Linkuri accesibilitate

„Un Irak care se poate guverna și apăra singur a devenit realitate”


Ultimele câteva mii de militari americani urmează să părăsească Irakul până la 31 decembrie.


Drapelul Statelor Unite a fost coborît astazi la Bagdad, marcind nu numai retragerea ultimilor militari americani din aceasta ţară, dar şi sfărşitul unui război care a durat 9 ani şi în care peste 4500 de militari americani şi-au dat viata. Costul în dolari al operaţiunilor este de multe mii de miliarde. Relatarile corespondenţilor Europei Libere sunt rezumate de Alexandru Eftode.

Ceremonia a avut loc în prezența ministrului apărării, Leon Panetta. El a spus că după mult sânge vărsat de irakieni și americani obiectivul „unui Irak care se poate guverna și apăra singur a devenit realitate”.

Panetta a spus că poporul irakian poate conta și mai departe pe ajutorul Statelor Unite în fața greutăților de a construi o țară mai puternică și mai prosperă.

La închiderea comandamentului militar al Statelor Unite în Irak, cel care a împăturit drapelul a fost ambasadorul american James Jeffrey. Ambasadorul a spus că, onorând sacrificiile făcute de numeroși americani și irakieni, Statele Unite tind spre un Irak suveran, sigur și viabil cu care vor coopera sub toate aspectele.

Peste 100 de mii de irakieni și aproximativ 4 mii 500 de militari americani au murit de la invazia din 2003 condusă de Statele Unite și soldată în primele luni cu înlăturarea regimului lui Saddam Hussein. Numărul irakienilor refugiați din cauza luptelor se estimează la 1 milion 750 de mii.

La Fallujah, un oraș la vest de Bagdad unde două ofensive americane au lăsat urme adânci în 2004 sute de localnici au marcat miercuri încheierea războiului dând foc drapelului Statelor Unite.

Ultimele câteva mii de militari americani urmează să părăsească Irakul până la 31 decembrie, lăsând în urmă doar un detașament de 200 de militari pentru paza ambasadei de la Bagdad. Alții 700 de instructori civili vor continua să antreneze forțele irakiene la folosirea tehnicii militare procurate de Irak – de la avioane de luptă F-16 la tancuri Abrams.

Ministrul Panetta a spus că retragerea a fost una din cele mai complexe misiuni logistice în istoria armatei americane, dar s-a desfășurat fără cusur.

În faza decisivă a războiului, în 2007, în Irak se aflau aproape 170 de mii de militari americani. La începutul acestui an, 3 milioane de unități de echipament militar așteptau să fie evacuate.

Retragerea a început cu adevărat vara aceasta, când Statele Unite au încheiat oficial operațiunile combatante. Zeci de baze au fost închise sau transmise forțelor irakiene. Ultima – miercuri, în orașul sudic Diwaniya.

Retragerea negociată și semnată pe vremea fostului președinte republican George W. Bush, are semnificații deosebite pentru președintele actual, Barack Obama. El s-a opus războiului din Irak încă pe când era guvernatorul statului Illinois și s-a făcut cunoscut la scară națională inclusiv prin desele lui pledoarii anti-războinice.

Miercuri, la baza Fort Bragg în Carolina de Nord, Obama le-a vorbit militarilor proaspăt reveniți din Irak: „În calitatea mea de comandant suprem, în numele unei țări recunoscătoare, sunt mândru să vă spun în sfârșit cuvintele pe care familiile voastre le așteptau: Bine ați venit acasă!"
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG