Linkuri accesibilitate

Negocieri de ultimă oră în ajun de alegeri prezidențiale


Grupul parlamentar al PLDM a înaintat patru condiţii în schimbul votării lui Marian Lupu ca președinte.


Parlamentul de la Chişinău a aprobat astazi în primă lectură proiectul de buget propus de executiv. Discuţii furtunoase au avut loc în legătură cu impozitarea graduală în funcţie de venit. Parlamentarii au decis si să aibă luni o sesiune specială. Miine, cum se ştie, ar urma să voteze preşedintele Moldovei. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit în această seară să discute condiţiile liberal-democraţilor şi ale premierului Vlad Filat în schimbul susţinerii candidaturii democratului Marian Lupu la funcţia de şef de stat. Dar Lupu a calificat deja ca ridicole unele dintre aceste condiţii, cum ar fi cea ca să accepte să-şi dea demisia odată cu expirarea mandatului actualului Parlament. Cu ce s-ar putea solda această ultimă rundă de tratative din sânul alianţei, dar şi votul de mâine în condiţiile în care nu se ştie dacă comuniştii vor participa sau nu la acest exerciţiu, a încercat să afle Liliana Barbăroşie.

Înainte de a proceda la negocierea condiţiilor înaintate de liberal-democraţi, democraţii şi liberalii deja au dat curs uneia din acestea. Ei au votat astazi Legea privind politica bugetar-fiscală, acceptind chiar si metoda evaluarii indirecte a veniturilor nedeclarate la fisc pe care au criticat-o anterior.

Documentul prevede, între altele, dublarea accizelor la importul de ţigări şi alcool, creşterea cu 50 la sută a acestora la importul de autoturisme noi şi, cel mai important, revenirea la un impozit pe venit de 12 la sută pentru întreprinderi şi anularea cotei 0 la acest impozit introduse de guvernarea comunistă în 2007.

Nu au votat însă comuniştii şi grupul celor trei socialişti in frunte cu Igor Dodon. Opozitia crede ca noile politici vor spori povara fiscală, vor descuraja investiţiile şi vor încuraja inflaţia.
Socialistul Igor Dodon: „Este deja al treilea document de politică fiscală elaborat de AIE şi insistenţa cu care se merge pe majorarea de impozite are o singură explicaţie - incompetenţa în administrare fiscală şi vamală, nivelul extrem de înaltă a corupţiei în organele care trebuie să se ocupe de administrare fiscală. Abordarea guvernului este: compensăm incapacitatea de a administra prin majorări de accize şi impozite.”

Comunistul Oleg Reidman: „Acesta nu este un document pentru ţară şi cetăţeni. Acesta este un document pentru un guvern care cu orice preţ vrea să se menţină la putere şi să smulgă laude la de străini. Aproape 2 miliarde de lei guvernul vrea să le pompeze din întreprinderi şi buzunarul cetăţenilor. 1,2 miliarde – din reintroducerea impozitului pe venit şi restul – din impozitul suplimentar de 4 la sută pentru întreprinderile mici.”

Chiar daca s-a vazut, fie si partial cu sacii in caruta, partidul premierului Filat nu a anuntat cu fermitate ca il va vota maine pe democratul Marian Lupu în calitate de preşedinte. Grupul parlamentar al PLDM a înaintat patru condiţii în schimbul susţinerii acestuia, cerându-le partenerilor să se angajeze în scris că nu vor demite guvernul înainte de expirarea celor 3 ani rămaşi de mandat, că nu vor negocia sau vota în Parlament în mod separat cu comuniştii şi că vor sprijini depolitizarea Procuraturii şi altor instituţii de forţă. Liberal-democraţii îi mai cer candidatului Aliantei să-şi dea demisia di functia de sef de stat odată cu expirarea mandatului actualului Parlament, adică după doar trei ani de exercitare a funcţiei.

Iată însă cum a calificat Marian Lupu această ultimă condiţie:
„Într-o măsura, m-a amuzat. Însă chiar dacă găsesc această condiţie drept depăşită, deplasată, bengoasă aş spune chiar, care intră în contradicţie posibil şi cu Constituţia, vom examina-o şi vom ajunge azi seară sau mâine dimineaţă la o concluzie.”

Pe de altă parte, democraţii au răspuns şi ei cu o condiţie la cererile liberal-democraţilor. Ei sunt hotărâţi să insiste pe completarea anexei la acordul AIE cu un punct care i-ar obliga pe toţi membrii Alianţei să-şi facă publică opţiunea prin prezentarea buletinului de vot după ieşirea din cabina secretă.

Liberalii vor, la rândul lor, garanţii că Alianţa îl va vota în mod consolidat şi pe Mihai Ghimpu în funcţia de speaker. In consecinta grila de conditii reciproce, spun analistii, s-a transformat intr-un obstacol care va fi greu de depasit in doar citeva ore, dupa ce s-au irosit luni intregi pentru negocieri. Mai ales dupa ce tot astazi deputatul Mihai Godea a inaintat si el o lista impunatoare de conditii contra votului in favoarea lui Marian Lupu, vizand un diapazon extrem de larg - de la salariul minim pina la reglementarea transnistreana.

Deputaţii comunişti au anuntat si ei ca abia maine vor sti cum sa procedeze si asta pentru ca mai intii partidul lor va convoca o plenara a Comitetului Central abilitat sa le dea instructiunile de rigoare.

Intrucit Igor Dodon a declarat in repetate rinduri că grupul său nu-l va vota pe Lupu, fără votul a cel puţin trei comunişti candidatul Alianţei nu va putea ajunge şef de stat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG