Linkuri accesibilitate

La cumpărat curmale


In căutarea fructelor tranziției...



Şi mi s-a făcut brusc poftă de nişte curmale suculente, dulci, hrănitoare. Şi am ieşit din birou şi m-am îndreptat spre un supermarket impozant. Megamarketul avea nişte curmale mari, frumoase, care nu conţineau nici cel mai mic semn de stricăciune. Preţul lor era de 45 de lei pentru un kilogram. Să cumperi şi să tot savurezi pe îndelete curmalele dulci...

Nu le-am cumpărat însă pentru că preţul mi s-a părut niţel umflat. Şi mi-a trecut prin minte gîndul că la piaţa centrală există curmale mai ieftine. „Acolo trebuia să merg de la bun început!”, mi-am zis şi, părăsind supermarketul, am luat-o spre cel mai murdar loc din Chişinău.

Curmalele m-au întîmpinat înainte să intru pe teritoriul pieţii. Mai mulţi vînzători ai tranziţiei le aveau expuse pe străzile adiacente, pe tejghele lungi, pe lăzi sau pe nişte genţi pîntecoase. Un omulean brăzdat de riduri vindea nişte curmale pasabile cu 25 de lei şi, de cum mă văzu, începu să mi le laude cu însufleţire. „Nu e rău! Sînt mai ieftine cu 20 de lei decît alea din supermarket...” mi-am zis, dar nu m-am grăbit să le cumpăr.

Am mers la alte tejghele şi am descoperit surprins o gamă impresionantă de oferte. Am găsit curmale cu 22 şi cu 20 de lei pentru un kg, am văzut curmale cu 18 lei, cu 15 şi 14 lei, mai pleoştite, fireşte, şi chiar cu 10 şi 8 lei. Ultimele, ce-i drept, nu prea mai semănau cu curmalele, ci se prezentau în chip de terci roşu. Dar, pesemne, îşi aştepta şi terciul ăla cumpărătorii.

La un moment dat, m-am pomenit într-un sector unde o sumedenie de vînzători vindeau curmale. Fructele erau de tot felul şi preţurile erau foarte diferite. M-am apropiat de o tejghea şi am pipăit un fruct mumificat. Vînzătoarea imediat a reacţionat şi începu să mi le laude. Am ezitat şi am dat să mă apropii de o altă tejghea. O altă vînzătoare mă îmbie să-i cumpăr curmalele, apoi alta mi-a strigat că ale ei curmale sînt cele mai siropoase. Alta mi-a zis să nu o ascult pe precedenta fiindcă cele mai faine curmale sînt ale ei. Şi brusc m-am pomenit luat cu asalt de vreo 5-6 vînzătoare care voiau cu tot dinadinsul să-mi ofere cele mai gustoase, cele mai suculente curmale.

Şi nu ştiu cum s-a întîmplat că am renunţat la curmale, m-am dezlipit de vînzătoarele sîcîitoare şi am luat-o la picior. Nu-mi plăcuse incisivitatea acelor vînzătoare, dar, pe de altă parte, m-am gîndit că ajunsesem într-un loc în care puteam să aleg şi în care preţurile mai mici indicau existenţa unui soi de concurenţă...
XS
SM
MD
LG