne dăm seama dacă promisa luminiţă de la capătul tunelului nu este cumva farul locomotivei. Adică al alegerilor anticipate, care nu lasă loc de întors nici la propriu şi nici la figurat.

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
Ce s-a întâmplat, de fapt? Un lucru atât de surprinzător? Sau era previzibilă şansa asta ratată, chiar dacă protagoniştii principali, şi Marian Lupu în special, dădeau impresia de siguranţă. Ar fi să analizăm şi această tentativă ca remediu împotriva destrămării Alianţei. Totuşi, s-a semnat această anexă, în care s-a reconfirmat prietenia, s-a acceptat chiar şi demisia înainte de termen a preşedintelui, gest anticonstituţional, după unii. În sensul acesta, domnule Vasilică, cât de util a fost acest nou, eventual penultim, rateu?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:41 0:00
Link direct


Valeriu Vasilică: „Cred eu, mai întâi a fost previzibil şi în al doilea rând a fost util în sensul în care lucrurile urmau să fie clarificate, sau urmează să fie clarificate. Până la urmă şi în societate se încetăţeneşte opinia că această tergiversare ar fi contrar logicii, contrar legislaţiei şi de la o vreme opoziţia îi zice uzurparea puterii. Cred că Alianţa a încercat să evite poziţionarea pe acest teren.”

Europa Liberă: Acest mic război, domnule Ciurea, a consolidat Alianţa?

Cornel Ciurea:
„În mod surprinzător cred că da. Bun, până la urmă liderii şi-au dat mâna şi acest lucru demult nu s-a mai întâmplat. Probabil, putem considera rezultatul acestor alegeri ca fiind favorabile pentru Alianţă, într-un mod paradoxal, poate. Pentru că Lupu nu a fost ales în funcţia de preşedinte, dar Alianţa a semnat cel puţin un document, probabil inutil, dar care a însemnat o apropiere între liderii politici aflaţi astăzi la guvernare.”

Europa Liberă: Acum cât de valabil o să rămână acesta, pentru că este citit în mod diferit: liberal-democraţii au dat de înţeles că a fost valabil doar pentru această tentativă consumată. Marian Lupu este convins că rămâne în vigoare împreună cu acordul bază.

Cornel Ciurea: „Evident că Partidul Liberal-Democrat ar dori de fiecare dată să condiţioneze votul acordat preşedintelui, pentru că de fiecare dată va fi probabil înfricoşat de perspectiva unei noi alianţe. Şi asta a fost marea problemă în cazul votului de vineri. Pentru că până la urmă a fost o singură condiţie înaintată - să nu facă alianţă cu comuniştii. Or, e o perspectivă mereu vie, întotdeauna posibilă.

Până la urmă eu cumva salut această dorinţă a PLDM-ului de a condiţiona în permanenţă comportamentul Partidului Democrat. Este un joc în interiorul Alianţei şi cei care doresc ca Alianţa pentru Integrare Europeană să rămână la guvernare trebuie să fie foarte atenţi cu privire la comportamentul partenerilor şi la dorinţele lor de a se coaliza cu comuniştii.

Sigur, coalizarea cu comuniştii ar însemna voturi în plus date în favoarea preşedintelui. Pe de altă parte, şi asta este blocajul dacă doriţi şi problema cea mare - aceste voturi date pentru preşedinte va însemna o reconfigurare a Alianţei. O asemenea posibilitate putea să se întâmple în ziua de vineri.”

Europa Liberă: În această constatare a Dumneavoastră se conţine de fapt paradoxul asupra căruia stăruie mai multă lume - pe de o parte Alianţa vrea voturi de la comunişti, dar mai mult decât atât nu vrea şi nu acceptă, că ar fi „amoral”. Atunci unde este limita moralităţii? Să le iai voturile, eventual chiar prin negocieri obscure, eventual dându-le nişte recompense, despre care vorbea liderul Voronin. Deci, unde e limita moralităţii, domnule Vasilică?

Valeriu Vasilică:
„Nu ştiu dacă în politică putem vorbi despre moralitate în sens de prioritate. În politică cred că urmează să privim lucrurile în primul rând prin prisma intereselor politice, cei care sunt la putere tind să rămână la putere, cei care sunt în opoziţie tind să revină la guvernare sau să vină iniţial la guvernare, dacă nu au mai trecut prin această ipostază.”

Europa Liberă: Actuala putere a acreditat şi ideea că interesul lor politic ia proporţiile interesului naţional.

Valeriu Vasilică: „Nu întotdeauna interesele politice, la care mă refeream eu se suprapun pe interesele naţionale, dar totdeauna această speculare pe interesele naţionale există.”

Europa Liberă: Şi de dragul acestor interese poţi să comiţi gesturi „amorale”, pragmatice?

Valeriu Vasilică:
„Nu ştiu dacă în cazul nostru Alianţa pentru Integrare Europeană poate pretinde cu adevărat la câteva voturi de la comunişti în limitele moralului, adică necumpărate, netârguite pentru că interesele se bat cap în cap la modul direct, sunt opuse. Să precizăm că şi comuniştii şi Alianţa în aceste condiţii apelează şi unii şi alţii la interesele naţionale, nu la altceva.”

Europa Liberă: Domnule Ciurea, cât de moral, sau firesc este să obţii scopul, racolând voturi din tabăra adversarilor politici?

Cornel Ciurea:
„Putem găsi lucruri frumoase în votul de vineri. Şi cred că cel puţin două elemente de moralitate au existat. Un prim lucru absolut important este că PCRM-ul nu a votat cu bucăţile, ci a acţionat incorpore, ca o echipă întreagă. Deci, nu s-au căutat trădătorii PCRM-ului, ceea ce cred că este un lucru favorabil. Dacă doreşti să discuţi cu un partener sau cu un adversar trebuie să discuţi cu el, fără ca să încerci să rupi,să smulgi din el bucăţi.”

Europa Liberă: Dar asta s-a întâmplat, cum spune Marian Lupu, pentru că comuniştii au fost ţinuţi mai că nu cu forţa într-o încăpere.

Cornel Ciurea:
„Foarte bine că au fost ţinuţi aşa, pentru că până la urmă noi în Parlament vedem partide şi discutăm în termenii ăştia despre politicienii noştri şi nu persoane luate în parte.”

Europa Liberă: Adică entitatea politică PCRM şi nu grupuri.

Cornel Ciurea: „Exact şi cred că este foarte bine că s-a produs anume aşa. Pentru că dacă vom începe pe căi imorale să alegem preşedintele, chiar dacă acest lucru ne-ar conveni, vom putea ajunge într-o zonă, în care s-ar putea să regretăm acest pas după asta.

Dacă vorbim de moralitate cred că negocierea cu partidele şi nu cu deputaţii luaţi în parte este o chestiune absolut corectă. Şi un al doilea lucru, cred, bun s-a produs, sau dacă vreţi care rămâne în zona moralităţii este că Alianţa şi-a păstrat integritatea. Asta este paradoxul pe care-l semnalaţi - a alege preşedintele înseamnă a depăşi limitele moralităţii. A nu alege preşedintele în condiţiile noastre înseamnă să rămâi în zona moralităţii şi până la urmă fiecare este în drept să aleagă ce pofteşte. Dar cred că tocmai din cauza asta alegerile anticipate mi se par un rezultat, o consecinţă morală, corectă a jocului politic care se întâmplă acum.”

Valeriu Vasilică: „Până la urmă cred că şansa Alianţei nu a fost epuizată deplin şi procedura de epuizare firească poate fi trecută şi prin această tentativă de alegere a unui candidat neafiliat politic. Lucrurile se vor dezvolta anume în această direcţie. Şansele sunt 50/50 că va fi ales un astfel de preşedinte. Şi în sensul acesta şansele ca Alianţa pentru Integrare Europeană să rămână în formatul care există sunt cam în aceeaşi proporţie, dacă nu şi mai puţine, pentru că acelaşi Igor Dodon condiţionează alegerea unei candidaturi apolitice prin reformatarea Alianţei actuale. Acelaşi lucru, cu alte cuvinte, mult mai dur, mult mai drastic, mult mai obraznic, dacă vreţi, îl zice şi Vladimir Voronin, care este gata să aleagă o candidatură apolitică, dar cu condiţia iniţială ca Alianţa actuală să se autodizolve.”

Europa Liberă: Bine, dar comuniştii probabil nu-şi imaginează că într-adevăr Alianţa va vrea să şteargă cu buretele tot ce a fost până acum şi să procedeze de la zero la formarea puterii.

Valeriu Vasilică:
„Problema Republicii Moldova nu este în nealegerea unui preşedinte, pentru că, slava Domnului, lucrurile merg şi fără acest preşedinte. Mai întâi există unul interimar, nu sunt lucruri mari şi deranjante. Problema este că legislaţia actuală, Constituţia prevede ca în cazul nealegerii preşedintelui se convoacă alegeri anticipate parlamentare, iar asta înseamnă instabilitate, asta înseamnă nesiguranţă şi pe interior, şi pe exterior. Uite aici cred că este punctul cheie în această problemă cu alegerea preşedintelui.”

Europa Liberă: Domnule Ciurea, cum credeţi, Alianţa ar putea găsi un alt candidat ca să aleagă totuşi şeful statului?

Cornel Ciurea: „Eu cred că prevederile acordului sunt sacre. Şi nu pot fi încălcate. De altfel, această, dacă vreţi, capcană a fost dorită de toată lumea atunci când s-a constituit Alianţa, pentru că s-a dorit un acord. Şi acordurile trebuie să fie respectate. Şi asta este de fapt marea contradicţie în care ne aflăm şi dacă vrem să fim consecvenţi până la capăt atunci trebuie să insistăm asupra prevederilor acordului, care de fapt aceste prevederi, - şi am ştiut foarte bine chiar în momentul semnării acestui acord -, vor împiedica alegerea preşedintelui. Deci, noi de fapt ştiam de la bun început că preşedintele nu va fi ales.”

Europa Liberă: Dar acordul nu poate fi reconfigurat în general?

Cornel Ciurea:
„Poate.”

Europa Liberă: Să se mute toţi trei în diferite poziţii.

Cornel Ciurea:
„Acordul poate fi reconfigurat de către toţi trei aceşti parteneri şi singura condiţie este ca ei să dorească acest lucru şi să găsească o altă formulă de compromis. Dar vă rog să nu vă supăraţi, dar formulele de compromis în această lume complicată, şi Republica Moldova face parte din această lume, se găsesc foarte greu. Deci, eu nu cred în posibilitatea acestor lideri de a găsi o nouă formulă de compromis, care ar exclude una din aceste trei componente din marele joc politic.”

Europa Liberă: Dar de ce să le excludă? Să reîmpartă cele trei portofolii.

Cornel Ciurea:
„Sunt trei funcţii. Sunt trei funcţii importante în acest stat. Şi sunt trei partide.”

Europa Liberă: Şi sunt trei lideri.

Valeriu Vasilică: „Dar pentru o funcţie nu există câteva voturi, pentru funcţia de preşedinte trebuie să se înţeleagă şi cu cineva din afară.”

Europa Liberă: Bine, dar aceşti din afară s-ar putea să-l accepte, de exemplu, pe Vlad Filat în funcţia de preşedinte.

Cornel Ciurea:
„Da, dar staţi puţin, suntem noi siguri că comuniştii îl vor vota pe Vlad Filat în calitate de preşedinte? Eu de exemplu cred că el va fi exact în aceeaşi situaţie ca şi Marian Lupu.”

Europa Liberă: OK, în mod firesc ajung atunci la următoarea întrebare: această rundă de alegeri irosită a arătat mai clar sau mai puţin clar cine vrea de fapt alegeri anticipate? Cine vrea să le evite? Şi ce preţ este gata să plătească pentru a le evita?

Cornel Ciurea:
„Eu cred că această rundă n-a arătat nimic. Faptul că comuniştii nu au votat indică probabil o anumită disponibilitate de a accepta alegerile anticipate. Dar asta nu înseamnă că celelalte componente trebuie să facă tot ce le este în puteri pentru a bloca alegerile anticipate, pentru că astea sunt regulile jocului.
Până la urmă, dacă nu alegi preşedintele trebuie să ajungi în faza alegerilor anticipate.
.
Până la urmă, dacă nu alegi preşedintele trebuie să ajungi în faza alegerilor anticipate. Şi partidele din cadrul Alianţei nu pot bloca acest lucru. Ei au întârziat cât au putut un asemenea deznodământ, probabil acest lucru a arătat că alegerile anticipate nu le convin.

Evident, cei care guvernează nu doresc alegeri anticipate. Dar până la urmă vor trebui să ajungă în acest punct şi cred că Marian Lupu înţelege acest lucru foarte bine, deoarece el şi-a înaintat candidatura. Nu cred neapărat pentru a fi ales în funcţia de preşedinte, ci pentru a ajunge în acest punct logic, punct normal care sunt alegerile anticipate.”

Valeriu Vasilică: „Eu cred că gestul lui Marian Lupu este într-adevăr un gest menit să demonstreze că este gata să se despartă de această Alianţă şi să-şi încerce norocul în alta, eventual în rezultatul unor alegeri anticipate. Dar comportamentul şi al celorlalţi actori politici, nu mă refer la comunişti, ei sunt gata să intre în alegeri anticipate. Poate nu acum, în iarnă, pentru că nu va fi spus mai răspicat. Comportamentul celorlalţi actori politici denotă şi ei un fel de condamnare la alegeri anticipate, pentru că PLDM-ul până în ultimul ceas nu a spus foarte clar dacă este pentru Marian Lupu sau nu.”

Cornel Ciurea: „PLDM-ul a spus că este pentru Marian Lupu în condiţiile în care a înţeles că Marian Lupu nu poate fi votat.”

Valeriu Vasilică:
„E adevărat. Şi în cazul în care ar fi fost cu toată inima, urma şi PLDM-ul, şi PL-ul să caute cele dou-trei voturi, pe care ca şi cum le căuta de unul singur Marian Lupu. Haideţi să ne amintim că lumea care stă la o masă nu-şi toarnă singură în pahar. Asta înseamnă beţie.”

Europa Liberă: Dar nici Vladimir Plahotniuc, mâna dreaptă a lui Marian Lupu, a spus că nu se ocupă cu căutarea voturilor. Cel puţin aşa a rezultat dintr-o replică dată spre un microfon.

Valeriu Vasilică: „Ar putea fi o replică care ascunde realitatea, pentru că PD-ul a fost cel care şi-a asumat responsabilitatea, nu numai Marian Lupu. Exact aşa s-a comportat şi PL-ul, care doar a făcut referinţă la nişte declaraţii de ale lui Lupu. Drept, cu o tonalitate sigură, aşa cum o face Mihai Ghimpu de fiecare dată: da, există cele două voturi.”

Europa Liberă: Bine, dar au mers pe mâna lui Marian Lupu, care a dat asigurări, probabil, că există aceste voturi. A zis: don't worry.

Valeriu Vasilică: „Nu poţi să mergi pe mâna cuiva, dacă vrei să ţii procesul sub control. Dacă vrei să ajungi la alegeri anticipate, sau nu vrei.”

Europa Liberă: Dar PLDM-ul a vrut să afle. Am fost eu martor într-o emisiune, când Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM, încerca să-şi întrebe colegii: fraţilor, voi ce promiteţi în schimbul acelor voturi? Nu cumva promiteţi reconfigurarea Alianţei? Nu cumva din cauza asta ar trebui să semnăm ceva că preţul pe care sunteţi gata să-l plătiţi voi nu trebuie să depăşească o limită etc., şi aşa a apărut anexa.

Valeriu Vasilică:
„Este adevărat, dar şi Valeriu Streleţ şi PLDM-ul urma să-şi răspundă singur la această întrebare, dacă s-ar fi aflat în procesul de căutare a unor voturi suplimentare pentru candidatul Alianţei, nu pentru candidatul PD. Revenim acum la întrebarea Dumneavoastră - care şi cum s-a comportat?”

Europa Liberă: Şi cui îi convine?

Valeriu Vasilică:
„Deocamdată această situaţie pare să convină mai mult PLDM-ului, care şi-a menţinut un status quo.
Dacă nu s-ar fi reconfigurat Alianţa ca formă, s-ar fi reconfigurat ca potenţial de influenţă asupra vieţii sociale, pentru că din funcţia sa de preşedinte, Marian Lupu ar fi avut în primul rând dreptul constituţional să demită Guvernul.

PLDM-ul şi premierul Vlad Filat este astăzi în ţară cu mai multă influenţă decât colegii săi de Alianţă şi lucrurile s-au oprit la această fază. În eventualitatea alegerii unui preşedinte, din partea PD-ului, de exemplu, eu zic: dacă nu s-ar fi reconfigurat Alianţa ca formă, s-ar fi reconfigurat ca potenţial de influenţă asupra vieţii sociale, pentru că din funcţia sa de preşedinte, Marian Lupu ar fi avut în primul rând dreptul constituţional să demită Guvernul. Şi lui Vlad Filat, şi PLDM-ului o treabă din asta n-a putut să-i placă. Deci, îi putem bănui, inclusiv din acest motiv, că nu au pus umărul cu toată seriozitatea pentru alegerea lui Marian Lupu. În sensul acesta poate că un candidat apolitic ar conveni PLDM-ului mai mult, pentru că el nu ar avea atâta suport parlamentar, nu ar avea atâta influenţă în societate, în care să pună problema în mod tranşant de demitere a acestui Guvern, de exemplu sau a primului ministru.”

Europa Liberă: Acum analizând mesajul comuniştilor, de exemplu, care nu spun că mergem la alegeri anticipate pentru că nu mai putem tolera această putere. Ei spun: rămânem în fotoliile de deputaţi şi începem a forma altă alianţă. Asta înseamnă oare frica de alegeri anticipate? Sau nesiguranţa că vor mai putea reveni cu un rezultat favorabil, domnule Ciurea?

Cornel Ciurea:
„Eu cred că PCRM-ul a aşteptat până în ultima clipă venirea domnului Lupu la plenară şi semnarea unei înţelegeri, a unui acord între PCRM şi PD.”

Europa Liberă: Adică să se căciulească? Asta ar fi avut efect?

Cornel Ciurea: „Cam acesta ar fi fost efectul. De asta insist asupra imoralităţii unui asemenea gest, pentru că ar fi fost în primul rând o trădare faţă de colegii de Alianţă. În al doilea rând ar fi fost o chestie de căciuleală, într-adevăr, de îngenunchere. Şi până la urmă de cedare. Din această cauză cred că PD-ul nu a avut acea marjă de manevră, de care s-a vorbit foarte mult. Şi gestul PD-ului este rezultatul constrângerilor politice.

Da, PD-ul poate să cocheteze cu PCRM-ul şi asta a făcut-o şi mai înainte, dar nu poate semna o înţelegere cu comuniştii. Iar comuniştii au aşteptat foarte mult această înţelegere. Sigur, ei ar fi preferat, decât să aibă alegeri anticipate, mai bine o înţelegere cu PD-ul şi împărţirea tuturor posturilor de conducere din ţară, în baza unui algoritm, care probabil ar fi favorizat comuniştii. Această înţelegere însă nu a fost semnată şi repet, asta nu este atât jocul factorilor personali, umani. Este, dacă vreţi, [parte din] constrângerile politice care există astăzi în Republica Moldova.”

Valeriu Vasilică: „PCRM cred că a ales o variantă mai ieftină de ajungere la putere, prin reconfigurarea Alianţei de guvernământ.”

Europa Liberă: Prin umilirea Alianţei.

Valeriu Vasilică:
„Prin distrugerea Alianţei actuale şi apariţia unei alianţe eventual cu PD-ul. O treabă de asta mie mi se pare oricum imorală, pentru că la ultimele alegeri majoritatea alegătorilor din Republica Moldova au dat preferinţă componentelor Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Bine, dar logica lui Voronin anunţată şi la recentul miting de protest este următoarea: alegătorii au votat pentru trei partide în parte, dar nici de cum nu au votat pentru un conglomerat, care să unească împreună vectori uneori divergenţi.

Valeriu Vasilică:
„Păi eu zic că sunt nişte mici tertipuri politice pentru că părerea mea votul a fost cu comuniştii, ori cu anticomuniştii, sau cu necomuniştii.”

Europa Liberă: Da, dacă s-ar fi făcut alianţa PD-PCRM reproşul i-ar fi fost adresat şi lui Voronin. Acum să încercăm să facem o paralelă nu tocmai potrivită, dar să ieşim din Parlament în teren, acolo unde se aşteaptă sau nu, sunt dorite sau nu alegerile anticipate.

Cei care vor avea de votat o nouă componenţă a Parlamentului, vor avea de fapt aceleaşi echipe de fotbalişti, sau aceeaşi echipă de fotbalişti. Pentru că atunci când o selecţionată nu se califică, un selecţioner mai găseşte alţi fotbalişti, mai înnoieşte componenţa, există o şansă să se califice. Or, acum în teren vor rămâne practic aceiaşi fotbalişti, numai că mult mai compromişi prin necalificarea din cauza nealegerii şefului statului. Aceste partide, care ajung la alegeri anticipate, fie că e vorba de stânga, fie că e vorba de dreapta, pe ce mizează, de fapt? Pe faptul că nu există o alternativă radicală, de exemplu partidul nou-constituit al lui Stepaniuc, care să-i ia locul stângii?

Valeriu Vasilică:
„Ajungând la putere politicienii se cam rup de realitate. Îmi amintesc de un gest, pe care l-a făcut ex-premierul Vasile Tarlev după ce a fost debarcat. Vă amintiţi că el s-a aventurat într-un proiect politic, ca elementar să nu i se permită, să nu i se deschidă uşa la un sediu, în care vroia să-şi facă o şedinţă ori un congres. La conferinţa de presă, la care a venit să se plângă pe acest gest al autorităţilor, jurnaliştii parcă l-ar fi întrebat: păi dar nu aţi ştiut că în Republica Moldova lucrurile sunt atât de grave cu democraţia şi a zis: nu, n-am ştiut.

Am impresia că şi politicienii, care acum parte stau închişi între pereţii Parlamentului, alţii se văd foarte importanţi de la televizor, fiind în funcţii-cheie în Guvern, se pare că şi-au rupt relaţiile cu realitatea, cu oamenii şi nu au informaţie foarte clară şi nu se tem de această taxare, care poate veni, inclusiv pentru comportamentul lor neconciliant, îngâmfat, arogant. Şi lumea oricum vrea să se ajungă odată şi odată la o înţelegere şi o pace. Dar chiar şi în aceste condiţii exerciţiul electoral este unicul care poate aranja lucrurile şi le pune la cale.”

Europa Liberă: Domnule Ciurea, Dumneavoastră aţi fost în partid, ştiţi mai bine cum gândesc politicienii, mai cu seamă din fruntea unei formaţiuni. Ei chiar cred în inamovibilitatea lor politică, sacrificând coada de şopârlă, oricum o să ajungă în Parlament? Nu admit că s-ar putea să-i dea afară din spectrul politic în general?

Cornel Ciurea
: „Da, aţi pus degetul pe rană şi tocmai din această cauză sunt în dezacord total cu ceea ce spune domnul Vasilică. Politicienii sunt fiinţe raţionale şi înţeleg foarte bine riscurile care-i pasc în condiţiile în care se comportă aşa cum se comportă. Dar repet: acestea sunt regulile jocului, pe care ei
În momentul în care am dorit constituirea Alianţei, am presupus că fie va exista o trădare, de care noi vom beneficia.

le-au acceptat de la bun început. Mai mult decât atât: nu doar ei au acceptat aceste reguli ale jocului. Le-am acceptat noi, atunci când am dorit formarea Alianţei. Pentru că în mod normal, alte voturi nu puteau să vină decât de la comunişti şi aceste voturi trebuiau rupte prin trădare. Deci noi, în momentul în care am dorit constituirea Alianţei, am presupus că fie va exista o trădare, de care noi vom beneficia, fie vom avea alegeri anticipate. Şi acest joc trebuie respectat şi dus până la capăt. Şi de asta eu cred că există totuşi anumite principii şi valori.

Nu totul este pragmatism. Pentru că dacă ar fi pragmatism, atunci PD-ul s-ar fi asociat foarte simplu cu PCRM-ul, ar fi schimbat formatul alianţei şi problemele s-ar fi rezolvat. Dar există nişte înţelegeri, există nişte acorduri şi respectarea acestor acorduri tot indică asupra existenţei unei moralităţi, unor principii şi valori, dacă vreţi, care sunt respectate în jocul nostru politic. Din această cauză eu cred că alegerile anticipate nu este o tragedie, este o confirmare a faptului că în Republica Moldova nu există doar bani şi doar imoralitate.”

Europa Liberă: Şi atunci a rămas alegătorul să fie convins că asta este remediul.

Cornel Ciurea: „
Da, exact. S-ar putea ca partidele din Alianţă să piardă în urma acestor gesturi pe care le comit. Dar cine a spus că respectarea principiilor şi valorilor îţi aduce voturi? De multe ori se întâmplă contrariul. Şi tocmai asta este valoarea gestului. Faptul că o anumită acţiune nu-ţi aduce voturi, dar tu o întreprinzi pentru că o altă acţiune o consideri mai prejos de demnitatea ta. Deci, eu găsesc virtuţi în acest vot de vineri, care mi se pare respectarea unei linii logice şi unei linii morale în politica moldovenească.”

Europa Liberă: Acum dacă v-aş cere un pronostic, v-aţi apuca să faceţi pariuri pe şansele de a fi ales un şef de stat, fie că e vorba de Marian Lupu, fie că e vorba de un candidat de compromis?

Cornel Ciurea:
„Dacă îmi permiteţi ca să-mi continui gândul, răspunzând şi la întrebare: eu cred că am exagerat puţin când vorbesc de moralitatea politicienilor. Ei caută soluţii imorale şi sunt sigur că vor fi căutate şi de această dată, pentru a ieşi din această situaţie, pentru a rezolva problema. Dar tocmai asta este farmecul problemei. Până la urmă cred că nu vor reuşi, pentru că constrângerile jocului politic sunt de aşa natură încât îi va obliga să fie morali, chiar dacă ei nu doresc acest lucru.”

Europa Liberă: Frumoasă piesă port-modernistă. După ce au epuizat mijloacele amorale, sunt nevoiţi să fie morali. Domnule Vasilică, pariaţi?

Valeriu Vasilică:
„Pariez pe faptul că Marian Lupu nu va fi ales, pentru că voturi suplimentare doar din două entităţi politice pot fi găsite şi ele nu vor fi găsite. Dodon nu are nici un interes să voteze, Voronin nu are nici un interes să voteze, dacă nu-l înghite pe însuşi Lupu şi PD. Cu un candidat apolitic pariez 50/50, dar înclin să cred că această proporţie se va diminua odată cu apropierea datei alegerilor.”

Europa Liberă: Să ne rugăm măcar să ningă, ca acest tablou, această piesă să nu fie atât de sinistră. Mulţumim.
XS
SM
MD
LG