Linkuri accesibilitate

Reacţii după noul eşec în tentativa de a-l alege pe preşedintele Moldovei


Vlad Filat nu este sigur că AIE trebuie să-şi păstreze candidatul şi pentru ultima tentativă.



Singurul pretendent, democratul Marian Lupu, care este candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, nu a reuşit să întrunească majoritatea necesară de 61 de voturi pentru a fi ales. Cei 39 de deputaţi comunişti şi-au respectat decizia anunţată în prima parte a zilei de liderul lor, Vladimir Voronin, şi nu s-au prezentat la şedinţă, delegându-şi doar câţiva observatori care să supravegheze procedura de vot.

Din cei 62 de deputaţi câţi au participat, Marian Lupu a fost sprijinit de doar 58. A votat împotrivă grupul celor trei socialişti proaspăt ieşiţi din PCRM, în frunte cu Igor Dodon, iar un buletin a fost declarat nevalabil după ce cineva, nu se cunoaşte cine, nici nu a bifat în dreptul candidatului, nici nu i-a tăiat numele, astfel încât să fie considerat un vot împotrivă.

Marian Lupu a declarat însă după acest nou eşec că nu are de gând să renunţe şi va participa negreşit şi la următoarea, ultima tentativă de alegere a preşedintelui:

„Da. Eu consider că avem o construcţie bazată pe un acord politic care trebuie respectat şi de acum încolo”.

El susţine în continuare că dispune de voturile necesare, doar că deputaţii comunişti care urmau să-l voteze au fost împiedicaţi să ajungă la Palatul Republicii. Ar fi vorba despre o reţinere cu forţa a acestora de către şefii lor de partid, a spus Lupu.

„Păi am primit semnale că sunt ţinuţi închişi ca să nu poată veni”.

Premierul şi liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, care a fost prezent în Parlament pe toată perioada şedinţei, a declarat însă, de faţă cu Lupu, că s-a aşteptat la un asemenea deznodământ şi că nu este la fel de sigur ca Marian Lupu că Alianţa trebuie să-şi păstreze candidatul şi pentru ultima tentativă:

„Acum am auzit despre faptul că domnul Lupu va candida pentru alegerile repetate. Noi am semnat anexa cu referire doar la ziua de astăzi. Urmează să vedem. Însă condiţia noastră este principială - pentru alegerile repetate să întrunim nunmărul de mandate necesare. Mă interesează să fie certitudinea votului, să nu mergem pe formula fie ce o fi.”

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a declarat pe de altă parte că după eşecul de astăzi nu trebuie să se creadă că totul ar fi pierdut:

„Diferenţa între alegerile de astăzi şi cele repetate este că acelea duc la dizolvarea Parlamentului. Iar unii deputaţi ar putea să nu mai fie după aceste anticipate deputaţi. Aşa că lucrurile s-ar putea schimba. Să ne concentrăm pe pregătirea de alegeri repetate.”

Atât Igor Dodon, cât şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, au anunţat că sunt gata să discute cu alianţă despre alegerile repetate, dar că candidatul ar trebui să fie altul.

Vladimir Voronin: „Să ne implicăm în tratative referitor la posibila selectare a unei alte candidaturi, referitoare la posibila noastră participare. Noi nu ne-am dezis total de asta. Numai că cu ce ocazie să votăm pentru candidatul alianţei.”

Şi Igor Dodon: „Noi suntem gata să discutăm asupra unei candidaturi apartinice în turul II.”

Legea oferă deputaţilor un răgaz de 30 de zile pentru repetarea alegerilor, iar în caz de eşec, alegerile anticipate nu vor mai putea fi evitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG