Linkuri accesibilitate

Dialog în contradictoriu între Asociaţia Judecătorilor din Moldova şi ministrul justiţiei.Asociaţia Judecătorilor din Moldova, care întruneşte cea mai mare parte a magistraţilor din Republica Moldova, s-a adunat astăzi într-un congres. Cei 150 de judecători prezenţi astăzi la Congres, au discutat printre altele şi despre Strategia privind Reformarea Justiţiei, adoptată recentîn Parlament, pe care au criticat-o dur. Detalii de la Alla Ceapai.
Preşedintele Asociaţiei, Ion Druţă, şi-a exprimat nemulţumirea că judecătorii nu au participat la expertizarea strategiei înainte de a fi trimisă la Parlament:

„Din păcate această strategie a fost pusă în discuţie abia după ce a fot transmisă la Guvern. Am putut să facem cunoştinţă cu ea doar în luna septembrie. Probabil, urmează astăzi să aflăm cine a fost acel care a comandat această strategie, cine a fost cel care a promovat-o, care a fost scopul ei de realizare şi la ce să ne aşteptăm de la ea.”

Prezent la Congres, Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a respins criticile:

„Este adevărat, strategia a fost scrisă foarte rapid, noi am făcut-o cu forţe proprii am invitat judecători la toate etapele de elaborare a ei şi în sală sunt oameni care au participat şi la elaborarea strategiei şi la planul de acţiuni şi la discuţiile publice. ”

Ministrul Efrim a îndemnat corpul de magistraţi să accepte strategia ca pe un plan de evoluţie a justiţiei pentru 5 ani:

„Ce legi să fie elaborate, cum să se numească, cine să participe la elaborarea lor, oare este rău să ai un plan pentru 5 ani de zile? Noi vrem să facem acele schimbări ca să se înceteze atacurile nejustificate la justiţiei.”

Ministrul Justiţiei a dat asigurari ca asistenţa financiară care urmează să fie acordată de europeni după demararea reformelor va fi utilizată şi pentur majorări salariale începînd cu a doua jumătate a anului viitor.
XS
SM
MD
LG